Ανταπόκριση από Στρασβούργο – Νίκος Ρούσσης

Η Επιτροπή κατά των βασανιστηρίων του Συμβουλίου της Ευρώπης (CPT), με σημερινή της έκθεση, που βασίζεται στα συμπεράσματα μίας ad hoc επίσκεψης στην Ελλάδα τον Μάρτιο του 2020, προτρέπει για άλλη μια φορά τις ελληνικές αρχές να αλλάξουν την προσέγγισή τους, στον τομέα κράτησης μεταναστών και να διασφαλίσουν ότι οι μετανάστες που στερούνται της ελευθερίας τους αντιμετωπίζονται με αξιοπρέπεια .

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Στην έκθεση, η CPT αναγνωρίζει τις σημαντικές προκλήσεις, που αντιμετωπίζουν οι ελληνικές αρχές στην αντιμετώπιση μεγάλου αριθμού μεταναστών που εισέρχονται στη χώρα και ότι απαιτείται μια συντονισμένη ευρωπαϊκή προσέγγιση.

Ωστόσο, υπογραμμίζεται στην έκθεση, «αυτό δεν μπορεί να απαλλάξει το ελληνικό κράτος από τις υποχρεώσεις του για τα ανθρώπινα δικαιώματα και το καθήκον της μέριμνας που οφείλεται σε όλους τους μετανάστες που κρατούν οι ελληνικές αρχές.

Η CPT διαπίστωσε ότι οι συνθήκες κράτησης μεταναστών, σε ορισμένες εγκαταστάσεις στην περιοχή του Έβρου και στο νησί της Σάμου θα μπορούσαν να ισοδυναμούν με απάνθρωπη και εξευτελιστική μεταχείριση και αναφέρει, συγκεκριμένα, οτι:

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

-Οι μετανάστες συνεχίζουν να κρατούνται σε κέντρα κράτησης, που αποτελούνται από μεγάλα φραγμένα κελιά γεμάτα κρεβάτια, με κακό φωτισμό και αερισμό, ερειπωμένα, με σπασμένες τουαλέτες, ανεπαρκή είδη προσωπικής υγιεινής και καθαριστικά υλικά, περιορισμένο φαγητό και χωρίς πρόσβαση σε υπαίθρια καθημερινή άσκηση.

Η CPT διαπίστωσε για άλλη μια φορά ότι οικογένειες με παιδιά, ασυνόδευτα και χωριστά παιδιά και άλλα ευάλωτα άτομα (με σωματική ή ψυχική υγεία, ή έγκυες γυναίκες) κρατούνταν σε τέτοιες τρομερές συνθήκες χωρίς κατάλληλη υποστήριξη. Η CPT καλεί τις ελληνικές αρχές να τερματίσουν την κράτηση ασυνόδευτων παιδιών και παιδιών με τους γονείς τους σε αστυνομικά ιδρύματα. Αντ’ αυτού, θα πρέπει να μεταφερθούν σε κατάλληλες εγκαταστάσεις υποδοχής που ανταποκρίνονται στις συγκεκριμένες ανάγκες τους.

Η CPT καλεί επίσης τις ελληνικές αρχές να λάβουν σθεναρά μέτρα για την εξάλειψη της κακομεταχείρισης των κρατουμένων μεταναστών από την αστυνομία. Η έκθεση αναφέρεται σε αρκετούς ισχυρισμούς από μετανάστες ότι είχαν κακομεταχειριστεί από μέλη της Ελληνικής Αστυνομίας και / ή Ακτοφυλακής είτε κατά τη σύλληψη είτε μετά από μεταφορά τους σε τόπο κράτησης. Η φερόμενη κακομεταχείριση συνίστατο κυρίως σε χαστούκια στο κεφάλι και κλοτσιές και χτυπήματα στο σώμα.

Στην απάντησή της, η Ελληνική Αστυνομία παρέχει πληροφορίες σχετικά με τα μέτρα που λαμβάνονται για τη βελτίωση των συνθηκών κράτησης των κρατουμένων μεταναστών. Δηλώνουν επίσης ότι η υποτιθέμενη πρακτική των επιστροφών στα σύνορα είναι αβάσιμη και εντελώς λανθασμένη. Όσον αφορά τους ασυνόδευτους ανηλίκους, γίνεται αναφορά σε μια νέα στρατηγική για τον τερματισμό της κράτησής τους και τη μεταφορά τους από τα κέντρα υποδοχής των νησιών σε ασφαλείς εγκαταστάσεις διαμονής στην ηπειρωτική χώρα.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης