Ανταπόκριση από Στρασβούργο – Νίκος Ρούσσης

Αιφνιδιασθείσα από ερώτηση της Πολωνέζας ευρωβουλευτή των Ευρωπαίων Συντηρητικών και Μεταρρυθμιστών Joanna Kopcińska για το τι προτίθεται να πράξει η Κομισιόν με τη μετάλλαξη Δέλτα κι άλλες παραλλαγές του κορωνοϊού, η Επίτροπος Υγείας της ΕΕ Στέλλα Κυριακίδη αποκάλυψε ότι πρέπει να δημιουργηθεί ένα σταθερό σύστημα το συντομότερο δυνατόν!

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Από την απάντηση της Επιτρόπου προκύπτει ότι, καθώς η εμφάνιση και η διάδοση νέων παραλλαγών αποτελούν συνεχή απειλή για την υγεία των Ευρωπαίων πολιτών, η Επιτροπή εξέδωσε απόφαση για τη σύσταση ευρωπαϊκής ομάδας εμπειρογνωμόνων για Παραλλαγές SARS-CoV-2 στις 24 Ιουνίου 2021.

Χρησιμοποιώντας τον «μέλλοντα» η Επίτροπος αναφέρει, ακόμη, ότι:

 – Η ομάδα εμπειρογνωμόνων θα αναλάβει την κατηγοριοποίηση των παραλλαγές για την ΕΕ/Ευρωπαϊκό Οικονομικό Χώρο και διατύπωση συστάσεων σχετικά με την ανάγκη για νέο εμβόλια ή την προσαρμογή των υπαρχόντων.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Θα καθορίσει επίσης τις απαραίτητες κατηγορίες προϊόντων και κριτήρια για την ένταξη των διαφορετικών θεραπευτικών στο χαρτοφυλάκιο της ΕΕ, σύμφωνα με το Στρατηγική της ΕΕ για τα θεραπευτικά του COVID-19.

Πρέπει να δημιουργηθεί ένα σταθερό σύστημα το συντομότερο δυνατό δυνατόν. Θα τροφοδοτείται από δεδομένα σχετικά με τη χαρτογράφηση των παραλλαγών, σε συνεργασία με τη διεθνή εταίρους, όπως ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) ή οι αρχές των Ηνωμένων Πολιτειών μέχρι δημιουργείται ένα παγκόσμιο σύστημα. Οι υποψηφιότητες για την ομάδα βρίσκονται σε εξέλιξη και η πρώτη συνάντηση πραγματοποιήθηκε στις 23 Ιουλίου 2021

Στην ερώτησή της, ωστόσο, η Πολωνέζα ευρωβουλευτής είχε επισημάνει, εύστοχα, ότι:   

Μέχρι σήμερα, σε ολόκληρη την ΕΕ, έχουν διανεμηθεί περίπου 423 εκατομμύρια δόσεις εμβολίων, με 355 εκατομμύρια εμβολιασμούς (πάνω από το 60% των ενηλίκων στην ΕΕ έχουν ήδη κάνει τον πρώτο τους εμβολιασμό και περίπου το 40% είναι πλήρως εμβολιασμένοι, δηλαδή περίπου 145 εκατομμύρια άνθρωποι ).

-Ωστόσο υπάρχουν όλο και πιο ανησυχητικές πληροφορίες σχετικά με τους κινδύνους που ενέχει η παραλλαγή Delta. Αν και τα εμβόλια είναι 90% αποτελεσματικά έναντι της παραλλαγής, σύμφωνα με την τελευταία ανάλυση του ECDC, η κατάσταση είναι εξαιρετικά ανησυχητική για τρεις λόγους: η παραλλαγή Delta είναι 40-60% πιο μεταδοτική από την προηγούμενη κυρίαρχη παραλλαγή Alpha. Το 70% των νέων λοιμώξεων στις αρχές Αυγούστου θα περιλαμβάνει την παραλλαγή Delta, αυξανόμενη στο 90% μέχρι το τέλος Αυγούστου. Η παραλλαγή Delta σχετίζεται με μεγαλύτερο κίνδυνο νοσηλείας, γι’ αυτό και οι συστάσεις του ΠΟΥ και του ECDC σχετικά με τη συνέχιση της διαδικασίας εμβολιασμού παραμένουν αμετάβλητες.

Εάν η παρακολούθηση και η ανάλυση δείξουν ότι η παραλλαγή Delta θα γίνει η κυρίαρχη μορφή του ιού σε ολόκληρη την ΕΕ μέσα σε λίγες εβδομάδες, σχεδιάζει η Επιτροπή να δημιουργήσει μια πρόσθετη ομάδα εμπειρογνωμόνων από τα κράτη μέλη που θα είναι σε θέση να παράσχουν σαφείς και ακριβείς συστάσεις για εμβόλια έναντι παραλλαγών και για την έκδοση συστάσεων για πιθανά σενάρια μετά τον Αύγουστο του τρέχοντος έτους, λαμβάνοντας υπόψη τη μείωση της αποτελεσματικότητας των εμβολίων έναντι της τρέχουσας παραλλαγής Delta (ή οποιασδήποτε μετάλλαξης);

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης