Η ψηφοφορία για την ανάδειξη του επόμενου Προέδρου της Ιταλικής Δημοκρατίας αρχίζει στις 24 Ιανουαρίου

Πρώτη καταχώρηση: Τρίτη, 4 Ιανουαρίου 2022, 13:10
Η ψηφοφορία για την ανάδειξη του επόμενου Προέδρου της Ιταλικής Δημοκρατίας αρχίζει στις 24 Ιανουαρίου

Το ιταλικό Κοινοβούλιο συγκαλείται στις 24 Ιανουαρίου για να εκλέξει τον διάδοχο του Προέδρου της Ιταλικής Δημοκρατίας Σέρτζιο Ματαρέλα, η θητεία του οποίου ολοκληρώνεται στις 3 Φεβρουαρίου, ανακοίνωσε σήμερα η ιταλική Βουλή.

Το ενδεχόμενο ο πρωθυπουργός Μάριο Ντράγκι να αναλάβει την Προεδρία της Δημοκρατίας παραμένει.

Ακόμη και αν οι αρμοδιότητές του είναι κυρίως συμβολικές, ο Πρόεδρος της Ιταλικής Δημοκρατίας έχει ρόλο-κλειδί σε περίπτωση κυβερνητικής κρίσης.

Στο πλαίσιο αυτό άλλωστε ο απερχόμενος Πρόεδρος Σέρτζιο Ματαρέλα προσέφυγε τον περασμένο Φεβρουάριο στον πρώην πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας για να αντικαταστήσει τον πρωθυπουργό Τζουζέπε Κόντε, όταν έχασε την κοινοβουλευτική πλειοψηφία.

Ο Μάριο Ντράγκι, 74 ετών, βρίσκεται από τότε επικεφαλής ευρέος κυβερνητικού συνασπισμού που καλύπτει το φάσμα από την Αριστερά μέχρι την εθνικιστική Δεξιά του Ματέο Σαλβίνι περνώντας από τη Δεξιά του Σίλβιο Μπερλουσκόνι.

Στον ιταλικό Τύπο κυκλοφορεί σειρά ονομάτων υποψηφίων για τη διαδοχή του Σέρτζιο Ματαρέλα, του 80χρονου Σικελού που ενσάρκωσε την ενότητα μέσα στη θύελλα.

Ανάμεσα στα πλέον προβεβλημένα ο Χριστιανοδημοκράτης πρώην πρόεδρος της Βουλής Πιερ Φερντινάντο Καζίνι, οι πρώην πρωθυπουργοί Πάολο Τζεντιλόνι, Ευρωπαίος επίτροπος για την Οικονομία, και Τζουλιάνο Αμάτο, ο 82χρονος ευρωπαϊστής που συμμετείχε στην σύνταξη του ευρωπαϊκού Συντάγματος.

Ο τρόπος εκλογής του Προέδρου από το Κοινοβούλιο είναι πολύπλοκος. Βουλευτές και γερουσιαστές, μαζί με τους εκπροσώπους των 20 ιταλικών περιφερειών, δηλαδή συνολικά περί τα χίλια άτομα, συγκεντρώνονται για να ψηφίσουν.

Στους τρεις πρώτους γύρους της ψηφοφορίας απαιτείται πλειοψηφία δύο τρίτων, αλλά από τον 4ο γύρο αρκεί η απλή πλειοψηφία. Η ψηφοφορία διεξάγεται με μυστική ψηφοφορία, κάτι που κατά το παρελθόν έχει δημιουργήσει εκπλήξεις, αφού πολλοί δεν δίστασαν να παραβιάσουν την κομματική πειθαρχία.

Τελευταία ενημέρωση: Τρίτη, 4 Ιανουαρίου 2022, 13:28