Ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου δήλωσε σήμερα ότι ενδέχεται να συναντηθεί με τον Σύρο ομόλογό του Φαϊζάλ Μεκντάντ στις αρχές Φεβρουαρίου, διαψεύδοντας δημοσιεύματα ότι οι δυο άνδρες θα μπορούσαν να συναντηθούν την επόμενη εβδομάδα.

Μια τέτοια συνάντηση θα ήταν η πρώτη που θα πραγματοποιούνταν στο ανώτατο επίπεδο ανάμεσα στην Άγκυρα και τη Δαμασκό μετά την έναρξη του πολέμου στη Συρία το 2011 και θα σηματοδοτούσε περαιτέρω αποκλιμάκωση στις σχέσεις τους.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η Τουρκία, χώρα μέλος του ΝΑΤΟ, έχει διαδραματίσει σημαντικό ρόλο στον εμφύλιο πόλεμο υποστηρίζοντας τους αντιπάλους του προέδρου Μπασάρ αλ Άσαντ και στέλνοντας στρατεύματα στο βόρειο τμήμα της Συρίας. Η Μόσχα είναι ο βασικός σύμμαχος του Άσαντ και ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν έχει προτρέψει για συμφιλίωση με την Άγκυρα.

Μιλώντας σε ζωντανή τηλεοπτική μετάδοση, ο Τσαβούσογλου δήλωσε ότι δεν έχει καθοριστεί ημερομηνία για τη συνάντηση, αλλά αυτή θα πραγματοποιηθεί «το συντομότερο δυνατό».

Ένας ανώτερος Τούρκος αξιωματούχος δήλωσε στο Reuters χθες ότι μια συνάντηση των δύο υπουργών Εξωτερικών θα μπορούσε να προγραμματιστεί πριν από τα μέσα της επόμενης εβδομάδας, αλλά ο Τσαβούσογλου είπε ότι η συνάντηση αυτή δεν θα πραγματοποιηθεί τόσο σύντομα.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Έχουμε πει στο παρελθόν ότι υπήρχαν κάποιες προτάσεις για μια συνάντηση την επόμενη εβδομάδα, αλλά αυτές δεν μας εξυπηρετούσαν… Η συνάντηση θα μπορούσε να γίνει στις αρχές Φεβρουαρίου, εργαζόμαστε για να οριστεί μια ημερομηνία», είπε.

Τον περασμένο μήνα οι υπουργοί Άμυνας της Τουρκίας και της Συρίας πραγματοποίησαν ιστορικές συνομιλίες στη Μόσχα αναφορικά με την ασφάλεια των συνόρων και άλλα ζητήματα. Την περασμένη εβδομάδα, ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν δήλωσε ότι πιθανόν να συναντήσει τον Άσαντ μετά από μια τριμερή συνάντηση υπουργών Εξωτερικών.

Η σύγκρουση στη Συρία, από την οποία έχουν σκοτωθεί εκατοντάδες χιλιάδες άνθρωποι, έχει προκαλέσει τον εκτοπισμό εκατομμυρίων ανθρώπων και έχει προσελκύσει περιφερειακές και παγκόσμιες δυνάμεις, έχει εισέλθει στη δεύτερη δεκαετία παρότι έχει σχετικώς εκτονωθεί.

Με την υποστήριξη της Ρωσίας και του Ιράν η κυβέρνηση Άσαντ έχει ανακαταλάβει το μεγαλύτερο μέρος των συριακών εδαφών.

Οι υποστηριζόμενοι από την Τουρκία μαχητές της συριακής αντιπολίτευσης εξακολουθούν να έχουν τον έλεγχο ενός θύλακα στα βορειοδυτικά και οι κούρδοι μαχητές υποστηριζόμενοι από τις ΗΠΑ ελέγχουν επίσης εδάφη κοντά στο σύνορο με την Τουρκία.

Η Ουάσινγκτον δεν επιθυμεί την αποκατάσταση των σχέσεων των άλλων χωρών με τον Άσαντ. Έχει συνταχθεί με τις υπό τους Κούρδους Συριακές Δημοκρατικές Δυνάμεις, στις οποίες περιλαμβάνεται και η πολιτοφυλακή YPG, στη μάχη κατά του Ισλαμικού Κράτους στη Συρία.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης