Οι ΗΠΑ έχουν τα εργαλεία για την καταπολέμηση της διαφθοράς και των παραβιάσεων των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στο Σουδάν. Ήρθε η ώρα να τα χρησιμοποιήσουν.

Ταξιδεύοντας σε ολόκληρη την περιοχή του Νταρφούρ στο Σουδάν και τα γειτονικά στρατόπεδα προσφύγων στα μέσα της δεκαετίας του 2000, είδαμε από πρώτο χέρι στοιχεία για το τέρας που είχε κατασκευάσει το σουδανέζικο καθεστώς για να πραγματοποιήσει γενοκτονία.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η κυβέρνηση διοργάνωσε, ένοπλες και αναπτυγμένες πολιτοφυλακές, γνωστές από τότε ως «Janjaweed», παράλληλα με τον κανονικό στρατό ως κύριο μέσο της μηχανής θανάτωσης.

Η εθνοκάθαρση και οι μαζικοί βιασμοί ήταν τα όπλα επιλογής του Janjaweed.

Φτάνοντας γρήγορα στο παρόν: Οι μαζικές ειρηνικές διαμαρτυρίες που ξέσπασαν στο Σουδάν στα μέσα Δεκεμβρίου οδήγησαν στην απομάκρυνση τον Απρίλιο τον 30χρονο  δικτάτορα του Σουδάν, Ομάρ αλ Μπασίρ.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Τον Μάιο, η ηγεσία των διαδηλωτών και οι στρατιωτικοί ηγέτες που ανέλαβαν εξουσία μετά το πραξικόπημα, κατέληξαν σε μια δοκιμαστική συμφωνία για την καθιέρωση πολιτικού καθεστώτος στη χώρα, συμφωνώντας για τριετή μετάβαση στις δημοκρατικές εκλογές και για τη χορήγηση εξουσίας σε πολιτικά ελεγχόμενα θεσμικά όργανα.

Οι μαζικές ειρηνικές διαμαρτυρίες συνεχίστηκαν κατά τη διάρκεια και μετά τις διαπραγματεύσεις, καθώς οι διαδηλωτές συνέχιζαν να πιέζουν να διαλύσουν το βίαιο, αντιδημοκρατικό κλεπτοκρατικό σύστημα που δημιουργήθηκε κατά τη διάρκεια της ηγεμονίας του Αλ Μπασίρ.

Αλλά υπήρχε το μεγάλο πρόβλημα με τη συμφωνία. Οι μεγάλοι ηττημένοι σ΄αυτή την ρύθμιση θα ήταν οι συμμαχικοί στρατηγοί του Al-Bashir, οι οποίοι είχαν λεηλατήσει τη χώρα ατιμώρητοι για 30 χρόνια, και οι πολιτοφυλακές του Janjaweed, οι οποίοι δεν θα είχαν πλέον ελεύθερη, άνομη συμπεριφορά στις περιοχές ανάπτυξής τους.

Ως αποτέλεσμα, στις 3 Ιουνίου, οι δυνάμεις ασφαλείας του Σουδάν με πρωτοστατούντες από το Janjaweed επιτέθηκαν σε σημαντική ομάδα διαδηλωτών.

Τώρα πλέον, γνωστές με τον απατηλό όρο anodyne «οι δυνάμεις ταχείας υποστήριξης», οι πολιτοφυλακές Janjaweed τις τελευταίες ημέρες έχουν σκοτώσει περισσότερους από 100 άοπλους διαδηλωτές, πετώντας πολλά σώματα στον ποταμό Νείλο, ενώ πραγματοποιούν   βιασμούς, και ληστεύουν  Σουδανούς πολίτες σε όλο το Χαρτούμ.

Εκατοντάδες άλλα αγνοούνται και υπάρχει φόβος πως είναι νεκροί. Το Janjaweed έχει εισβάλει σε πολλά νοσοκομεία και έχει επιτεθεί στο ιατρικό προσωπικό.

 Το Internet και τα τηλεφωνικά δίκτυα εμποδίζονται ώστε να περιορισθεί η επικοινωνία.

Οι στρατιωτικοί ηγέτες του καθεστώτος ακύρωσαν τις συμφωνίες που είχαν φτάσει με τους διαδηλωτές και ζήτησαν αντ ‘αυτού σύντομες εκλογές, που σίγουρα θα προσπαθήσουν με τα μέσα που διαθέτουν να είναι υπέρ τους.

Εάν αυτό ακούγεται σαν άλλη απλώς  απελπιστική αφρικανική κρίση, δεν είναι.

Το Σουδάν είναι η χώρα που έχει προκαλέσει να ενωθούν Ρεπουμπλικάνοι και Δημοκρατικοί στο Κογκρέσο καθώς και διαδοχικές κυβερνήσεις στην Ουάσινγκτον υπερασπίζονται τα  ανθρώπινα δικαιώματα και την ειρήνη.

Πολλά περισσότερα μπορούν να γίνουν τώρα από το σημερινό Κογκρέσο και την διακυβέρνηση Τραμπ – καθώς και από συμμάχους στην Ευρώπη και την Αφρική – για να δημιουργηθούν συνέπειες ώστε οι ηγέτες του καθεστώτος και το Janjaweed να σταματήσουν να λεηλατούν τη χώρα.

Το 2016, το Κογκρέσο των ΗΠΑ ενέκρινε ένα απίστευτα αποτελεσματικό νέο εργαλείο για την καταπολέμηση της διαφθοράς και των παραβιάσεων των ανθρωπίνων δικαιωμάτων: ο Παγκόσμιος νόμος Magnitsky, ο οποίος επιτρέπει στην κυβέρνηση των ΗΠΑ να επιβάλει κυρώσεις σε παραβάτες ανθρωπίνων δικαιωμάτων και διεφθαρμένους αξιωματούχους σε όλο τον κόσμο.

Τώρα, η ηγεσία των επιτροπών εξωτερικών υποθέσεων της Βουλής και της Γερουσίας μπορεί τυπικά να ζητήσει από την κυβέρνηση Tραμπ να επιβάλει κυρώσεις σε έναν κατάλογο υπαλλήλων του Σουδανικού καθεστώτος και των συνεργατών τους που είναι περισσότερο υπεύθυνοι για τη συνεχιζόμενη βία και κρατική λεηλασία ξεκινώντας από τον αρχηγό του Janjaweed αντιστράτηγου Mohamed Hamdan Dagalo, αντιπρόεδρος του σημερινού στρατιωτικού καθεστώτος.

Και αντί να επιβάλλουν κυρώσεις σε έναν ή δύο αξιωματούχους χωριστά, οι εξουσίες του «Παγκόσμιου Μαγκνίτσκι» επιτρέπουν τη χρήση κυρώσεων για δίκτυα, που εμπλέκονται σε παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων ή / και μαζική διαφθορά.

Η κυβέρνηση Tραμπ θα μπορούσε να προκαλέσει σημαντικά  αποτελέσματα εάν κινητοποιήσει τα διαθέσιμα αλλά αχρησιμοποίητα εργαλεία πολιτικής.

Εκτός από τις κυρώσεις του παγκόσμιου δικτύου Magnitsky, το Υπουργείο Οικονομικών θα μπορούσε να εκδώσει εντολή για την καταπολέμηση της νομιμοποίησης εσόδων από παράνομες δραστηριότητες σε χιλιάδες τράπεζες σε όλο τον κόσμο, για να αναζητήσει παράνομες χρηματοοικονομικές ροές που προέρχονται από το Σουδάν το τελευταίο έτος, οπότε η πολιτική κρίση έχει κλιμακωθεί.

Η δική μας πρωτοβουλία, «The Sentr», συγκεντρώνει στοιχεία σχετικά με ορισμένες από αυτές τις παράνομες δραστηριότητες, αλλά αν το Υπουργείο Οικονομικών εκδώσει κάποια από αυτές τις προτάσεις, όπως και για τη Βενεζουέλα και την Ουκρανία, θα υποχρέωνε αξιωματούχους να συμμορφωθούν με τις τράπεζες σε παγκόσμιο επίπεδο για την αναζήτηση κλεμμένων περιουσιακών στοιχείων που ξεπλένονται μέσω του διεθνούς χρηματοπιστωτικού συστήματος.

Η «κατάψυξη» και η κατάσχεση ορισμένων από αυτά τα περιουσιακά στοιχεία – και η παρεμπόδιση ορισμένων από αυτούς τους υπαλλήλους από το διεθνές χρηματοπιστωτικό σύστημα – θα αποτελούσε σημαντικό και αχρησιμοποίητο σημείο μόχλευσης για την ειρήνη και τα ανθρώπινα δικαιώματα.

Ωστόσο, δεδομένης της υποστήριξης που απολαμβάνει το καθεστώς από τις χώρες του Κόλπου, τη Ρωσία και την Κίνα, θα χρειαστεί περισσότερο από λόγια να αλλάξει αυτή η θανατηφόρα εξίσωση.

Δημιουργώντας σημαντικές οικονομικές συνέπειες για τους ηγέτες των καθεστώτων και τους εμπορικούς συνεργάτες τους, διπλωμάτες από την Αφρική, την Ευρώπη και τις Ηνωμένες Πολιτείες θα είναι σε θέση να επηρεάσουν τον υπολογισμό κόστος-όφελος των στρατηγών του Χαρτούμ, οι οποίοι μέχρι τώρα λεηλατούν και σκοτώνουν επί τρεις δεκαετίες απολαμβάνοντας πλήρη ατιμωρησία.

Ο βοηθός υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ για τις αφρικανικές υποθέσεις Tibor Nagy θα βρίσκεται στο Χαρτούμ αυτή την εβδομάδα και οι διπλωματικές του προκλήσεις θα πληγούν αν κωφεύσει και δεν εκμεταλλευθεί τη μοναδική δύναμη που μπορούν να έχουν οι ενέργειες του Υπουργείου Οικονομικών σχετικά με το είδος της παράνομης οικονομικής δραστηριότητας που οι ηγέτες του Σουδάν έχουν ασχοληθεί εδώ και χρόνια.

Αυτό το καθεστώς απομακρύνθηκε από την απαγόρευση της διάπραξης γενοκτονίας στο Νταρφούρ και καταστρέφει τους ανθρώπους του ανεξάρτητου Νότιου Σουδάν εδώ και δεκαετίες.

Ο Αλ-Μπασίρ μπορεί να μην έχει την εξουσία, αλλά το ίδιο καθεστώς εξακολουθεί να διέπεται και οι ίδιες οι πολιτοφυλακές της Janjaweed εξακολουθούν να διαπράττουν φρικαλεότητες.

Σήμερα, το Κογκρέσο των Ηνωμένων Πολιτειών και το εκτελεστικό τμήμα – μαζί με την Αφρικανική Ένωση και την Ευρωπαϊκή Ένωση – έχουν την δεύτερη ευκαιρία να δημιουργήσουν συνέπειες για τα σοβαρά εγκλήματα και να επενδύσουν σε διπλωματία υψηλού επιπέδου για να επιβάλλουν πολιτικούς κανόνες στο Σουδάν.

Υπάρχουν πολλοί λόγοι για να το κάνετε αυτό

Η επίλυση της τρέχουσας κρίσης, στο Σουδάν θα αποτρέψει την κλιμάκωση της ροής προσφύγων από  εκεί, θα αντιμετωπίσει τη δίωξη των χριστιανών και άλλων θρησκευτικών μειονοτήτων, θα αντιμετωπίσει τη δραστηριότητα των εξτρεμιστικών οργανώσεων που υποστηρίζονται από τα υπολείμματα του  καθεστώτος Αλ Μπασίρ και θα αποτρέψει άλλο γύρο μαζικών φρικαλεοτήτων στην χώρα όπου η ταλαιπωρία του λαού δεν έχει πολλά παραδείγματα παγκοσμίως.

Σημείωση: Αυτό το op-ed εμφανίστηκε αρχικά στο «Politico».

Ο George Clooney και ο John Prendergast είναι συνιδρυτές του Sentry (www.thesentry.org), το οποίο παρακολουθεί τα βρόμικα χρήματα που συνδέονται με τους Αφρικανούς εγκληματίες πολέμου και τους υπερεθνικούς πολεμικούς κερδοσκόπους και επιδιώκει να στείλει φυλακή, εκείνους που επωφελούνται από τη βία μέσα από το διεθνές χρηματοπιστωτικό σύστημα.

Σύνταξη: Κ. Μπετινάκης

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης