Ο πρώτος στόχος του τουρκικού ΓΕΕΘΑ είναι η διασφάλιση της κατάληψης μιας ζώνης 100 χιλιομέτρων σε μήκος και 30 χιλιομέτρων σε βάθος εντός της Συρίας στα ανατολικά του Ευφράτη. Όπως διακρίνεται και στον χάρτη που δημοσιεύουν ισραηλινές πηγές, η επίθεση άρχισε περίπου στο κέντρο αυτής της ζώνης όσον αφορά στις χερσαίες δυνάμεις εισβολής, ενώ οι αεροπορικοί βομβαρδισμοί επεκτείνονται σε όλο το μήκος και το βάθος της.

Σύμφωνα με την τουρκική ιστοσελίδα AHVAL που εκδίδεται από αυτοεξόριστους Τούρκους αντικαθεστωτικούς, κατά την πρώτη ημέρα της εισβολής σκοτώθηκαν τουλάχιστον 22 άτομα, εκ των οποίων 11 Κούρδοι και οκτώ Τούρκοι που έχουν ταυτοποιηθεί, ενώ αναφέρονται και νεκροί μεταξύ των αμάχων και τουλάχιστον 40 τραυματίες.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ισραηλινές στρατιωτικές πηγές αναφέρουν πως η διοίκηση των Κούρδων Μαχητών υπερβάλλει ως προς το εύρος των αεροπορικών επιθέσεων από τουρκικά F16, με την ελπίδα να προκαλέσουν κάποια επέμβαση των ΗΠΑ, προοπτική μάλλον περιορισμένη. Τουρκικές πηγές σημείωναν πως κατά το πρώτο εικοσιτετράωρο 25 τουρκικά μαχητικά επιχείρησαν κατά κουρδικών στόχων σε όλο το εύρος του μετώπου.

Σύγχυση επικρατεί ως προς το εάν οι αμερικανικές δυνάμεις έχουν πλήρως αποσυρθεί από την περιοχή. Στον παρακάτω χάρτη σημειώνονται με ένα μπλε αστέρι οι αμερικανικές θέσεις (φυλάκια, ορμητήρια ή βάσεις), ενώ με έναν μπλε ρόμβο διακρίνονται οι βάσεις των Κούρδων καθώς και οι σημαντικές αποθήκες υλικού.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Με έντονο γαλάζιο εντός πλαισίου χρώμα είναι το εύρος του μετώπου εισβολής των τουρκικών δυνάμεων. Με πράσινο εντός πλαισίου χρώμα είναι η ζώνη ασφαλείας μήκους 100 περίπου χλμ. και βάθους 30 χλμ. που επιχειρεί να διασφαλίσει η Άγκυρα. Οι βούλες με κόκκινο χρώμα αντιστοιχούν σε στρατόπεδα κράτησης τζιχαντιστών μαχητών του Ισλαμικού Χαλιφάτου. Οι βούλες με τα αστέρια δείχνουν τις θέσεις των Αμερικανών στην περιοχή (φυλάκια, ορμητήρια, βάσεις). Οι μπλε βούλες με τον άσπρο ρόμβο είναι οι βάσεις των Κούρδων ανατολικά του Ευφράτη.

Η  «Ζώνη Ασφαλείας» την οποία επιχειρεί να διασφαλίσει η Τουρκία σε όλο της το μήκος εκτείνεται θεωρητικά σε 120 χιλιόμετρα. Πρέπει να επισημανθεί πως η περιοχή ανατολικά του Ευφράτη είναι σχετικά επίπεδη και, άρα, μπορούν με μεγαλύτερη αποτελεσματικότητα να ελιχθούν οι τουρκικές μηχανοκίνητες μονάδες.

Σύμφωνα με πληροφορίες της AHVAL, κουρδικές δυνάμεις ανθίστανται εντός και γύρω από τη συνοριακή κωμόπολη Tal Abyad, πάνω δεξιά στον χάρτη επί της συνοριακής γραμμής. Είναι άγνωστο ποιες και πόσες τουρκικές δυνάμεις έχουν εισβάλει σε αυτόν τον θύλακα.

Τα διεθνή ΜΜΕ μεταδίδουν, πάντως, πως οι τουρκικές δυνάμεις έπληξαν 180 στόχους εντός συριακού εδάφους σε λιγότερο από 24 ώρες. Ο αριθμός των πληγμάτων είναι όντως μεγάλος, αλλά δεν αναφέρονται λεπτομέρειες ως προς την αποτελεσματικότητα αυτών των χτυπημάτων.

Τι είναι οι Τουρκομάνοι

Μαζί με τις τουρκικές δυνάμεις εισβολής πέρασαν τη συνοριακή γραμμή και μάχονται εντός της Συρίας και 14.000 μαχητές του «Ελεύθερου Συριακού Στρατού», που είναι επί της ουσίας μισθοφόροι Τουρκομάνοι (ή ακόμη και τζιχαντιστές – ισλαμιστές), τους οποίους επιστράτευσε, οργάνωσε και εκπαίδευσε η Άγκυρα. Πρόκειται για έμπειρους μαχητές, οι οποίοι ήδη έχουν πολεμήσει σε διάφορα μέτωπα εντός της Συρίας καθώς και στο πλευρό του τουρκικού στρατού, κατά την εισβολή στο Αφρίν (δυτικά του Ευφράτη).  

Πρόκειται για φυλές τουρκικής καταγωγής, μουσουλμάνους σουνίτες στο θρήσκευμα και το δόγμα, τουρκόφωνους μεν αλλά και αραβόφωνους ή ομιλούντες την κουρδική γλώσσα, οι οποίοι παρέμειναν σε αραβικά εδάφη στο Ιράκ ή στη Συρία μετά την πτώση της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας (Α’ Παγκόσμιος Πόλεμος, Συνθήκη Σάικς – Πικώ).

Διαβάστε επίσης: Σφοδρές μάχες Τούρκων – Κούρδων στη Συρία

 

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης