Ο Τούρκος πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν δήλωσε πως το κυβερνών κόμμα του, το AKP, μπορεί να θέσει σε δημοψήφισμα μια συνταγματική αναθεώρηση για την «προστασία του δικαιώματος των γυναικών να φορούν μαντίλα», καθώς και για «την προστασία της έννοιας της οικογένειας», αν η σχετική ρύθμιση δεν εγκριθεί από το κοινοβούλιο.

Υπενθυμίζεται ότι στην Τουρκία, η παρούσα νομοθεσία δεν επέτρεπε μέχρι πρόσφατα στις γυναίκες να φορούν μαντίλα στο πλαίσιο της άσκησης δημοσίου λειτουργήματος.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Το λαϊκό κόμμα CHP έθεσε και πάλι το ζήτημα τον περασμένο μήνα προτείνοντας να καθιερωθεί το δικαίωμα των γυναικών να φορούν την ισλαμική μαντίλα, καθώς προσπαθεί να προσελκύσει τους θρησκευόμενους Τούρκους, κι ενώ είχε επί χρόνια αντιταχθεί στη χρήση της μαντίλας στο κοινοβούλιο και σε δημόσια αξιώματα.

Σε απάντηση, ο Ερντογάν πλειοδότησε προτείνοντας μια συνταγματική αναθεώρηση για το θέμα, η οποία θα περιλαμβάνει μέτρα για την προστασία της οικογένειας απ’ αυτό που αποκάλεσε «διεστραμμένες τάσεις», εννοώντας απ’ ό,τι φαίνεται τους νόμους περί γάμου μεταξύ προσώπων του ίδιου φύλου που υιοθετούνται σε όλο τον κόσμο.

Ο δημοσκοπήσεις ωστόσο δείχνουν ότι λίγοι μόνο Τούρκοι βλέπουν την ισλαμική μαντίλα ως καίριο σημείο της συζήτησης, ενώ οι επικριτές του AKP και η αντιπολίτευση λένε ότι ο πραγματικός στόχος των τροπολογιών είναι η LGBT+ κοινότητα.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Το ζήτημα της ισλαμικής μαντίλας (χιτζάμπ) αποτελούσε κάποτε πηγή βαθιάς διχόνοιας στη μουσουλμανική, αλλά κοσμική Τουρκία, όμως έπαψε να προκαλεί αντιδράσεις μετά τις μεταρρυθμίσεις που πραγματοποιήθηκαν από το, ισλαμιστικών καταβολών, AKP στη διάρκεια των 20 ετών που βρίσκεται στην εξουσία.

Το παράδειγμα άλλων ισλαμιστικών χωρών όμως δεν είναι αμελητέο. Πολλές χώρες στο όνομα του «δικαιώματος στη μαντίλα» προχωρούν σε καταδυνάστευση των γυναικών και τελικά τους επιβάλουν την μαντίλα.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί το Ιράν, όπου μετά την κατάρρευση του κοσμικού κράτους, επιβλήθηκε καθολικά η χρήση μαντίλας.

 

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης