Διαδηλωτές, πολλοί εξ αυτών πετώντας πέτρες, συγκρούστηκαν με αστυνομικούς των μονάδων αντιμετώπισης ταραχών στο Μέμφις του Τενεσί, τη νύχτα που πέρασε, αφού αστυνομικοί πυροβόλησαν και σκότωσαν έναν μαύρο άνδρα κατά τη διάρκεια μιας επιχείρησης σύλληψης.

Τουλάχιστον 24 αστυνομικοί και δύο δημοσιογράφοι τραυματίστηκαν στις ταραχές, έγινε γνωστό από τον δήμαρχο Τζιμ Στρίκλαντ, σε μια ανακοίνωση που εκδόθηκε, όπου προστίθεται ότι έξι αστυνομικοί μεταφέρθηκαν σε νοσοκομείο. Οι τραυματίες φέρουν ελαφρά τραύματα, σημείωσε το αστυνομικό τμήμα, και το πλήθος εντέλει διαλύθηκε. Δεν είναι προς το παρόν σαφές πόσοι πολίτες τραυματίστηκαν ή εάν υπήρξαν συλλήψεις.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

 

Το σκηνικό έντασης αυξάνει τις πιθανότητες νέων ταραχών στην πόλη, με κυρίως μαύρο πληθυσμό, ξυπνώντας μνήμες από τις βίαιες διαδηλώσεις κατά της αστυνομικής βίας που ξέσπασαν σε άλλες πόλεις τα τελευταία χρόνια.

Στο Μέμφις, οι αστυνομικοί πυροβόλησαν και σκότωσαν τον Μπράντον Ουέμπερ, ενώ επιχειρούσαν να τον συλλάβουν καθώς εκκρεμούσαν σε βάρος του πολλαπλά εντάλματα σύλληψης. Τα γεγονότα εκτυλίχθηκαν χθες στις 7 το απόγευμα στη συνοικία Φρέιζερ, σύμφωνα με το Γραφείο Ερευνών του Τενεσί, που διεξάγει έρευνα για το περιστατικό.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

 

Ο Ουέμπερ, ηλικίας 20 ετών και πατέρας, έριξε το αυτοκίνητό του πάνω σε περιπολικά προτού εξέλθει με ένα αδιευκρίνιστο όπλο, λέει το γραφείο σε μια ανακοίνωση. Η σελίδα του θύματος στο Facebook σύντομα γέμισε από μηνύματα φίλων του, που θρηνούν για τον θάνατό του.

 

«Οι Αμερικανοί Σερίφηδες (US Marshals) σκότωσαν τον γιο μου» είπε ο Σόνι Ουέμπερ, ο πατέρας του 20χροου, σε μια σύντομη τηλεφωνική συνέντευξη που παραχώρησε.

Το θύμα είχε δύο παιδιά, ένα 2χρονο αγοράκι και μια νεογέννητη κορούλα, ενώ περίμενε σύντομα και τη δεύτερη κόρη του, εξήγησε ο πατέρας του.

Ο Μπράντον Ουέμπερ

Μόλις τα νέα του θανάτου του διέρρευσαν, ένα οργισμένο πλήθος, περίπου 300 άνθρωποι, συγκεντρώθηκε στους δρόμους.

Ορισμένοι πέταξαν πέτρες κι έφτυναν τους αστυνομικούς, περιέγραψε ο δήμαρχος. Η αστυνομία επιχείρησε να απωθήσει το πλήθος κάνοντας χρήση χημικών. Σε βίντεο που δημοσιεύτηκαν με τις διαδηλώσεις, ένας άνδρας χτυπάει ένα περιπολικό με μια καρέκλα.

Σύμφωνα με επίσημα έγγραφα, ο Μπράντον Ουέμπερ είχε συλληφθεί πέντε φορές, για παραβάσεις του κώδικα οδικής κυκλοφορίας κι άλλες κατηγορίες, μεταξύ άλλων κατοχή κάνναβης.

Λίγο πριν δεχτεί τα αστυνομικά πυρά, ο 20χρονος ανήρτησε live βίντεο στο Facebook, όπου τον δείχνει σε ένα αυτοκίνητο να καπνίζει, όπως φαίνεται, ένα τσιγαριλίκι. Στο βίντεο, κοιτάζει έξω από το παράθυρο και λέει ότι είδε αστυνομικούς. Γελώντας, γυρίζει προς τον φακό και λέει ότι οι αστυνομικοί «θα πρέπει να με σκοτώσουν».

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης