Στην Βηθλεέμ, στην κατεχόμενη από τους Ισραηλινούς πόλη της Δυτικής Όχθης, όπου σύμφωνα με την παράδοση γεννήθηκε ο Θεάνθρωπος, μέλη της Παλαιστινιακής Αρχής με επικεφαλής τον πρόεδρο Μαχμούτ Αμπάς και πλήθος προσκυνητών από όλον τον κόσμο, παρακολούθησαν χθες το μεσάνυχτα, την χριστουγεννιάτικη θεία λειτουργία στον Ναό της Γέννησης.

Όπως όμως μας πληροφορεί το counterpunch.org, ο χριστιανικός πληθυσμός της Παλαιστίνης μειώνεται με ανησυχητικό ρυθμό.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η αρχαιότερη χριστιανική κοινότητα του κόσμου κινείται σε άλλα μέρη. Και ο λόγος για αυτό είναι το Ισραήλ.
Οι χριστιανοί ηγέτες από την Παλαιστίνη διαμαρτυρήθηκαν σε διάσκεψη που έγινε στο Γιοχάνεσμπουργκ στις 15 Οκτωβρίου. Η συγκέντρωσή τους είχε τίτλο: “Οι Άγιοι Τόποι: Με Παλαιστινιακή Χριστιανική Προοπτική”.
Σημαντικό θέμα που φάνηκε στη συνάντηση αυτή είναι ο ταχέως μειούμενος αριθμός Παλαιστινίων χριστιανών στην Παλαιστίνη.

Υπάρχουν ποικίλες εκτιμήσεις σχετικά με το πόσοι Παλαιστίνιοι Χριστιανοί ζουν ακόμα στην Παλαιστίνη σήμερα, σε σύγκριση με την περίοδο πριν από το 1948, όταν το κράτος του Ισραήλ ιδρύθηκε σε παλαιστινιακές πόλεις και χωριά.

Ανεξάρτητα από την πηγή των διαφόρων μελετών, υπάρχει σχεδόν συμφωνία ότι ο αριθμός των χριστιανών κατοίκων της Παλαιστίνης έχει μειωθεί σχεδόν δεκαπλάσια τα τελευταία 70 χρόνια.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Σύμφωνα με μια απογραφή του πληθυσμού που πραγματοποίησε το Παλαιστινιακό Κεντρικό Γραφείο Στατιστικής το 2017, υπάρχουν 47.000 Παλαιστίνιοι Χριστιανοί που ζουν στην Παλαιστίνη – σε σχέση με την Κατεχόμενη Δυτική Όχθη, την Ανατολική Ιερουσαλήμ και τη Λωρίδα της Γάζας.

Το 98% των χριστιανών της Παλαιστίνης ζει στη Δυτική Όχθη – επικεντρώνεται κυρίως στις πόλεις Ραμάλα, Βηθλεέμ και Ιερουσαλήμ – ενώ το υπόλοιπο, μια μικρή χριστιανική κοινότητα μόλις 1.100 ατόμων, ζει στην πολιορκημένη Λωρίδα της Γάζας.

Όλο και περισσότερο συγκλονισμένοι, οι Παλαιστίνιοι Χριστιανοί στη Βηθλεέμ έχουν εκδιωχθεί από την ιστορική τους πόλη σε μεγάλους αριθμούς.

Σύμφωνα με την δήμαρχο της πόλης, Βέρα Μπαμπούν, από το 2016, ο χριστιανικός πληθυσμός της Βηθλεέμ έχει μειωθεί στο 12%, παραμένοντας εκεί μόνο 11.000 άτομα.

Οι πιο αισιόδοξες εκτιμήσεις τοποθετούν τον συνολικό αριθμό των Παλαιστινίων χριστιανών σε ολόκληρη την Κατεχόμενη Παλαιστίνη σε λιγότερο από δύο τοις εκατό.

Πριν από 70 χρόνια, η Βηθλεέμ, η γενέτειρα του Ιησού Χριστού, ήταν 86% χριστιανική. Ωστόσο, τα δημογραφικά στοιχεία της πόλης μεταβλήθηκαν θεμελιωδώς, ιδίως μετά την ισραηλινή κατοχή της Δυτικής Όχθης τον Ιούνιο του 1967 και την κατασκευή του παράνομου ισραηλινού τείχους απαρτχάιντ, το 2002. Μέρη του τείχους είχαν ως στόχο να αποκόψουν τη Βηθλεέμ από την Ιερουσαλήμ και να απομονώσει την πρώην από την υπόλοιπη Δυτική Όχθη.

“Το Τείχος περικλείει τη Βηθλεέμ συνεχίζοντας νότια της Ανατολικής Ιερουσαλήμ και στα ανατολικά και δυτικά”, ανέφερε η οργάνωση “Ανοικτή Βηθλεέμ”, που περιγράφει τις καταστροφικές επιπτώσεις του τείχους στην παλαιστινιακή πόλη. “Με τη γη που απομονώθηκε από το Τείχος, προσαρτήθηκε για οικισμούς και έκλεισε με διάφορες δικαιολογίες. Τώρα, μόνο το 13% της συνοικίας της Βηθλεέμ είναι διαθέσιμο για παλαιστινιακή χρήση”.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης