Με την Τουρκία και την Αίγυπτο να εμπλέκονται άμεσα με τα αντίπαλα στρατόπεδα στον εμφύλιο πόλεμο της Λιβύης, το εσωτερικό πρόβλημα της χώρας αυτής της Βορείου Αφρικής, λαμβάνει πλέον διεθνείς διαστάσεις και εξελίσσεται σε περιφερειακή σύγκρουση στην Κεντρική Μεσόγειο.

Ως γνωστόν μέχρι αυτή την ώρα στον εμφύλιο πόλεμο της Λιβύης εμπλέκονται ενεργά τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και η Ρωσία στο πλευρό της κυβέρνησης του Τομπρούκ, (της οποίας ηγείται ο στρατηγός Χάφταρ) και το Κατάρ, καθώς και οι διεθνείς οργανώσεις των Αδελφών Μουσουλμάνων που ενισχύουν την κυβέρνηση της Τρίπολης (Φαγιέζ Αλ Σαράτζ).

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Την Πέμπτη το πρωί η Αίγυπτος γνωστοποίησε πως θα ενισχύσει τον στρατηγό Χάφταρ με τεθωρακισμένα ρωσικής προέλευσης τα οποία ήδη χρησιμοποιούν οι αντάρτες της κυβέρνησης του Τομπρούκ. Λίγες ώρες αργότερα, ο Σαράτζ ανακοίνωσε πως η Λιβύη αποδέχεται την προσφορά της Άγκυρας για αποστολή τουρκικού στρατού στη χώρα αυτή.

Την Τετάρτη 18 Δεκεμβρίου, και μετά από τηλεφωνική επικοινωνία μεταξύ του Πούτιν και του Ερντογάν, ανακοινώθηκε επίσημα η αποστολή τουρκικής αντιπροσωπείας στη Μόσχα, εντός του επομένου 24ωρου. Ο λόγος είναι προφανής. Αν υπάρξει περαιτέρω και μάλιστα αναβαθμισμένη εμπλοκή του τουρκικού στρατού στο έδαφος της Λιβύης, τότε αυτές οι τουρκικές μονάδες θα έρθουν άμεσα ή έμμεσα αντιμέτωπες είτε με μονάδες του ρωσικού στρατού, είτε με μονάδες του ειδικού σώματος Ρώσων μισθοφόρων που δραστηριοποιείται εδώ και καιρό στη Λιβύη και αποκαλείται «Vagner Group». Αναμένεται άλλωστε στις αρχές Ιανουαρίου, επίσημη συνάντηση κορυφής μεταξύ του Πούτιν και του Ερντογάν στην οποία εκ των πραγμάτων βασικό θέμα στην ατζέντα θα είναι το ζήτημα της Λιβύης.

Η Μόσχα παρά το γεγονός ότι στρατιωτικά ενισχύει τη μία από τις δύο πλευρές που εμπλέκονται στο εμφύλιο πόλεμο, επιχειρεί να διαδραματίσει σημαντικότερο ρόλο, καλώντας και τις δύο πλευρές να συνεννοηθούν υπό την εποπτεία της, κάτι το οποίο ακούγεται και βεβαίως είναι σχήμα οξύμωρο.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Επί του εδάφους τώρα… Ο αρχηγός της κυβέρνησης του Τομπρούκ,  στρατηγός Χάφταρ, προ ημερών ανακοίνωσε την έναρξη στρατιωτικής επιχείρησης για την κατάληψη της πόλης της Τρίπολης, η οποία κατά τα λεγόμενά του βρίσκεται σε καθεστώς πολιορκίας. Κάποιες αναφορές, κάνουν λόγο για συγκρούσεις οι οποίες διεξάγονται στα προάστια της Τρίπολης, χωρίς ωστόσο κάτι τέτοιο να έχει επιβεβαιωθεί. Άλλωστε το πρώτο θύμα σε κάθε πόλεμο, ιδιαίτερα εμφύλιο, είναι η ασφαλής και σωστή ενημέρωση.

Άγνωστη παραμένει η τελική στάση την οποία θα κρατήσουν εκείνες οι δυνάμεις οι οποίες επί της ουσίας και στην πράξη προκάλεσαν αυτόν τον εμφύλιο πόλεμο, πραγματοποιώντας την επίθεσή τους κατά του τέως ηγέτη της Λιβύης, Μουαμάρ Καντάφι. Δηλαδή η Βρετανία, η Γαλλία, οι ΗΠΑ, η Ιταλία τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα κλπ.

Τη Τετάρτη 18 Δεκεμβρίου πάντως, η Ρώμη με επίσημο διάγγελμά της, κάλεσε την Τουρκία να μην προχωρήσει σε περαιτέρω εμπλοκή στον εμφύλιο της Λιβύης.  Η Ιταλία ήδη έχει αποστείλει μία σύγχρονη φρεγάτα στα νερά της Ανατολικής – Κεντρικής Μεσογείου, προκειμένου να δηλώσει στρατιωτική παρουσία.

Η φρεγάτα αυτή ελλιμενίστηκε στο λιμάνι της Λάρνακας στην Κύπρο. Αναμένονται εντός των επόμενων  εβδομάδων, γαλλικές ναυτικές μονάδες στην ίδια αυτή περιοχή. Είναι επίσης  γνωστό ότι ο γεωγραφικός χώρος της Λιβύης επιτηρείται καθημερινά από μη επανδρωμένα αμερικανικά αεροσκάφη που απογειώνονται από το αεροδρόμιο της Λάρισας.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης