Η διπλωματία της Γουατεμάλας κάλεσε χθες Τρίτη τον πρέσβη της Κολομβίας για διαβουλεύσεις, μια ημέρα μετά την ανάλογη κίνηση αυτής της Κολομβίας, καθώς συνεχίζονται οι αντεγκλήσεις των δύο κρατών για τον Κολομβιανό νυν υπουργό Άμυνας, τον Ιβάν Βελάσκες.

Οι Αρχές της Γουατεμάλας κατηγόρησαν τη Δευτέρα τον κ. Βελάσκες, τον άλλοτε επικεφαλής της Επιτροπής του ΟΗΕ κατά της ατιμωρησίας στη Γουατεμάλα (CICIG), ότι είχε διαπράξει «παράνομες» ενέργειες.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο Κολομβιανός πρόεδρος Γουστάβο Πέτρο έσπευσε να υπερασπιστεί τον υπουργό του και τόνισε πως δεν θα αποδεχόταν κανένα «ένταλμα σύλληψης» του κ. Βελάσκες.

Ο Γουατεμαλτέκος πρόεδρος Αλεχάντρο Γιαματέι αντέταξε μιλώντας στο ισπανικό πρακτορείο ειδήσεων EFE χθες Τρίτη ότι ο Ιβάν Βελάσκες δεν αντιμετωπίζει «ποινική δίωξη».

Διενεργείται έρευνα σε βάρος του, «κάτι πολύ διαφορετικό από τη διαδικασία ποινικής δίωξης», είπε ο κ. Γιαματέι. «Καλό θα ήταν κάποιος να διαφωτίσει τον κ. Πέτρο για τη διαφορά», πρόσθεσε σαρκαστικά ο δεξιός πρόεδρος.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Για τον κ. Γιαματέι, ο κολομβιανός ομόλογός του «συνεχίζει να διαπράττει λάθη κάποιου που είναι αντάρτης, όχι πολιτικός».

Ο κ. Πέτρο, οικονομολόγος, ο πρώτος πρόεδρος στην ιστορία της Κολομβίας ο οποίος ανήκει στην αριστερά, υπήρξε στα νιάτα του αντάρτης της άλλοτε οργάνωσης ανταρτών M-19, προτού μετατραπεί σε σοσιαλδημοκράτη.

Ο Ιβάν Βελάσκες κατηγορείται για «παράνομες, αυθαίρετες και καταχρηστικές» ενέργειες στο πλαίσιο της έρευνάς του για την υπόθεση διαφθοράς της βραζιλιάνικης κατασκευαστικής εταιρείας Οντεμπρέχτ, ανακοίνωσε προχθές Δευτέρα εισαγγελέας της Γουατεμάλας.

Στο πλαίσιο της ίδιας έρευνας, έχουν εκδοθεί εντάλματα σύλληψης για άλλα πρόσωπα, συμπεριλαμβανομένης πρώην γενικής εισαγγελέως της χώρας. Πρόκειται για τη Θέλμα Αλντάνα, η οποία αυτοεξορίστηκε στις ΗΠΑ το 2019.

Το σκάνδαλο της Οντεμπρέχτ, που έχει παραδεχτεί στην αμερικανική δικαιοσύνη πως μοίρασε σχεδόν 800 εκατομμύρια σε δωροδοκίες, ιδίως στη Λατινική Αμερική, για να εξασφαλίζει τη σύναψη συμβάσεων για την εκτέλεση δημοσίων έργων, σάρωσε το πολιτικό σκηνικό σε πολλά κράτη της περιοχής.

Ο Μπράιαν Νίκολς, αξιωματούχος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ αρμόδιος για τη Λατινική Αμερική, σημείωσε χθες Τρίτη μέσω Twitter πως είναι «ταραγμένος» για τα εντάλματα σύλληψης «σε βάρος προσώπων που εργάστηκαν για να εξασφαλίσουν πως θα υπάρξει λογοδοσία για τη διαφθορά στην υπόθεση της Οντεμπρέχτ».

Ο Ιβάν Βελάσκες προσέλκυσε διεθνή προσοχή το 2015, όταν έρευνα στην οποία συνέβαλε η CICIG για απάτη στα τελωνεία, στην οποία εμπλεκόταν ο τότε πρόεδρος της Γουατεμάλας Ότο Πέρες Μολίνα (2012-2015) και η αντιπρόεδρός του Ροξάνα Βαλδέτι, οδήγησε στην παραίτηση, τη σύλληψη και την καταδίκη τους σε βαριές ποινές κάθειρξης.

Ο κ. Βελάσκες είπε τη Δευτέρα πως δεν έχει λάβει καμιά ειδοποίηση από τις Αρχές της Γουατεμάλας και πρόσθεσε πως έχει «ήσυχη συνείδηση» για το έργο που επιτέλεσε στη χώρα αυτή.

Πηγές: ΑΜΠΕ, Reuters

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης