ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Την ώρα που έχουν ξεπεράσει τους 628.000 οι πρόσφυγες που εγκατέλειψαν την Ουκρανία, διαφεύγοντας κυρίως προς την Πολωνία και τη Ρωσία και σχεδόν 1 εκατομμύριο είναι οι πολίτες που έχουν μετακινηθεί εντός της χώρας, λεπτομέρεια για την οποία σχεδόν κανείς δεν μιλάει, οι ρωσικές δυνάμεις από τα μεσάνυχτα της Δευτέρας προς Τρίτη έχουν εντείνει τους βομβαρδισμούς στόχων εντός του αστικού ιστού των πόλεων Χάρκοβο και Μαριούπολη.

Ο χάρτης με τη στρατιωτική κατάσταση που επικρατεί στη Ρωσία τώρα. Η Μαριούπολη και η Χερσώνα στο νότο είναι πλήρως περικυκλωμένες. Με βαθύ κόκκινο η Κριμαία που έχει ενσωματωθεί στη Ρωσία. Με έντονο ροζ οι ρωσόφωνες περιοχές. Με μωβ οι περιοχές που ελέγχονται από τον ρωσικό στρατό. Με μωβ ριγέ η πρόοδος των ρωσικών δυνάμεων.

Την ίδια ώρα, πλησιάζει σε απόσταση 25 χιλιομέτρων από το Κίεβο η γιγαντιαία οχηματοπομπή με ρωσικά τανκς, αυτοκινούμενα πυροβόλα, εκτοξευτές ρουκετών, πυραυλικά συστήματα αλλά και δεκάδες φορτηγά με καύσιμα. Η οχηματοπομπή ξεπερνά τα 60 χιλιόμετρα και προέρχεται από τη Λευκορωσία. Κατά τους ειδικούς, οι ενισχύσεις αυτές σηματοδοτούν την απόφαση του ρωσικού Γενικού Επιτελείου να επιτύχει το γρηγορότερο δυνατόν την κατάληψη του Κιέβου.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Να σημειωθεί πως από την περασμένη Πέμπτη έως και σήμερα το πρωί 281.000 Ουκρανοί πρόσφυγες πέρασαν στην Πολωνία και 129.000 στη Ρωσία. Έκπληξη αποτελεί το γεγονός ότι 84.000 έχουν περάσει στην Ουγγαρία που είναι η τρίτη κατά σειρά χώρα ως προς την υποδοχή των προσφύγων από την Ουκρανία. 36.000 Ουκρανοί έχουν καταφύγει στη Μολδαβία, 34.000 σε άλλες χώρες και 32.000 έχουν καταγραφεί στα σύνορα με τη Ρουμανία. Η πηγή για τους αριθμούς προσφύγων που μόλις προαναφέρθηκαν είναι το πρωτοσέλιδο των New York Times της Τρίτης.

 

 

Σοκ έχει προκαλέσει στην παγκόσμια κοινή γνώμη το βίντεο με την έκρηξη που κατέστρεψε το κεντρικό διοικητικό κτήριο στο Χάρκοβο μετά από πλήγμα ρωσικού πυραύλου. Εκτός από τους δέκα νεκρούς που έχουν καταγραφεί στο εσωτερικό του, ο τηλεθεατής έχει την αίσθηση της απόλυτης καταστροφής παρακολουθώντας αυτό το βίντεο, το οποίο θα παραμείνει στην Ιστορία.

 

 

 

 

Στη Μαριούπολη ο αποκλεισμός είναι ολοκληρωτικός. Έχουν διακοπεί η ηλεκτροδότηση της πόλης και η πρόσβαση στο Διαδίκτυο. Αναφέρονται πλήγματα από πυροβολικό εντός του αστικού ιστού. Δορυφορικές εικόνες δείχνουν πως έχουν αλλάξει οι προτεραιότητες των Ρώσων στη νότια αυτή περιοχή της Ουκρανίας και πως βασικός στόχος είναι πλέον η κατάληψη της Μαριούπολης και η ολοκλήρωση του ελέγχου στην περιοχή της Χερσώνας. Έχει εγκαταλειφθεί, προς το παρόν τουλάχιστον, η προώθηση ρωσικών δυνάμεων προς την Οδησσό.

 

 

 

Εντείνεται η πίεση μέσω βομβαρδισμών και προς άλλες πόλεις και στρατηγικού ενδιαφέροντος περιοχές ανατολικά του Δνείπερου, όπως στο Ντνίπρο.

Τρόμος και αγωνία στο Κίεβο

Μετά από μικρή ανάπαυλα μερικών ωρών, το Κίεβο ζει από τα μεσάνυχτα της Δευτέρας προς Τρίτη τον εφιάλτη των διαρκών βομβαρδισμών και την αγωνία του τι θα συμβεί τις επόμενες ώρες. Οι Ρώσοι, μέσω Λευκορωσίας και διαμέσου της περιοχής του Τσέρνομπιλ, ενισχύουν την πολιορκία της πρωτεύουσας της Ουκρανίας. Ο ουκρανικός στρατός και οι πολιτοφυλακές αντιστέκονται, αλλά, όπως επισημαίνουν όλοι οι ξένοι ανταποκριτές, το ζήτημα είναι μέχρι πότε η αντίσταση αυτή θα είναι εφικτή.

Απλοί άνθρωποι ρίχνουν κοκτέιλ μολότοφ μέσα από τα αυτοκίνητά τους πάνω σε ρωσικά τεθωρακισμένα που κινούνται στα περίχωρα του Κιέβου. Τα τρόφιμα έχουν αρχίσει να σπανίζουν, έχει διακοπεί πλήρως ο εφοδιασμός του Κιέβου σε λαχανικά και άλλα φρέσκα τρόφιμα, ενώ παρατηρείται πλέον σοβαρό ζήτημα στην προμήθεια φαρμάκων. 

Αναφέρεται σχεδόν από όλα τα μέσα μαζικής ενημέρωσης που καλύπτουν τις μάχες του Κιέβου πως μετά από επίθεση του ρωσικού πυροβολικού καταμετρήθηκαν 70 Ουκρανοί στρατιώτες νεκροί στη στρατιωτική βάση της Οκτίρκα έξω από το Κίεβο.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης