Δεν είχε προλάβει να ολοκληρωθεί ο πρώτος κύκλος των συνομιλιών Ρωσίας και Ουκρανίας στην Κωνσταντινούπολη όταν η Μόσχα, με ανακοίνωσή της, χαρακτήρισε αυτές τις επαφές για πρώτη φορά από την αρχή του πολέμου ως «ουσιαστικότατες συνομιλίες», επισημαίνει στο πρωτοσέλιδο της η γαλλική Le Monde, λίγο πριν τις 17:15 της Τρίτης. Οι συζητήσεις στην Κωνσταντινούπολη κράτησαν αυτή τη φορά τέσσερις ολόκληρες ώρες και σύμφωνα με όσα διέρρευσαν από τους τοίχους του Κρεμλίνου, η ουκρανική πλευρά πρότεινε την αποδοχή καθεστώτος ουδετερότητας για το κράτος της Ουκρανίας, το οποίο θα συνοδεύεται από μια διεθνή συμφωνία εγγυήσεων ασφάλειας.

Αμέσως μετά και σύμφωνα με τα όσα μεταδίδουν από τη ρωσική πρωτεύουσα το διεθνές δίκτυο CNN και η γαλλική Le Monde, προκειμένου η ρωσική ηγεσία να δηλώσει εμφατικά την αλλαγή των μέχρι σήμερα υφισταμένων δεδομένων ανακοίνωσε πως «μειώνει δραστικά τη δραστηριότητα των ενόπλων δυνάμεων στους τομείς του Κιέβου και του Τσερνίχιβ». Στην εξαιρετικά σημαντική για τις εξελίξεις δήλωση προέβη ο υπουργός Αμύνης της Ρωσίας, Αλεξάντερ Φομίν, μετά το πέρας των συνομιλιών μεταξύ της ρωσικής και της ουκρανικής αντιπροσωπείας.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Εικοσιτέσσερις ώρες πριν, η ουκρανική πλευρά ανακοίνωσε στο Ιρπίν, μερικές δεκάδες χιλιόμετρα από το κέντρο του Κιέβου, πως η μικρή αυτή πόλη-κλειδί για την άμυνα της ουκρανικής πρωτεύουσας απελευθερώθηκε από τις ουκρανικές δυνάμεις. Τόσο οι ΗΠΑ, όσο και η Μεγάλη Βρετανία, αλλά και η Γαλλία υποδέχτηκαν με πολύ μεγάλη επιφύλαξη αυτή την ανακοίνωση για την ανακατάληψη του Ιρπίν. Μόλις 24 ώρες αργότερα, έγινε αντιληπτό πως η ανακατάληψη αυτή πραγματοποιήθηκε μετά από την εθελούσια αποχώρηση, από κάποιες θέσεις στο μέτωπο, του ρωσικού στρατού.

Στην Κωνσταντινούπολη, τώρα, ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, με περισσή ικανοποίηση ανακοίνωσε τη «σημαντικότερη πρόοδο που έχει σημειωθεί σε διπλωματικό επίπεδο από την έναρξη του πολέμου», αποκαλύπτοντας ταυτόχρονα πως οι συνομιλίες αυτές δεν θα συνεχίζονταν την Τετάρτη, 30 Μαρτίου, όπως είχε σχεδιαστεί. Ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου ανακοίνωσε όμως πως «εφεξής θα είναι οι υπουργοί Εξωτερικών των δυο χωρών που θα πρέπει να συναντηθούν προκειμένου να επιλυθούν όλα τα δύσκολα προβλήματα που εκκρεμούν». Σύμφωνα με τα τουρκικά ΜΜΕ, οι επικεφαλής των δυο αντιπροσωπειών βρέθηκαν κάποια στιγμή να συνομιλούν τετ α τετ στο περιθώριο των συνομιλιών.

Επακολούθησε η δέσμευση της Ρωσίας, την οποία η γαλλική Le Monde εκτιμά ως «υπόσχεση για τη δραστική μείωση της στρατιωτικής δραστηριότητας των ρωσικών ενόπλων δυνάμεων στο βόρειο-βορειοανατολικό μέτωπο της Ουκρανίας». «Οι διαπραγματεύσεις επί μιας συμφωνίας για την εγκαθίδρυση καθεστώς ουδετερότητας μη πυρηνικού χαρακτήρα της Ουκρανίας έχουν ήδη εισέλθει σε μα διάσταση συζητήσεων επί του πρακτέου. Έτσι αποφασίστηκε, προκειμένου να ενισχυθεί η εκατέρωθεν εμπιστοσύνη, η δραστική μείωση της στρατιωτικής δραστηριότητας σε δυο μέτωπα στο Κίεβο και το Τσερνίχιβ», ανακοίνωσε στην Κωνσταντινούπολη ο Ρώσος υπουργός Άμυνας, Αλεξάντερ Φομίν. Ο ίδιος ο επικεφαλής της ρωσικής αντιπροσωπείας και εκπρόσωπος του Κρεμλίνου, Βλάντιμιρ Μεντίνσκι, έκανε λόγο για «ουσιαστικές συνομιλίες και πως οι ξεκάθαρες προτάσεις της Ουκρανίας που στοχεύουν σε μια συμφωνία πρόκειται να μελετηθούν σε βάθος και εν συνέχεια να τεθούν υπόψιν του προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Στη συνέχεια ο Βλάντιμιρ Μεντίνσκι προέβη σε μια ακόμα δήλωση, η οποία προφανώς εκτιμήθηκε πολύ θετική από τους παγκόσμιους οικονομικούς παράγοντες. Ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου είπε: «μια συνάντηση των ηγετών Βολοντιμίρ Ζελένσκι, της Ουκρανίας και Βλαντίμιρ Πούτιν, της Ρωσίας, ομού μετά των εκπροσώπων των εγγυητριών χωρών θα μπορούσε να είναι δυνατή σε περίπτωση κατάληξης σε συμφωνία για να δοθεί ένα τέλος στις εχθροπραξίες».

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης