Ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας Μάικ Πομπέο προέτρεψε τους διαδηλωτές να διαβιβάσουν στην κυβέρνηση των ΗΠΑ κάθε αποδεικτικό στοιχείο που έχουν στη διάθεσή τους για την «καταστολή» από το «καθεστώς» στην Τεχεράνη, διαβεβαιώνοντας ότι θα επιβληθούν «κυρώσεις για τις καταχρήσεις αυτές».

Στο Ιράν ξέσπασαν διαδηλώσεις πριν από σχεδόν μία εβδομάδα, μερικές ώρες μετά την ανακοίνωση, εν μέσω οικονομικής κρίσης, για τον διπλασιασμό της τιμής της βενζίνης. Οι Αρχές της Ισλαμικής Δημοκρατίας έχουν επιβεβαιώσει μέχρι στιγμής τους θανάτους πέντε ανθρώπων, ωστόσο ο ΟΗΕ εκφράζει φόβους για «δεκάδες» νεκρούς στην καταστολή.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η πρόσβαση στο διαδίκτυο, που έχει διακοπεί εδώ και μέρες, συνεχίζει να είναι κομμένη στο μεγαλύτερο μέρος της χώρας, παρά την φαινομενική αποκατάσταση της ηρεμίας.

«Ζητώ από τους Ιρανούς διαδηλωτές να μας στείλουν βίντεο, φωτογραφίες και πληροφορίες που έχουν στην κατοχή τους για την καταστολή του καθεστώτος εναντίον των διαδηλωτών. Οι ΗΠΑ θα την αποκαλύψουν και θα επιβάλλουν κυρώσεις» ανέφερε ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών σε δίγλωσση ανάρτησή του -στα αγγλικά και στα περσικά- στον λογαριασμό του στον ιστότοπο κοινωνικής δικτύωσης Twitter.

Σε σημαντικό βαθμό, η κρίση στο Ιράν οφείλεται στο γεγονός πως η κυβέρνηση του Ντόναλντ Τραμπ επιβάλλει βαριές οικονομικές κυρώσεις στην Ισλαμική Δημοκρατία αφότου αποχώρησε από τη συμφωνία της Τεχεράνης με τις μεγάλες δυνάμεις για το ιρανικό πρόγραμμα πυρηνικής ενέργειας.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο Τραμπ κατηγόρησε χθες το ιρανικό καθεστώς ότι απέκλεισε την πρόσβαση στο διαδίκτυο για να αποκρύψει «τον θάνατο και την τραγωδία».

«Το Ιράν έγινε τόσο ασταθές, που το καθεστώς έκοψε [την πρόσβαση] στο διαδίκτυο, ώστε ο σπουδαίος ιρανικός λαός να μην μπορεί να μιλήσει για την τεράστια βία στη χώρα» ανέφερε μέσω Twitter ο Ρεπουμπλικάνος. «Θέλουν μηδενική διαφάνεια, νομίζοντας ότι ο κόσμος δεν θα αντιληφθεί τον θάνατο και την τραγωδία που προκαλεί το ιρανικό καθεστώς» πρόσθεσε.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης