Το πράσινο φως για την κατασκευή ενός τεράστιου φράγματος στο νότιο τμήμα του ποταμού Μεκόνγκ «άναψε» τη Δευτέρα το Κοινοβούλιο του Λάος.

Το «Xayaburi project» προβλέπει τη δημιουργία ενός υδροηλεκτρικού εργοστασίου, 30 χλμ. ανατολικά της ομώνυμης πόλης, το οποίο θα παράγει μεγάλες ποσότητες ηλεκτρικού ρεύματος που θα εξάγονται ως επί τω πλείστον στη γειτονική Ταϊλάνδη. Το έργο αναμένεται να κοστίσει 3,5 δισ. δολάρια και έχει ξεσηκώσει θύελλα αντιδράσεων από γειτονικές χώρες και περιβαλλοντικές οργανώσεις.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η επίσημη τελετή έναρξης των εργασιών είναι προγραμματισμένη για την Τετάρτη. Το Λάος είναι ένα από τα φτωχότερα κράτη της Νοτιοανατολικής Ασίας και το συγκεκριμένο έργο θεωρείται κομβικό για την ενίσχυση των κρατικών εσόδων. Το «Xayaburi project» θα υλοποιηθεί από εταιρεία που εδρεύει στην Ταϊλάνδη, με πόρους της γειτονικής χώρας.

Η «συμφωνία του 1995»

Τόσο η Καμπότζη όσο και το Βιετνάμ είχαν ζητήσει την καθυστέρηση στην έναρξη των εργασιών καθώς ήθελαν να πραγματοποιήσουν περισσότερες και εκτενέστερες έρευνες για τις περιβαλλοντικές επιπτώσεις του συγκεκριμένου project και για τον σκοπό αυτό στην περιοχή είχαν καλέσει δύο κορυφαίους Ευρωπαίους περιβαλλοντολόγους της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Οι δύο χώρες «πατούν» πάνω στη «συμφωνία του 1995» για τη διαχείριση των διακρατικών υδάτινων πόρων, σύμφωνα με την οποία κάθε παρέμβαση στον ποταμό Μεκόνγκ θα πρέπει να αποτελεί αντικείμενο διαβουλεύσεων ανάμεσα στις ηγεσίες των εμπλεκόμενων χωρών.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Μέλη περιβαλλοντικών οργανώσεων καταγγέλλουν πως το συγκεκριμένο έργο θα επηρεάσει δραματικά τις ζωές τουλάχιστον 60 εκατ. ανθρώπων που ζουν κατά μήκος του ποταμού και βρίσκονται σε άμεση εξάρτηση από αυτόν για την εύρεση τροφής και την πραγματοποίηση των μετακινήσεών τους.

Ήδη, τις τελευταίες εβδομάδες εκατοντάδες ακτιβιστές διαμαρτύρονται στην πρωτεύουσα, Βιεντιάν, ζητώντας τη ματαίωση των εργασιών. 

Μέχρι στιγμής τέσσερα φράγματα έχουν αναπτυχθεί στο βόρειο τμήμα του ποταμού (εντός των κινεζικών συνόρων) και κανένα στο νότιο.

«Τα έργα θα ξεκινήσουν αυτή την εβδομάδα και ελπίζω να είναι τα πρώτα από μια σειρά παρόμοιων ενεργειών. Είμαι αισιόδοξος πως δεν θα υπάρχουν αντίθετες “φωνές” καθώς ήδη έχουμε προχωρήσει σε αλλαγές όσον αφορά στον αρχικό σχεδιασμό του “project”, οι οποίες περιλαμβάνουν αυξημένη προστασία στα ζητήματα της μετακίνησης των ψαριών και της ροής των ιζημάτων», εξήγησε ο αναπληρωτής υπουργός Ενέργειας του Λάος, Viraphonh Virawong.

«Έχουμε την αίσθηση ότι τόσο το Βιετνάμ όσο και η Καμπότζη κατανοούν πλήρως πόσο πολύ λαμβάνουμε υπόψη μας τις ανησυχίες τους. Όλο το έργο παραμένει “ανοικτό” και όλοι οι μηχανικοί μας βρίσκονται στη διάθεσή τους. Είμαστε πεπεισμένοι ότι δημιουργούμε ένα πολύ καλό φράγμα», πρόσθεσε.

Δείτε το video…

Επιμέλεια: Μάριος Βελέντζας

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης