Το Στέιτ Ντιπάρτμεντ ανακοίνωσε χθες Παρασκευή ότι η Ουάσινγκτον αποφάσισε να παρατείνει την αναστολή παροχής βοήθειας στην Αιθιοπία για τα περισσότερα προγράμματα στον τομέα ασφαλείας της χώρας, μερικές ημέρες αφού ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Άντονι Μπλίνκεν χαρακτήρισε κάποιες ενέργειες στην επαρχία Τιγκράι εθνοκάθαρση.

Ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ Νεντ Πράις δήλωσε ότι οι ΗΠΑ αποφάσισαν να αποκαταστήσουν κάποια προγράμματα βοήθειας προς την Αιθιοπία, ανάμεσά τους αυτά που αφορούν την υγεία και τη διατροφική ασφάλεια. Ωστόσο παραμένει σε ισχύ η αναστολή άλλων προγραμμάτων και των περισσότερων προγραμμάτων του τομέα ασφαλείας.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο Μπλίνκεν έχει ασκήσει πιέσεις στην κυβέρνηση της Αιθιοπίας προκειμένου να σταματήσει τις εχθροπραξίες στο Τιγκράι και την Τετάρτη, σε κατάθεσή του στο Κογκρέσο, επεσήμανε ότι θα ήθελε οι δυνάμεις από την Ερυθραία και την επαρχία Αμχάρα που βρίσκονται στο Τιγκράι να αντικατασταθούν από δυνάμεις ασφαλείας “που δεν θα παραβιάζουν τα ανθρώπινα δικαιώματα του λαού του Τιγκράι ή διαπράττουν εθνοκάθαρση, την οποία έχουμε δει στο δυτικό Τιγκράι”.

Χιλιάδες άνθρωποι έχουν πεθάνει και εκατοντάδες χιλιάδες έχουν αναγκαστεί να εγκαταλείψουν τις εστίες τους, ενώ υπάρχουν ελλείψεις σε τρόφιμα, νερό και φάρμακα στην επαρχία Τιγκράι, όπου ζουν περισσότεροι από 5 εκατομμύρια άνθρωποι.

Ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχε την Πέμπτη με τον γενικό γραμματέα του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες αναφέρθηκε στη σημασία να διεξαχθεί διεθνής έρευνα για τις καταγγελθείσες παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην περιοχή, ανακοίνωσε χθες Παρασκευή το Στέιτ Ντιπάρτμεντ.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Στην τηλεφωνική αυτή επικοινωνία ο Μπλίνκεν ζήτησε επίσης να καταβληθούν “διεθνείς και περιφερειακές προσπάθειες ώστε να επιλυθεί η ανθρωπιστική κρίση, να τερματιστούν οι ωμότητες και να αποκατασταθεί η ειρήνη στην Αιθιοπία”.

Ο ΟΗΕ ανακοίνωσε την προηγούμενη εβδομάδα ότι στρατιώτες από την Ερυθραία δρουν στη βόρεια επαρχία Τιγκράι της Αιθιοπίας, ενώ υπάρχουν αναφορές ότι ευθύνονται για ωμότητες.

 

Πηγή: ΑΠΕ

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης