Ανταπόκριση από Στρασβούργο – Νίκος Ρούσσης

Η πρόεδρος της Κομισιόν Ursula von der Leyen ενημέρωσε τους ευρωβουλευτές ότι, έως το τέλος του έτους, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα προτείνει νόμο για την καταπολέμηση της βίας κατά των γυναικών, ο οποίος θα περιλαμβάνει την πρόληψη, την προστασία και την αποτελεσματική δίωξη, εντός και εκτός διαδικτύου.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Παράλληλα, σήμερα, οι ευρωβουλευτές ενέκριναν, με 427 ψήφους υπέρ, 119 κατά και 140 αποχές, νομοθετική πρωτοβουλία, με την οποία ζητείται στοχευμένη νομοθεσία και πολιτικές για την αντιμετώπιση όλων των μορφών βίας και διακρίσεων λόγω φύλου (κατά των γυναικών και των κοριτσιών, αλλά και κατά των ατόμων ΛΟΑΤΚΙ+), εντός και εκτός διαδικτύου.

Συγκεκριμένα, το Ευρωκοινοβούλιο ζήτησε να συμπεριληφθεί η έμφυλη βία, ως έγκλημα, στο Ευρωπαϊκό Δίκαιο, αναφέροντας ότι:

-Το δίκαιο της ΕΕ θα πρέπει να προβλέπει ελάχιστους κοινούς κανόνες για τους ορισμούς του ποινικού δικαίου και τις κυρώσεις, σύμφωνα και με τα πρότυπα της Σύμβασης της Κωνσταντινούπολης. 

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

-Το ένα τρίτο των γυναικών στην ΕΕ έχουν υποστεί σωματική ή/και σεξουαλική βία. Περίπου 50 γυναίκες χάνουν τη ζωή τους λόγω ενδοοικογενειακής βίας κάθε εβδομάδα, ενώ το 75% των γυναικών έχουν υποστεί σεξουαλική παρενόχληση σε επαγγελματικό περιβάλλον. 

– Η βία με βάση το φύλο, εντός και εκτός διαδικτύου, να αντιμετωπίζεται ως «ιδιαίτερα σοβαρό έγκλημα με διασυνοριακή διάσταση».

Καλούν την Επιτροπή να συμπεριλάβει τη βία λόγω φύλου ως νέο τομέα εγκληματικότητας βάσει του άρθρου 83 παράγραφος 1 της ΣΛΕΕ, στην ίδια κατηγορία δηλαδή με άλλα εγκλήματα που πρέπει να καταπολεμηθούν σε κοινή βάση, όπως το εμπόριο ανθρώπων, ναρκωτικών και όπλων, το ηλεκτρονικό έγκλημα και η τρομοκρατία.

Οι ευρωβουλευτές κατήγγειλαν επίσης τη γυναικοκτονία, ως την πιο ακραία μορφή έμφυλης βίας κατά των γυναικών και των κοριτσιών και επεσήμαναν ότι η άρνηση ασφαλούς και νόμιμης φροντίδας για τις αμβλώσεις αποτελεί επίσης μορφή έμφυλης βίας.

Επισημαίνουν τις πολυάριθμες δυσμενείς προσωπικές, κοινωνικές και οικονομικές επιπτώσεις της βίας λόγω φύλου και επαναλαμβάνουν ότι η κατάσταση έχει επιδεινωθεί λόγω της πανδημίας. Αναφέρονται επίσης στην έλλειψη εμπιστοσύνης όσων έχουν βιώσει έμφυλη βία προς τις αρχές επιβολής του νόμου και το δικαστικό σύστημα ως σημαντικό παράγοντα που συμβάλλει στην ελλιπή αναφορά περιστατικών.

Η συνεισηγήτρια Malin Björk (Αριστερά, Σουηδία) δήλωσε: «Το Κοινοβούλιο επιθυμεί να υπάρξει τολμηρή δράση για την καταπολέμηση της βίας λόγω φύλου – όχι μόνο με τη μορφή νομοθεσίας σε επίπεδο ΕΕ, αλλά και μέσω περισσότερων επενδύσεων σε καταφύγια γυναικών, στην επιβολή του νόμου και στη φεμινιστική εκπαίδευση. Η έκθεση αναγνωρίζει επίσης ότι τα σεξουαλικά και αναπαραγωγικά δικαιώματα, όπως τα δικαιώματα άμβλωσης, είναι ζωτικής σημασίας και ότι όχι μόνο οι γυναίκες αλλά και τα άτομα ΛΟΑΤΚΙ μπορούν να πέσουν θύματα βίας λόγω φύλου, καθώς αυτό το είδος βίας βασίζεται στις ανισότητες μεταξύ των φύλων και στα πατριαρχικά στερεότυπα.»

Η συνεισηγήτρια Diana Riba i Giner (Πράσινοι, Ισπανία) πρόσθεσε: «Το μήνυμα του Κοινοβουλίου είναι σαφές. Χρειαζόμαστε περισσότερα και καλύτερα εργαλεία για την καταπολέμηση της έμφυλης βίας. Ως εκ τούτου, ζητούμε κοινούς νομικούς ορισμούς, πρότυπα και ελάχιστες ποινικές κυρώσεις σε ολόκληρη την ΕΕ. Είναι καιρός να αναληφθεί δράση για να συμπεριληφθεί η βία με βάση το φύλο στον κατάλογο των εγκλημάτων της ΕΕ και να υποβληθεί μια ολιστική και περιεκτική οδηγία για την καταπολέμηση της σοβαρότερης και πιο επίμονης παραβίασης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην ιστορία του ανθρώπου.»

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης