Το υπουργείο Δικαιοσύνης των ΗΠΑ ανακοίνωσε χθες Παρασκευή ότι απαγγέλθηκαν κατηγορίες σε βάρος δύο ανδρών που φέρονται να βοήθησαν έναν Ρώσο ολιγάρχη – ο οποίος βρέθηκε στο στόχαστρο αμερικανικών κυρώσεων – να αποφύγει την κατάσχεση του σούπερ γιοτ του.

Πρόκειται για τον 52χρονο Βρετανό Ρίτσαρντ Μάστερς, ο οποίος συνελήφθη στην Ισπανία, και τον 51χρονο Ρωσοελβετό Βλάντισλαβ Οσίποφ, ο οποίος αναζητείται.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Οι δύο κατηγορούμενοι φέρονται να βοήθησαν τον ολιγάρχη Βίκτορ Βέκσελμπεργκ – σύμμαχο του Ρώσου προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν – να αποκρύψει ότι ήταν ιδιοκτήτης της θαλαμηγού «Tango», η αξία της οποίας υπολογίζεται σε 90 εκατομμύρια δολάρια.

Ο πρόεδρος του ομίλου Renova συμπεριλήφθηκε το 2018 στη λίστα των Ρώσων ολιγαρχών που υπόκεινται σε κυρώσεις, μετά τη ρωσική εισβολή και την προσάρτηση της Κριμαίας.

Η αμερικανική δικαιοσύνη κατηγορεί τον Ρίτσαρντ Μάστερς, ο οποίος διαχειρίζεται ναυτιλιακή εταιρία στην Πάλμα ντε Μαγιόρκα, ότι μετονόμασε τη θαλαμηγό σε «Fanta» προκειμένου να διευκολύνει τις συναλλαγές με Αμερικανούς προμηθευτές.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Οι κυρώσεις της κυβέρνησης των ΗΠΑ απαγορεύουν σε αμερικανικές εταιρίες και τις θυγατρικές τους να συναλλάσσονται με φυσικά πρόσωπα και οντότητες που περιλαμβάνονται στη «μαύρη λίστα».

Ο Οσίποφ και ο Μάστερς «χρησιμοποίησαν διάφορες μεθόδους για να παρακάμψουν τις κυρώσεις», σύμφωνα με το δελτίο Τύπου του αμερικανικού υπουργείου Δικαιοσύνης.

Το σούπερ γιοτ «Tango», μια θαλαμηγός μήκους 78 μέτρων, κατασχέθηκε τελικά τον περασμένο Απρίλιο στην Ισπανία κατόπιν αιτήματος των ΗΠΑ.

Η αμερικανική κυβέρνηση ανακοίνωσε τον Μάρτιο τη συγκρότηση μιας ειδικής ομάδας για τη δίωξη «διεφθαρμένων Ρώσων ολιγαρχών» και όσων παραβιάζουν τις κυρώσεις που η Ουάσινγκτον έχει επιβάλει στη Μόσχα.

Πηγές: ΑΜΠΕ, AFP, Reuters

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης