Ορισμένοι στρατιώτες και μέλη του υπουργικού συμβουλίου στις Φιλιππίνες έχουν ήδη λάβει εμβόλιο εναντίον του Covid-19, δήλωσαν σήμερα Δευτέρα αξιωματούχοι, παρότι δεν υπάρχει ακόμη έγκριση από τις ρυθμιστικές αρχές η οποία, σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας της χώρας, είναι ζωτικής σημασίας προκειμένου να εξασφαλιστεί ότι είναι ασφαλή.

Ο υπουργός Εσωτερικών, Εδουάρδο Άνιο, δήλωσε πως κάποια μέλη του υπουργικού συμβουλίου έχουν ήδη λάβει εμβόλια εναντίον του Covid-19 και ο επικεφαλής του στρατού, αντιστράτηγος Σιριλίτο Σομπεχάνα, είπε πως ορισμένοι στρατιώτες έχουν εμβολιασθεί αλλά ο αριθμός τους δεν είναι μεγάλος. Κανένας από τους δυο δεν ανέφερε ποιο εμβόλιο έχει χορηγηθεί.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Το υπουργείο Υγείας ανέφερε σε ανακοίνωση πως όλα τα εμβόλια θα πρέπει πρώτα να αξιολογηθούν από ειδικούς και πως «μόνο εμβόλια που έχουν εγκριθεί και έχει βρεθεί πως είναι ασφαλή πρέπει να χορηγούνται».

Ο επικεφαλής του εθνικού οργανισμού φαρμάκων Ρολάντο Ενρίκε Ντομίνγκο δήλωσε πως οι ρυθμιστικές αρχές των Φιλιππίνων δεν έχουν εγκρίνει ακόμη κανένα εμβόλιο εναντίον του Covid-19, καθιστώντας οποιαδήποτε εισαγωγή, διανομή και πώληση ενός τέτοιου εμβολίου παράνομη.

Ο Ντομίνγκο προειδοποίησε τους πολίτες πως μη εγκεκριμένα εμβόλια τους εκθέτουν σε «κάθε είδους κινδύνους» και είπε στο CNN Philippines πως παρενέργειες είναι πιθανές «ιδίως αν δεν ξέρετε πώς πρέπει να χειρίζεται κάποιος τέτοια πράγματα».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Μέχρι τώρα μόνο η Pfizer έχει αιτηθεί για έγκριση επείγουσας χρήσης του εμβολίου της εναντίον του Covid-19 στις Φιλιππίνες, ενώ οι αιτήσεις δοκιμών τελευταίου σταδίου των Sinovac, Gamaleya, του Janssen της Johnson & Johnson και της Clover δεν έχουν ακόμη εγκριθεί.

Η υφυπουργός Υγείας Μαρία Ροσάριο Βερχέιρε δήλωσε πως το υπουργείο δεν έχει πληροφόρηση για εμβολιασμό στρατιωτών και ο εκπρόσωπος του στρατού συνταγματάρχης Έντγκαρντ Αρεβάλο είπε πως δεν έχει εγκριθεί οποιοσδήποτε εμβολιασμός από την ηγεσία των ενόπλων δυνάμεων.

Ο Αρεβάλο είπε πως ανάμεσα σε εκείνους που έχουν λάβει εμβόλιο εναντίον του Covid-19 είναι μέλη μιας ειδικής μονάδας ασφαλείας που έχει διατεθεί στον πρόεδρο Ροδρίγο Ντουτέρτε.

Ο Ντουτέρτε δεν έχει εμβολιασθεί, σύμφωνα με τον εκπρόσωπό του, Χάρι Ρόκε, ο οποίος είπε ότι δεν έχει πρόβλημα με το γεγονός ότι στρατιώτες έχουν εμβολιαστεί και προστατεύουν τους εαυτούς τους.

Στη διάρκεια βιντεοδιάσκεψης με υγειονομικούς αξιωματούχους προχθές, Σάββατο, ο Ντουτέρτε είπε πως «σχεδόν όλοι» οι στρατιώτες έχουν ήδη εμβολιαστεί. Είπε ως «πολλοί», χωρίς να προσδιορίζει ποιοι, στις Φιλιππίνες έχουν λάβει ένα εμβόλιο εναντίον του Covid-19 το οποίο ανέπτυξε ο κινεζικός φαρμακευτικός όμιλος Sinopharm.

Η Sinopharm δεν ήταν άμεσα διαθέσιμη για σχόλια.

Απαντώντας σε ερώτηση αν ο εμβολιασμός των στρατιωτών εγκρίθηκε από το γραφείο του προέδρου, ο Σομπεχάνα είπε: «Βέβαια, ο πρόεδρός μας είναι ο αρχηγός του γενικού επιτελείου του στρατού μας».

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης