Εκ βάθρων ανατροπή του σκηνικού των τελευταίων ωρών στην παγκόσμια κοινότητα, σημειώθηκε μετά την αποκάλυψη πως ο πύραυλος που έπεσε χθες Τρίτη σε Πολωνικό έδαφος και προκάλεσε τον θάνατο δύο ανθρώπων, ήταν ουκρανικός.

Στην αποκάλυψη αυτή προέβησαν αξιωματούχοι της κυβέρνησης των ΗΠΑ, αναφέροντας συγκεκριμένα πως με βάση τα πρώτα στοιχεία που έχουν περιέλθει σε γνώση τους, ο πύραυλος ο οποίος κατέπεσε χθες Τρίτη σε χωριό της νοτιοανατολικής Πολωνίας, με αποτέλεσμα να σκοτωθούν δυο άνθρωποι, ήταν αντιαεροπορικός κι εκτοξεύθηκε από τις ουκρανικές ένοπλες δυνάμεις για την κατάρριψη ρωσικού εισερχόμενου πυραύλου, ανέφερε μέσω Twitter ρεπόρτερ του πρακτορείου ειδήσεων Associated Press.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Επιβεβαίωση από τον Τζο Μπάιντεν προς τους ηγέτες της G7

Την είδηση αυτή που ανατρέπει εξ’ ολοκλήρου το ήδη υπάρχον σκηνικό, επιβεβαίωσε και ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Τζο Μπάϊντεν. Πιο συγκεκριμένα ο Αμερικανός πρόεδρος ενημέρωσε τους αρχηγούς κρατών και κυβερνήσεων με τους οποίους συζήτησε νωρίτερα σήμερα στο Μπαλί πως υπάρχουν στοιχεία που δείχνουν ότι ο πύραυλος ο οποίος κατέπεσε χθες το απόγευμα στο χωριό Σεβόντοφ της νοτιοανατολικής Πολωνίας, κοντά στα σύνορα με την Ουκρανία, με αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή τους δύο άνθρωποι, ήταν αντιαεροπορικός και εκτοξεύθηκε από τις ουκρανικές ένοπλες δυνάμεις προκειμένου να καταρριφθεί ρωσικός εισερχόμενος πύραυλος, κατά πληροφορίες του Γερμανικού Πρακτορείου, που δεν κατονομάζει τις πηγές του.

Την ίδια εκτίμηση για την προέλευση του πυραύλου μετέδωσε νωρίτερα ρεπόρτερ του πρακτορείου ειδήσεων Associated Press, επικαλούμενος αμερικανούς αξιωματούχους, τους οποίους δεν κατονόμασε.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Μιλώντας σε δημοσιογράφους μετά τη συνάντηση, ο κ. Μπάιντεν είπε, ερωτηθείς αν οι εκρήξεις στην Πολωνία οφείλονταν σε πυραύλους που εκτοξεύθηκαν από τη Ρωσία, πως «υπάρχουν προκαταρκτικές πληροφορίες που το θέτουν υπό αμφισβήτηση. Δεν θέλω να πω κάτι, προτού ολοκληρώσουμε την έρευνα, αλλά είναι απίθανο, με δεδομένη την τροχιά, (ο πύραυλος) να βλήθηκε από τη Ρωσία — πάντως θα το δούμε».

Ωστόσο, κατά τις πληροφορίες του DPA, ο κ. Μπάιντεν είπε στους ομολόγους του πως επρόκειτο για πύραυλο που εκτοξεύθηκε από ουκρανική συστοιχία συστήματος αντιαεροπορικής άμυνας S-300.

Νωρίτερα, το πολωνικό ΥΠΕΞ επιβεβαίωσε πως επρόκειτο για πύραυλο «ρωσικής κατασκευής», ωστόσο ο πολωνός πρόεδρος Αντρέι Ντούντα τόνισε πως δεν υπάρχει καμία «αδιάσειστη απόδειξη» για το ποιος τον εκτόξευσε.

Έκτακτη συνεδρίαση του ΝΑΤΟ

Οι πρεσβευτές των χωρών του ΝΑΤΟ θα συνεδριάσουν σήμερα κατόπιν αιτήματος της Πολωνίας για την ενεργοποίηση του μηχανισμού διαβούλευσης που προβλέπει το Άρθρο 4 της ιδρυτικής συνθήκης της Συμμαχίας. 

Το άρθρο 4 της ιδρυτικής συνθήκης του ΝΑΤΟ προβλέπει πως κάθε κράτος μέλος μπορεί να εγείρει ζήτημα απειλής για την ασφάλειά του και να ζητήσει από τους συμμάχους του να ξεκινήσουν διαβουλεύσεις για να εξεταστεί η σοβαρότητα αυτής της απειλής και το πώς μπορεί αυτή να αντιμετωπιστεί.

Σύμφωνα με όσα δήλωσε στο Ρόιτερς ξένος διπλωμάτης που θέλησε να διατηρήσει την ανωνυμία του, το ΝΑΤΟ θα ενεργήσει με προσοχή, υπογραμμίζοντας ότι χρειάζεται χρόνος για να αποσαφηνιστεί τι ακριβώς συνέβη στο χωριό Πρζεβόντοφ της ανατολικής Πολωνίας, κοντά στα ουκρανικά σύνορα, όπου δύο άνθρωποι σκοτώθηκαν από έκρηξη το απόγευμα της Τρίτης.

Από τη δική της πλευρά, η  εκπρόσωπος του Γενς Στόλτενμπεργκ, Οάνα Λουγκέσκου, επισήμανε: «Ο Γενικός Γραμματέας θα προεδρεύσει στην κατεπείγουσα συνεδρίαση των πρεσβευτών του NATO για να συζητηθεί αυτό το τραγικό συμβάν».

Η έκτακτη σύνοδος των ηγετών της G7

Στο μεταξύ έκτακτη σύνοδος των ηγετών της G7 πραγματοποιήθηκε εδώ και λίγες ώρες στο Μπαλί της Ινδονησίας με αφορμή τα χθεσινοβραδινά γεγονότα με τη ρίψη πυραύλου «ρωσικής κατασκευής» στην Πολωνία που είχε ως αποτέλεσμα να σκοτωθούν δύο άνθρωποι και να προκληθεί παγκόσμια αναστάτωση.

Οι αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων των ΗΠΑ, της Γαλλίας, της Γερμανίας, της Βρετανίας, της Ιταλίας, του Καναδά και της Ιαπωνίας ξεκίνησαν να συνεδριάζουν λίγο πριν από τις 03:00 (ώρα Ελλάδας), ενώ παρόντες είναι επίσης οι ηγέτες της Ισπανίας, της Ολλανδίας και ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου. Όλα τα κράτη που συμμετέχουν, πλην της Ιαπωνίας, είναι μέλη του NATO, όπως η Πολωνία.

Η έκτακτη αυτή συνάντηση οργανώθηκε με πρωτοβουλία του Τζο Μπάιντεν, όπως αναφέρει το πρακτορείο ειδήσεων Reuters, κι αν κριθεί ότι η Μόσχα ευθύνεται για το πυραυλικό πλήγμα, ενδέχεται να ενεργοποιηθεί το Άρθρο 5 της ιδρυτικής συνθήκης του Οργανισμού του Συμφώνου του Βόρειου Ατλαντικού (ΝΑΤΟ), δυνάμει του οποίου επίθεση εναντίον οποιουδήποτε κράτους-μέλους εκλαμβάνεται ως επίθεση εναντίον όλων, οπότε θα αρχίσουν διαβουλεύσεις για πιθανή στρατιωτική αντίδραση.

Οι χώρες μέλη του NATO και της G7 συμφώνησαν κατά τη διάρκεια της έκτακτης συνεδρίασης των ηγετών τους, να προσφέρουν υποστήριξη και βοήθεια στην Πολωνία στις έρευνες που βρίσκονται σε εξέλιξη, αναφέρουν σε κοινή ανακοίνωσή τους.

Από την πλευρά του, ο Πολωνός πρωθυπουργός Ματέους Μοραβιέτσκι ανακοίνωσε νωρίτερα σήμερα, πως η Βαρσοβία αποφάσισε να αυξήσει το επίπεδο επιτήρησης του εναερίου χώρου της χώρας. Ο επικεφαλής της Πολωνικής κυβέρνησης επιβεβαίωσε ότι η Βαρσοβία εξετάζει το ενδεχόμενο να ζητήσει να γίνουν διαβουλεύσεις στο NATO δυνάμει του Άρθρου 4 της ιδρυτικής συνθήκης της ατλαντικής συμμαχίας.

Η αρχική δήλωση Μπάιντεν: «Απίθανο να εκτοξεύτηκαν οι πύραυλοι από τη Ρωσία»

Στις πρώτες του δηλώσεις πάντως, μετά την έκτακτη συνεδρίαση των ηγετών της G7, ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν, είχε επισημάνει ότι με βάση τις πληροφορίες που υπήρχαν μέχρι εκείνη τη στιγμή, ήταν απίθανο να εκτοξεύτηκαν οι πύραυλοι από τη Ρωσία.  «Οι ΗΠΑ και οι σύμμαχοί τους στο NATO διενεργούν έρευνα για την έκρηξη στην Πολωνία χθες Τρίτη που είχε αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή τους δύο άνθρωποι, ωστόσο οι αρχικές πληροφορίες υποδεικνύουν πως μπορεί να μην οφειλόταν σε πύραυλο που εκτοξεύθηκε από τη Ρωσία», ήταν η δήλωση του Τζο Μπάιντεν.

 

Ο Αμερικανός πρόεδρος έκανε τη δήλωση αυτή μετά την έκτακτη συνεδρίαση των ηγετών της G7, της ΕΕ και άλλων κρατών στο Μπαλί όπου συζητήθηκαν οι εκρήξεις για τις οποίες η Πολωνία και η Ουκρανία κατήγγειλαν πως οφείλονταν σε πυραύλους ρωσικής κατασκευής.

Ερωτηθείς για τις παραπάνω εκτιμήσεις πως οι εκρήξεις οφείλονταν σε ρωσικούς πυραύλους, ο Αμερικανός πρόεδρος δήλωσε: «Υπάρχουν προκαταρκτικές πληροφορίες που το θέτουν υπό αμφισβήτηση. Δεν θέλω να το πω προτού ολοκληρώσουμε την έρευνα, αλλά είναι απίθανο, από τη τροχιά, (ο πύραυλος) να βλήθηκε από τη Ρωσία — πάντως θα το δούμε».

«Οι ΗΠΑ και το NATO θα διενεργήσουν πλήρη έρευνα προτού ενεργήσουν», πρόσθεσε ο κ. Μπάιντεν.

Αντρέι Ντούντα: Δεν έχουμε καμία αδιάσειστη απόδειξη ότι πρόκειται για εσκεμμένη ενέργεια

Από τη δική του πλευρά, ο Πολωνός πρόεδρος, ο Αντρέι Ντούντα, δήλωσε τα ξημερώματα της Τετάρτης ότι η Βαρσοβία δεν έχει ακόμη «αδιάσειστες αποδείξεις» για το ποιος εκτόξευσε τον πύραυλο ο οποίος στοίχισε τη ζωή σε δύο ανθρώπους στο χωριό Σεβόντοφ, στη νοτιοανατολική Πολωνία, το απόγευμα της Τρίτης 15 Νοεμβρίου.

«Αυτή τη στιγμή, δεν έχουμε καμία αδιάσειστη απόδειξη για το ποιος εκτόξευσε αυτόν τον πύραυλο. Διενεργείται έρευνα. Πιθανόν να είναι ρωσικής κατασκευής», είπε ο αρχηγός του κράτους σε δημοσιογράφους στη Βαρσοβία.

Ο κ. Ντούντα έκρινε ταυτόχρονα ότι πρόκειται για «μεμονωμένο» συμβάν.

«Τίποτε δεν υποδεικνύει ότι θα ακολουθήσουν και άλλα (σ.σ. παρόμοια συμβάντα)», επισήμανε χαρακτηριστικά.

Η δήλωση του Πολωνού προέδρου ακολούθησε την επίσημη επιβεβαίωση, από το υπουργείο Εξωτερικών στη Βαρσοβία, του γεγονότος ότι «στις 15:40 (σ.σ. τοπική ώρα· στις 16:40 ώρα Ελλάδας) στο χωριό Σεβόντοφ (…) κατέπεσε πύραυλος ρωσικής κατασκευής, σκοτώνοντας δυο πολίτες της Δημοκρατίας της Πολωνίας».

Στο δελτίο Τύπου που δημοσιοποιήθηκε από την πολωνική διπλωματία πως κλήθηκε ο πρεσβευτής της Ρωσικής Ομοσπονδίας για να του ζητηθούν «λεπτομερείς εξηγήσεις». Δεν δίνεται καμιά άλλη λεπτομέρεια για τη συνάντηση, που ολοκληρώθηκε περί «τα μεσάνυχτα».

Ο κ. Ντούντα, που είχε σειρά τηλεφωνικών συνδιαλέξεων με ηγέτες κρατών μελών του NATO, συμπεριλαμβανομένων του αμερικανού προέδρου Τζο Μπάιντεν, του Γάλλου ομολόγου του Εμανουέλ Μακρόν και του πρωθυπουργού της Βρετανίας Ρίσι Σούνακ, επιβεβαίωσε εξάλλου πως η χώρα του ετοιμάζεται να ζητήσει την ενεργοποίηση του Άρθρου 4 της ιδρυτικής συνθήκης του Οργανισμού του Συμφώνου του Βόρειου Ατλαντικού.

«Είναι πολύ πιθανό  σήμερα ο πρεσβευτής της Πολωνίας στο NATO να ζητήσει καταφυγή στο Άρθρο 4», επισήμανε.

Το άρθρο 4 της συνθήκης προβλέπει διαβουλεύσεις των συμμάχων όταν κάποιος εξ αυτών θεωρεί ότι η «εδαφική του ακεραιότητα» ή η «ασφάλειά του» απειλούνται.

Κατά τον κ. Ντούντα —και σύμφωνα με ανακοίνωση Τύπου του Λευκού Οίκου— ο κ. Μπάιντεν τού υποσχέθηκε «υποστήριξη», ιδίως την αποστολή «αμερικανών ειδικών» οι οποίοι θα βοηθήσουν στην έρευνα «στον τόπο του τραγικού συμβάντος».

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης