Ο πρόεδρος της Ινδονησίας Τζόκο Ουιντόντο δήλωσε ότι στη χώρα θα επιβληθούν έκτακτα μέτρα ως τις 20 Ιουλίου με στόχο να περιοριστεί η εκθετική αύξηση των κρουσμάτων του κορωνοϊού.

Στην τέταρτη πιο πολυπληθή χώρα παγκοσμίως παρατηρείται τις τελευταίες εβδομάδες ραγδαία άνοδος των κρουσμάτων Covid-19, ένα γεγονός που ώθησε τους υγειονομικούς να προειδοποιήσουν ότι αυτό το κύμα της επιδημίας ενδέχεται να αποδειχθεί εξίσου σφοδρό με το πρόσφατο καταστροφικό δεύτερο κύμα του κορωνοϊού στην Ινδία, αν δεν ληφθούν μέτρα.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Με τη συνεργασία όλων μας και τη βοήθεια του Θεού, είμαι βέβαιος ότι θα μειώσουμε τη μετάδοση της Covid-19 και θα αποκαταστήσουμε γρήγορα τις ζωές των ανθρώπων» δήλωσε ο Τζόκο Ουιντόντο, γνωστός και ως Τζοκόουι, ανακοινώνοντας την επιβολή αυστηρών περιορισμών.

Τα μέτρα θα τεθούν σε ισχύ το Σάββατο και έχουν στόχο να περιορίσουν τον αριθμό των ημερήσιων κρουσμάτων κάτω από τις 10.000. Σύμφωνα με κυβερνητικό έγγραφο, από τις 3 ως τις 20 Ιουλίου θα ισχύουν περιορισμοί στις μετακινήσεις των πολιτών και τα αεροπορικά ταξίδια, θα απαγορευτεί η λειτουργία των εστιατορίων, ενώ θα κλείσουν οι μη απαραίτητες επιχειρήσεις.

Οι περιορισμοί θα αφορούν το πυκνοκατοικημένο νησί Ιάβα και το τουριστικό Μπαλί. Επιπλέον διευκρινίσεις για τα μέτρα θα ανακοινωθούν αργότερα σήμερα.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Αντιμέτωπη με το χειρότερο κύμα κορωνοϊού στη νοτιοανατολική Ασία, η Ινδονησία σπάει καθημερινά από τα μέσα Ιουνίου ρεκόρ ημερήσιων κρουσμάτων. Την Τετάρτη καταγράφηκαν 21.807 νέες μολύνσεις, ο υψηλότερος αριθμός που έχει ανακοινωθεί μέχρι στιγμής.

Συνολικά, στη χώρα των 270 εκατομμυρίων κατοίκων έχουν καταγραφεί επισήμως 2.178.272 κρούσματα Covid-19, ένας από τους υψηλότερους απολογισμούς στην Ασία και 58.491 θάνατοι.

Μέχρι πρότινος, ο Τζοκόουι δίσταζε να επιβάλει περιορισμούς που θα έπλητταν την οικονομία της Ινδονησίας. Ωστόσο το ιδιαίτερα μεταδοτικό παραλλαγμένο στέλεχος Δέλτα του κορωνοϊού, το οποίο ταυτοποιήθηκε πρώτη φορά στην Ινδία και προκάλεσε τη μεγάλη άνοδο των κρουσμάτων εκεί τον Απρίλιο και τον Μάιο, εξαπλώνεται στην Ινδονησία.

Τα νοσοκομεία της χώρας είναι γεμάτα, με αυτά στο νησί Ιάβα να έχουν φτάσει στα πρόθυρα της κατάρρευσης. Στην Τζακάρτα κάποιες μονάδες επειγόντων περιστατικών έχουν μεταφερθεί σε χώρους στάθμευσης, μέσα σε σκηνές, προκειμένου στα νοσοκομεία να δημιουργηθεί χώρος για περισσότερες κλίνες στις μονάδες εντατικής θεραπείας. Την ίδια ώρα συγγενείς των ασθενών που παραμένουν στα σπίτια τους κάνουν ουρές για να αγοράσουν φιάλες οξυγόνου.

Αυτή την εβδομάδα το 93% των κλινών στα νοσοκομεία της Τζακάρτα ήταν κατειλημμένο, με αυτά στην Ιάβα να πλησιάζουν το 100%.

Η οργάνωση Mercy Corps Ινδονησίας έχει εκφράσει την ανησυχία της για την ήδη «φρικτή» κατάσταση.

«Τα νοσοκομεία είναι γεμάτα, περίπου ένα στα πέντε διαγνωστικά τεστ στην Ινδονησία είναι θετικό και τώρα καταγράφουμε περισσότερους θανάτους σε σχέση με οποιαδήποτε άλλη φάση της πανδημίας ως τώρα» δήλωσε ο Άντε Σοεκάντις, διευθυντής της οργάνωσης.

«Δυστυχώς, όπως είδαμε στην Ινδία και το Νεπάλ, γνωρίζουμε ότι η κατάσταση απλώς θα χειροτερέψει» ανέφερε.

«Μόνο κατ’ όνομα»

Εξάλλου, υγειονομικοί αμφιβάλλουν αν τα μέτρα που θα υιοθετήσει η κυβέρνηση θα αρκέσουν για να ανασχέσουν την εξάπλωση της Covid-19.

«Οι τρέχουσες προτάσεις είναι “έκτακτες” μόνο κατ’ όνομα και δεν αντιστοιχούν στην πραγματική επείγουσα ανάγκη» δήλωσε ο δρ Ντίκι Μπούντιμαν, επιδημιολόγος στο Πανεπιστήμιο Γκρίφιθ του Κουίνσλαντ.

«Αν η κυβέρνηση παίρνει μέτρα με μισή καρδιά, τα πράγματα θα παραμείνουν ίδια» σχολίασε ο Ντεφριμάν Ντζάφρι, επιδημιολόγος στο Πανεπιστήμιο Andalas στο νησί Σουμάτρα.

Σύμφωνα με τον ίδιο, αυτό που χρειάζεται η Ινδονησία είναι «δύο εβδομάδες πλήρους lockdown, χωρίς καμία δραστηριότητα εκτός σπιτιού και καμία επαφή. Οι άνθρωποι πρέπει να μείνουν στα σπίτια τους».

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης