Ο τέως βασιλιάς της Ισπανίας Χουάν Κάρλος, 81 ετών σήμερα, θα υποβληθεί αύριο Σάββατο σε χειρουργική επέμβαση καρδιάς στην κλινική Κιρόν ντε Ποθουέλο της Μαδρίτης, η οποία αποφασίσθηκε μετά την ετήσια ιατρική εξέταση του πατέρα του σημερινού μονάρχη της χώρας Φελίπε ΣΤ’, ανακοίνωσε το Παλάτι της Θαρθουέλα, χωρίς ωστόσο να αναφέρει τους λόγους που επέβαλαν την επέμβαση.

Σύμφωνα με την ίδια πηγή, η επέμβαση είχε προγραμματισθεί ήδη από δύο μηνών και έως σήμερα είχαν αποκλεισθεί πιθανοί κίνδυνοι για τη ζωή του Χουάν Κάρλος, ο οποίος είχε εξακολουθήσει να ζει φυσιολογικά, συμμετέχοντας ακόμα και σε αγώνες ιστιοπλοΐας στο εξωτερικό.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Μέσα στο διάστημα αυτό ο Χουάν Κάρλος βρέθηκε στην Πάλμα της Μαγιόρκας, λίγο προτού φθάσει ο Φελίπε, η βασίλισσα Λετίθια και οι κόρες τους. Μεταξύ των δραστηριοτήτων που ακολούθησε μαζί με την σύζυγό του Σοφία ήταν και μία επίσκεψη στη σχολή τένις του πρωταθλητή Ραφαέλ Ναδάλ στο Μανακόρ. Κατόπιν συμμετείχε με το ιστιοπλοϊκό του Bribón Movistar σε αγώνες στη Φιλανδία και στις 9 Αυγούστου αναδείχθηκε νικητής στην κατηγορία Κλασσικοί του Παγκόσμιου πρωταθλήματος της κλάσης 6. Οι δραστηριότητές του αυτές αποκλείουν την υπόθεση η εγχείρηση καρδιάς να οφείλεται σε κάποια σοβαρή αιτία, επισημαίνεται στην ίδια ανακοίνωση της Θαρθουέλα.

Ο Χουάν Κάρλος στη διάρκεια του βίου του έχει υποβληθεί σε πλείστες επεμβάσεις, ιδίως για το ισχίο, την σπονδυλική του στήλη και τις αρθρώσεις τους. Οι τραυματισμοί που έχει υποστεί λόγω της υπερβολικής αγάπης του για τον αθλητισμό, ιδίως το σκι, τον έχουν οδηγήσει συχνά στο χειρουργείο. Το 2010 είχε υποβληθεί σε αφαίρεση καλοήθους όγκου στον δεξί πνεύμονα, και το 2011 είχε χειρουργηθεί στο αριστερό πόδι για ρήξη αχίλλειου τένοντα. Το ίδιο έτος του τοποθετήθηκε προσθετικό μόσχευμα στο δεξί γόνατο, ενώ το επόμενο έτος υποβλήθηκε τρείς φορές σε επεμβάσεις: μία φορά για αρθροπλαστική στο δεξί ισχίο–έπειτα από την περιπετειώδη πτώση του σε σαφάρι ελεφάντων στη Μποτσουάνα– , μία δεύτερη για διόρθωση της κίνησης της ίδιας αρθροπλαστικής και για μία ακόμη αρθροπλαστική στο αριστερό ισχίο.

Το 2013 υποβλήθηκε σε νέα επέμβαση για να αποφευχθεί μόλυνση στην αρθροπλαστική του και κατόπιν σε νέα εγχείριση για την οριστική αντικατάστασή της. Το ίδιο έτος, μετά αρκετούς μήνες, υποβλήθηκε σε επέμβαση στην σπονδυλική στήλη, λόγω δισκοκήλης. Τον Απρίλιο του 2018 υποβλήθηκε σε νέα επέμβαση για να διορθωθούν οι ενοχλήσεις που του προκαλούσε το προσθετικό μέλος στο δεξί γόνατο. Η τελευταία επέμβαση στην οποία υποβλήθηκε ο Χουάν Κάρλος ήταν φέτος τον Απρίλιο, για την αφαίρεση ενός δερματικού προβλήματος που του προκάλεσε η υπερέκθεση στον ήλιο.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ, EFE, El Pais, El Mundo

 

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης