Το Κουρδικό Δημοκρατικό Συμβούλιο της Γαλλίας (CDK-F) θεωρεί «απαράδεκτο» το γεγονός ότι δεν έχει χαρακτηριστεί «τρομοκρατική επίθεση» το επεισόδιο με τους πυροβολισμούς που στοίχισε τη ζωή σε τρεις ανθρώπους το μεσημέρι της Παρασκευής έξω από ένα κουρδικό κοινοτικό κέντρο στο Παρίσι.

«Είναι απαράδεκτο που δεν αποδίδεται ο χαρακτηρισμός της τρομοκρατίας και ότι προσπαθούν να μας πείσουν ότι επρόκειτο για έναν απλό ακροδεξιό (…) που ήρθε να διαπράξει αυτήν τη φρικτή επίθεση στον χώρο μας», είπε ο Αγκίτ Πολάτ, ένας εκπρόσωπος του CDK-F, σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε σε ένα εστιατόριο, σε απόσταση περίπου 100 μέτρα από το σημείο της επίθεσης.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Η πολιτική κατάσταση στην Τουρκία όσον αφορά το κουρδικό κίνημα μας κάνει να σκεφτόμαστε ότι αυτές είναι πολιτικές δολοφονίες», υπογράμμισε ο Πολάτ, προσθέτοντας ότι, σύμφωνα με τους Κούρδους της Γαλλίας, πίσω από την επίθεση κρύβονται «ο πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και το τουρκικό κράτος».

Ο υπουργός Εσωτερικών της Γαλλίας Ζεράλ Νταρμανέν δήλωσε νωρίτερα ότι ο φερόμενος ως δράστης έδρασε μόνος και ήθελε «να επιτεθεί σε ξένους».

Οι εκπρόσωποι του CDK-F κάλεσαν τις γαλλικές αρχές «να σταματήσουν την ενδοτικότητα απέναντι στις τουρκικές αρχές όταν πρόκειται για την ασφάλεια των Κούρδων».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Οι γαλλικές αρχές πρέπει να μας δεχτούν και να σταματήσουν αυτό το κυνικό παιχνίδι», είπε ο Πολάτ, διευκρινίζοντας ότι «είχε εκφράσει τους φόβους του» για την ασφάλεια των Κούρδων στις γαλλικές υπηρεσίες πληροφοριών «μόλις πριν από 20 ημέρες».

«Η γαλλοκουρδική κοινότητα σήμερα είναι οργισμένη και φοβάται», είπε ο Νταβίντ Αντίκ, ο νομικός σύμβουλος του CDK-F.

Στη συνέντευξη ήταν παρών και ο Ζαν-Λικ Μελανσόν, ηγετικό στέλεχος της ριζοσπαστικής αριστεράς στη Γαλλία, ο οποίος δήλωσε ότι «δεν πιστεύει στο τυχαίο όταν πρόκειται για δολοφονία Κούρδων στο Παρίσι» περίπου 10 χρόνια μετά την τριπλή δολοφονία Κούρδων ακτιβιστών στο 10ο διαμέρισμα της γαλλικής πρωτεύουσας. Το CDK-F διαβεβαιώνει ότι πίσω από εκείνη την υπόθεση κρύβονται οι τουρκικές μυστικές υπηρεσίες.

Όσον αφορά τα θύματα της σημερινής επίθεσης, το CDK-F ανέφερε ότι ο ένας ήταν ένας Κούρδος καλλιτέχνης, αναγνωρισμένος πολιτικός πρόσφυγας, ο οποίος «διώκεται στην Τουρκία για την τέχνη του». Ο δεύτερος άνδρας ήταν «ένας απλός Κούρδος πολίτης» που σύχναζε καθημερινά στο κοινοτικό κέντρο.

Η γυναίκα που σκοτώθηκε είχε υποβάλει αίτημα για να της χορηγηθεί πολιτικό άσυλο, το οποίο όμως απορρίφθηκε από τις γαλλικές αρχές.

Το Συντονιστικό Συμβούλιο των Αρμενικών Οργανώσεων στη Γαλλία (CCAF) σε ανακοίνωσή του εξέφρασε τα συλλυπητήριά του στο Κουρδικό Πολιτιστικό Κέντρο και στο CDK-F «με το οποίο διατηρούμε μακρά φιλία, σφυρηλατημένη στις κινητοποιήσεις μας εναντίον του παντουρκισμού και του τουρκικού φασισμού».

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης