Η Μπουρκίνα Φάσο άρχισε αυτή την εβδομάδα τη στρατολόγηση 50.000 «εθελοντών για την άμυνα της πατρίδας» (Volontaires pour la défense de la patrie, VDP), οι οποίοι «θα ενισχύσουν τις τάξεις του στρατού στο πλαίσιο του αγώνα εναντίον της τρομοκρατίας», ανακοινώθηκε χθες Τρίτη από το στρατιωτικό καθεστώς.

«Άρχισε η στρατολόγηση 35.000 κοινοτικών VDP, ή 100 VDP ανά κοινότητα», ανέφερε ανακοίνωση Τύπου του διοικητή της Ταξιαρχίας φρούρησης και άμυνας της πατρίδας (BVDP), του συνταγματάρχη Μπουκαρέ Ζουγκρανά, που ονομάστηκε εξάλλου χθες βράδυ υπουργός τοπικής αυτοδιοίκησης, αποκέντρωσης και ασφάλειας.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Η αποστολή που ανατίθεται σε αυτούς τους κοινοτικούς VDP είναι να προστατεύουν, στο πλευρό των δυνάμεων άμυνας και ασφάλειας, τους πληθυσμούς και τις περιουσίες τους στις κοινότητες από όπου κατάγονται» από τις επιθέσεις τζιχαντιστών, διευκρίνισε η ίδια πηγή.

Η στρατολόγηση αυτή προστίθεται σε εκείνη που αναγγέλθηκε τη Δευτέρα από τη BVDP, η οποία σκοπεύει να σχηματίσει δύναμη 15.000 VDP που θα «μπορεί να αναπτύσσεται στο σύνολο της εθνικής επικράτειας».

Το καθεστώς των VDP ορίζεται διά νόμου που ισχύει από την 21η Ιανουαρίου του 2020. Πρόκειται για πρόσωπα με «υπηκοότητα της Μπουρκίνα Φάσο», που έχουν ρόλο «συμπληρωματικό στις δυνάμεις άμυνας και ασφαλείας», υπηρετούν «εθελοντικά» για την υπεράσπιση «των χωριών τους ή του τόπου καταγωγής τους».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Τους παρέχονται στρατιωτική εκπαίδευση 14 ημερών, ατομικός οπλισμός και μέσα επικοινωνίας.

Οι παραστρατιωτικοί αυτοί πληρώνουν εξαιρετικά βαρύ τίμημα στις επιθέσεις τζιχαντιστών στην Μπουρκίνα Φάσο, ειδικά στο βόρειο και στο ανατολικό της τμήμα.

Δεν υπάρχουν διαθέσιμα δημόσια δεδομένα για τον ακριβή αριθμό τους. Αρχικά, ο στόχος ήταν να στρατολογηθούν 13.000 πολίτες.

Η νέα μαζική στρατολόγηση καταγράφεται την ώρα που ήδη βρισκόταν σε εξέλιξη η ένταξη 3.000 ανδρών στις ένοπλες δυνάμεις για να ενισχυθούν στον αγώνα εναντίον των τζιχαντιστών.

Οι πρωτοβουλίες αυτές ανακοινώθηκαν μετά το νέο πραξικόπημα στο οποίο προχώρησε την 30ή Σεπτεμβρίου ο λοχαγός Ιμπραήμ Τραορέ, με διακηρυγμένο σκοπό την «ανάκτηση των εδαφών που έχουν καταλάβει ορδές τρομοκρατών».

Τη Δευτέρα, τουλάχιστον δέκα στρατιωτικοί σκοτώθηκαν και άλλοι περίπου πενήντα τραυματίστηκαν σε «τρομοκρατική επίθεση» στην Τζιμπό, πόλη που υφίσταται αποκλεισμό των τζιχαντιστών επί τρεις μήνες, στο βόρειο τμήμα της Μπουρκίνα Φάσο.

Τζιχαντιστικές οργανώσεις ελέγχουν περί το 40% του επικράτειας.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης