Την Τρίτη το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο θα εκλέξει τον νέο πρόεδρο για το δεύτερο μισό της κοινοβουλευτικής περιόδου. Οι υποψήφιοι υποδεικνύονται είτε από την πολιτική τους ομάδα, είτε από μια ομάδα 36 ευρωβουλευτών.

Οι ψηφοφορίες μπορεί να φτάσουν τις τέσσερις κατά την τελευταία των οποίων αναμετρώνται οι υποψήφιοι που έχουν αποσπάσει τις περισσότερες ψήφους στον τρίτο γύρο.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Κερδίζει ο υποψήφιος με την πλειοψηφία των εγκύρων ψήφων.

Προτεραιότητες της γαλλικής προεδρίας

Την Τετάρτη οι ευρωβουλευτές θα συζητήσουν με τον πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν τις πολιτικές προτεραιότητες της γαλλικής προεδρίας στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο για τους επόμενους έξι μήνες.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Τα σημαντικά χαρτοφυλάκια περιλαμβάνουν τις νέες Ψηφιακές Υπηρεσίες και τις Νομοθετικές Πράξεις για τις Ψηφιακές Αγορές, την καθιέρωση φόρου άνθρακα για τις εισαγωγές από χώρες με χαμηλότερες επιδιώξεις για το κλίμα και κανόνες για τους ελάχιστους μισθούς.

Ειδικότερα για τις ψηφιακές υπηρεσίες, το Κοινοβούλιο θα συζητήσει την πρόταση για τη σχετική νομοθεσία την Τετάρτη και θα ψηφίσει την επομένη ημέρα. Η νομοθεσία αποσκοπεί να δημιουργήσει κανόνες για την διευθέτηση του παράνομου online περιεχομένου και να δημιουργήσει πλατφόρμες που θα λογοδοτούν για τους αλγορίθμους τους.

Ευρωπαϊκή Ενωση Υγείας

Στο πλαίσιο της προώθησης της Ευρωπαϊκής Ενωσης Υγείας, την Τετάρτη το Κοινοβούλιο αναμένεται να υιοθετήσει προσωρινή συμφωνία με το Συμβούλιο για την αύξηση των αρμοδιοτήτων της Ευρωπαϊκής Υπηρεσίας Φαρμάκων.

Τέλος οι ευρωβουλευτές θα συζητήσουν την Τετάρτη τα συμπεράσματα της συνόδου κορυφής του Δεκεμβρίου με τον Σαρλ Μισέλ, που αφορούν τα θέματα της ανταπόκρισης της ΕΕ στην πανδημία, την αύξηση των ενεργειακών τιμών και της ενεργειακής ασφάλειας καθώς και αμυντικά θέματα.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης