Ιταλία: Σταθερή κυβέρνηση με ξεκάθαρα «πολιτικές επιλογές» θέλει ο Κόντε

Πρώτη καταχώρηση: Πέμπτη, 4 Φεβρουαρίου 2021, 15:32
Ιταλία: Σταθερή κυβέρνηση με ξεκάθαρα «πολιτικές επιλογές» θέλει ο Κόντε

O απερχόμενος Ιταλός πρωθυπουργός Τζουζέπε Κόντε πριν από λίγο έκανε σύντομη δήλωση στους δημοσιογράφους, στην πλατεία Κολόνα, μπροστά από το ιταλικό κυβερνητικό μέγαρο Παλάτσο Κίτζι.

«Εύχομαι να δημιουργηθεί μια σταθερή κυβέρνηση πολιτικών, με ξεκάθαρα "πολιτικές" επιλογές» τόνισε ο Κόντε. Πρόσθεσε ότι «οι αναγκαίες επιλογές στη φάση αυτή δεν μπορούν να ανατεθούν σε τεχνοκράτες».

«Aυτές τις ώρες, κάποιοι με περιγράφουν ως εμπόδιο στη σύσταση της νέας κυβέρνησης. Τους σαμποτέρ πρέπει να τους αναζητήσετε αλλού» είπε ο Κόντε, μιλώντας όρθιος μπροστά από την είσοδο του κυβερνητικού μεγάρου. Χαρακτήρισε «μακρά και εγκάρδια» τη χθεσινή συνομιλία του με τον εντολοδόχο πρωθυπουργό Μάριο Ντράγκι και, απευθυνόμενος στα Πέντε Αστέρια, τόνισε χαρακτηριστικά: «Πρέπει να ξέρετε ότι είμαι και θα είμαι εδώ».

Σύμφωνα με τους αναλυτές, με την παρέμβασή του αυτή, ο Κόντε από τη μία στήριξε το αίτημα των Πέντε Αστέρων για υπουργοποίηση πολιτικών προσώπων και, από την άλλη, δεν απέκλεισε τη συμμετοχή του στη νέα κυβερνητική ομάδα.

Μέρος των ιταλικών μέσων ενημέρωσης κάνει αναφορά σε ενδεχόμενη μετακίνησή του από την πρωθυπουργία στο Υπουργείο Εξωτερικών.

Θα πρέπει να εξακριβωθεί τώρα αν ο τεχνοκράτης Μάριο Ντράγκι θα θελήσει να σχηματίσει κυβέρνηση με υπουργούς που να προέρχονται αποκλειστικά και μόνον από τον χώρο της πολιτικής, ή αν θα επιμείνει στο σχέδιο που του αποδίδεται για «μεικτό σχήμα» πολιτικών και τεχνοκρατών.

Τελευταία ενημέρωση: Πέμπτη, 4 Φεβρουαρίου 2021, 15:39