Χιλιάδες φοιτητές διαδήλωσαν την Πέμπτη στις μεγαλύτερες πόλεις της Κολομβίας, απαιτώντας από την κυβέρνηση του προέδρου Ιβάν Ντούκε να τηρήσει τις υποσχέσεις της να αυξήσει τον προϋπολογισμό του δημόσιου συστήματος εκπαίδευσης, που είναι αντιμέτωπο με μεγάλες ελλείψεις πόρων.

Δέκα μήνες αφότου κατέληξε σε συμφωνία με τον πρόεδρο Ντούκε για την καλύτερη χρηματοδότηση της δημόσιας παιδείας, το κίνημα διαμαρτυρίας αυτό, στο οποίο συμμετέχουν σπουδαστές δημόσιων αλλά και ιδιωτικών πανεπιστημίων, βγήκε και πάλι στου δρόμους για να καταγγείλει την αθέτηση των υποσχέσεων της δεξιάς κυβέρνησης.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Θέλουμε οι συμφωνίες που κλείστηκαν την περασμένη χρονιά να εφαρμοστούν» δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο Χουάν Νταβίντ Πατίνιο, 19 ετών, φοιτητής στη σχολή οικονομίας του δημόσιου πανεπιστημίου La Nacional, καθώς συμμετείχε στην πορεία που έγινε υπό βροχή στο κέντρο της πρωτεύουσας.

Οι διαδηλωτές υπενθύμισαν ότι η κυβέρνηση είχε δεσμευθεί να διαθέσει 86 εκατομμύρια δολάρια στο Colciencias, δημόσιο ινστιτούτο επιστημονικής έρευνας, αλλά στην πραγματικότητα δεν του προσέφερε παρά 23 εκατομμύρια.

Η υπουργός Παιδείας Μαρία Βικτόρια Ανγκούλο από τη μεριά της διαβεβαίωσε ότι η κυβέρνηση τηρεί τις υποσχέσεις της και ότι ο προϋπολογισμός για τη δημόσια παιδεία το 2020 θα ανέλθει σε 12 δισεκατομμύρια δολάρια και θα είναι «ο υψηλότερος στην ιστορία» της χώρας.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Τις διαδηλώσεις οργάνωσε η Εθνική Ένωση Φοιτητών της Ανώτατης Εκπαίδευσης (UNEES), που εκπροσωπεί σπουδαστές σε περισσότερα από 50 δημόσια εκπαιδευτικά ιδρύματα, αλλά και ο Σύνδεσμος Αντιπροσώπων των Φοιτητών της Ανώτατης Εκπαίδευσης της Κολομβίας (ACREES), που εκπροσωπεί φοιτητές δημόσιων και ιδιωτικών ιδρυμάτων.

Με πλακάτ, με συνθήματα και με τραγούδια, φοιτητές διαδήλωσαν στην πρωτεύουσα, στη Μεδεγίν (βορειοδυτικά), στην Κάλι (δυτικά) και στην Μπαρανκίγια (βόρεια), όπου κατήγγειλαν επίσης κρούσματα αδιαφάνειας και διαφθοράς σε ορισμένα πανεπιστήμια και την «κατάχρηση» βίας από μέρους μονάδων αντιμετώπισης ταραχών της αστυνομίας σε προηγούμενες συγκεντρώσεις τους τις τελευταίες εβδομάδες.

Επεισόδια μεταξύ φοιτητών που διαδήλωναν και των δυνάμεων επιβολής της τάξης αναφέρθηκαν εκ νέου την Πέμπτη στις κινητοποιήσεις στην Μπογκοτά αλλά και στη Μεδεγίν.

 

Πέρυσι εκπαιδευτικοί και σπουδαστές συμμετείχαν σε περίπου 10 ογκώδεις διαδηλώσεις που διήρκεσαν δύο μήνες και ολοκληρώθηκαν με την επίτευξη της συμφωνίας που οι φοιτητές καταγγέλλουν τώρα πως δεν εφαρμόζει η κυβέρνηση.

 

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης