Λιβύη: Διαδηλώσεις στη Βεγγάζη ενάντια στις διακοπές ηλεκτροδότησης και τις συνθήκες διαβίωσης

Πρώτη καταχώρηση: Παρασκευή, 11 Σεπτεμβρίου 2020, 05:17
Λιβύη: Διαδηλώσεις στη Βεγγάζη ενάντια στις διακοπές ηλεκτροδότησης και τις συνθήκες διαβίωσης

Πλήθος κόσμου διαδήλωσε χθες στη Βεγγάζη διαμαρτυρόμενο για τις διακοπές στην ηλεκτροδότηση και για τις συνθήκες διαβίωσης, με διαδηλωτές να καίνε λάστιχα και να διακόπτουν την κυκλοφορία σε ορισμένους δρόμους της πόλης, σύμφωνα με αυτόπτες μάρτυρες, σε μια ασυνήθιστη λαϊκή κινητοποίηση στην ανατολική πόλη της Λιβύης.

Η Βεγγάζη αποτελεί έδρα του στρατάρχη Χαλίφα Χαφτάρ και του Λιβυκού Εθνικού Στρατού (LNA), ο οποίος πολεμά σε έναν εμφύλιο πόλεμο τη διεθνώς αναγνωρισμένη Κυβέρνηση Εθνικής Συμφωνίας (GNA) που εδρεύει στην πρωτεύουσα Τρίπολη, στο δυτικό τμήμα της χώρας.

Οι διακοπές ηλεκτροδότησης, που έγιναν συχνότερες φέτος, έρχονται να προστεθούν σε ένα χαμηλό βιοτικό επίπεδο και στην αύξηση των κρουσμάτων του κορωνοϊού. Το «μείγμα» αυτό πυροδότησε διαδηλώσεις τον περασμένο μήνα στην Τρίπολη.

Η πιο άμεση αιτία της επιδεινούμενης τροφοδοσίας ηλεκτρικού ρεύματος είναι η έλλειψη καυσίμων στις εγκαταστάσεις παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας. Ο LNA κατηγορεί την Εθνική Εταιρεία Πετρελαίου (NOC), που εδρεύει στην Τρίπολη, ότι δεν εισήγαγε επαρκή καύσιμα για τη λειτουργία των εγκαταστάσεων.

Η NOC τον περασμένο μήνα προειδοποίησε για περισσότερα μπλακάουτ στην ανατολική Λιβύη, τονίζοντας ότι οι διακοπές στην ηλεκτροδότηση προκαλούνται από τον πολύμηνο αποκλεισμό εγκαταστάσεων πετρελαίου και φυσικού αερίου από τον Λιβυκό Εθνικό Στρατό. Ανέφερε ότι οι εισαγωγές ντίζελ για τη λειτουργία των εργοστασίων προκαλούν «σοβαρές οικονομικές δυσκολίες».

Η Εθνική Εταιρεία Πετρελαίου ζήτησε από τον LNA να τερματίσει τον αποκλεισμό, που ξεκίνησε τον Ιανουάριο και μείωσε δραστικά την παραγωγή οδηγώντας φέτος σε έναν σχεδόν μηδενισμό ενεργειακών εσόδων, την κύρια πηγή συναλλάγματος της Λιβύης.

Ο LNA υποστηρίζεται από τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα (ΗΑΕ), τη Ρωσία και την Αίγυπτο. Η GNA από την Τουρκία.

Νωρίτερα χθες Πέμπτη, η Ευρωπαϊκή Ένωση ανακοίνωσε ότι η ναυτική της αποστολή στη Μεσόγειο σταμάτησε, με την υποψία παραβίασης του εμπάργκο όπλων, ένα πλοίο που κατευθυνόταν από τα ΗΑΕ προς τη Βεγγάζη και μετέφερε καύσιμα αεριωθούμενων.

Οι προσπάθειες ειρήνευσης στην εμπόλεμη βορειοαφρικανική χώρα έχουν επιταχυνθεί από τότε που η πολεμική επιχείρηση του LNA να καταλάβει την Τρίπολη στις αρχές του τρέχοντος έτους έληξε τον Ιούνιο με τα μέτωπα του πολέμου να σταθεροποιούνται κοντά στην πόλη Σύρτη.

Μέλη των κοινοβουλίων των δύο αντιμαχόμενων πλευρών συναντήθηκαν αυτή την εβδομάδα στο Μαρόκο και δήλωσαν χθες ότι συμφώνησαν σε κριτήρια για τον διορισμό ανώτερων προσωπικοτήτων σε κυρίαρχους θεσμούς, εξέλιξη που αποτελεί ένα βήμα προόδου στις συνομιλίες.

Πηγές: ΑΜΠΕ, Reuters

Τελευταία ενημέρωση: Παρασκευή, 11 Σεπτεμβρίου 2020, 08:36