Την κύρωση της Συμφωνίας των Πρεσπών από το ελληνικό Κοινοβούλιο, με αναφορές στις προοπτικές που ανοίγονται για την ευρύτερη περιοχή και την ΕΕ, χαιρετίζουν μια σειρά από βαλκανικές και χώρες της ΕΕ, με αναρτήσεις στο Twitter είτε των επικεφαλής τους είτε των υπουργείων Εξωτερικών τους.

Η Μεγάλη Βρετανία, τόσο μέσω της πρωθυπουργού Τερέζα Μέι όσο και του υπουργού Εξωτερικών, συνεχάρη την ελληνική κυβέρνηση για τη Συμφωνία των Πρεσπών και την επίλυση της μακρόχρονης διένεξης, κάνοντας λόγο για ιστορική στιγμή. Ο Βρετανός υπουργός Εξωτερικών Τζέρεμι Χαντ αναφέρει πως οι δύο χώρες έχουν επιδείξει μεγάλο θάρρος και θέληση να συνεργαστούν. «Η συμφωνία φέρνει την προοπτική αυξημένης σταθερότητας και ευημερίας στην ευρύτερη περιοχή. Προσβλέπουμε να συνεχίσουμε να συνεργαζόμαστε με δύο αξιόπιστους συμμάχους, προς το συμφέρον της ευρωπαϊκής ασφάλειας» προσθέτει. Στο ίδιο πνεύμα, η πρεσβευτής της Μεγάλης Βρετανίας στην Ελλάδα Κέιτ Σμιθ έγραψε: «Χαιρετίζουμε την επικύρωση της Συμφωνίας των Πρεσπών και από τη Βουλή των Ελλήνων ως σημαντικό, ιστορικό βήμα για την ασφάλεια, τη σταθερότητα & την ευημερία των Δ. Βαλκανίων. Θα ενισχύσει τον ρόλο της Ελλάδας στην περιοχή & διεθνώς. Προσβλέπουμε στην άμεση & πλήρη εφαρμογή της».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Το θάρρος και την αποφασιστικότητα που επέδειξαν» η Ελλάδα και η πΓΔΜ και οι πρωθυπουργοί τους, εξαίρει o υπουργός Εξωτερικών της Γαλλίας Ζαν-Ιβ Λε Ντριάν και επισημαίνει ότι η Συμφωνία των Πρεσπών θα επιτρέψει την ενίσχυση των διμερών σχέσεων των δύο χωρών σε πολλούς τομείς και θα ενισχύσει τη σταθερότητα στα Βαλκάνια και γενικότερα στην Ευρώπη. Αναφέρει ακόμη ότι αυτή η ιστορική απόφαση θα τερματίσει τη διαμάχη 25 και πλέον χρόνων και θα επιτρέψει την ένταξη της «Δημοκρατίας της Βόρειας Μακεδονίας» στο ΝΑΤΟ, ενώ θα συμβάλει στην ευρωπαϊκή προσέγγιση της χώρας.

Χαιρετίζοντας την κύρωση της Συμφωνίας ο πρωθυπουργός της Βουλγαρίας Μπόικο Μπορίσοφ, ανέφερε πως «επιτρέπει στα Σκόπια να ενταχθούν στο ΝΑΤΟ και να ανοίξουν μια νέα σελίδα σε σχέση με την ΕΕ». «Χαίρομαι που η υπογραφή της Συνθήκης καλής γειτονίας μεταξύ Σόφιας και Σκοπίων ακολουθήθηκε με επιτυχία από την ολοκλήρωση της διαδικασίας επικύρωσης της συμφωνίας των Πρεσπών μεταξύ Αθήνας και Σκοπίων» ανέφερε από τη μεριά της η υπουργός Εξωτερικών της Βουλγαρίας Εκατερίνα Ζαχαρίεβα. Η υπουργός Εξωτερικών της Βουλγαρίας αφού σημειώνει πως τώρα που υπάρχει το πολυαναμενόμενο πράσινο φως για την ένταξη στο ΝΑΤΟ και η προοπτική να ανοίξουν οι ενταξιακές διαπραγματεύσεις στην ΕΕ, εύχεται στους γείτονες της χώρας της να αρχίσουν να συλλέγουν τους καρπούς των σχέσεων καλής γειτονίας προς όφελος όλων.

Συγχαρητήρια απέστειλαν επίσης ο Αλβανός Πρόεδρος Ιλίρ Μέτα και το αλβανικό υπουργείο Εξωτερικών. «Η κύρωση της Συμφωνίας των Πρεσπών και από το ελληνικό Κοινοβούλιο είναι εξαιρετική είδηση για τις διμερείς σχέσεις με τη Βόρεια Μακεδονία και για την ευρωατλαντική προοπτική της περιοχής μας, επισημαίνει ο κ. Μέτα. Αναφερόμενος μάλιστα στη Συμφωνία, κάνει λόγο για ιστορικό επίτευγμα.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Στο ίδιο μήκος κύματος το υπουργείο Εξωτερικών της Αλβανίας χαιρετίζει την επικύρωση από το ελληνικό κοινοβούλιο της Συμφωνίας των Πρεσπών, ως βασική συμβολή στη σταθερότητα, την ανάπτυξη και την ευρωατλαντική ολοκλήρωση ολόκληρης της περιοχής. Επικροτεί αυτή τη νίκη της διπλωματίας, όπως τη χαρακτηρίζει και σημειώνει πως έρχεται επίσης χάρη στην αδιαμφισβήτητη συμβολή του αλβανικού παράγοντα στην πΓΔΜ.

Εξάλλου δεσμεύεται πως η Αλβανία θα εξακολουθήσει να υποστηρίζει σθεναρά τα περαιτέρω διαδικαστικά βήματα για την πλήρη και συνολική εφαρμογή της Συμφωνίας Πρεσπών και επισημαίνει πως η σημερινή επικύρωση οδηγεί στην τελική διευθέτηση μιας σχεδόν τριάντα ετών διαμάχης μεταξύ των δύο γειτόνων, εδραιώνοντας το ευρωατλαντικό μέλλον της νοτιοανατολικής Ευρώπης.

Τηλεφωνική επικοινωνία με τον Αλέξη Τσίπρα, είχε ο Ολλανδός πρωθυπουργός Μαρκ Ρούτε για να τον συγχαρεί για την κύρωση της Συμφωνίας των Πρεσπών, όπως κάνει γνωστό με ανάρτησή της στο Twitter η ολλανδική πρεσβεία στην Ελλάδα. Η Ολλανδία μέσω του υπουργού Εξωτερικών Στεφ Μπλοκ εκφράζει ευχαριστίες στους πρωθυπουργούς Αλέξη Τσίπρα και Ζόραν Ζάεφ για την προσπάθεια και την επιμονή τους, θέτοντας ένα παράδειγμα περιφερειακής συνεργασίας.

Ο πρωθυπουργός της Μάλτας Τζόζεφ Μούσκατ συγχαίρει τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα «που έκανε ό,τι χρειαζόταν να γίνει. Σπουδαία ομαδική εργασία με τον Ζόραν Ζάεφ για τη Συμφωνία των Πρεσπών, σημειώνει ο πρωθυπουργός της Μάλτας.

Το υπουργείο Εξωτερικών της Κροατίας εκφράζει τα συγχαρητήρια του για την επικύρωση της Συμφωνίας των Πρεσπών, αναφέροντας πως πρόκειται για μια ιστορική στιγμή τόσο για την Ελλάδα και την πΓΔΜ όσο και για την Ευρώπη. Επίσης, εκφράζει την αποφασιστικότητα της Κροατίας να υποστηρίζει σθεναρά τα περαιτέρω βήματα προς την κατεύθυνση της ΕΕ και του ΝΑΤΟ.

Τα συγχαρητήρια στην ελληνική κυβέρνηση, στον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα, στον αναπληρωτή υπουργό Εξωτερικών Γιώργο Κατρούγκαλο και τον Νίκο Κοτζιά, εκφράζει ο υπουργός Εξωτερικών της Ρουμανίας Τζορτζ Κιάμπα, η χώρα του οποίου ασκεί την τρέχουσα εξαμηνιαία προεδρία της ΕΕ. Υπογραμμίζοντας τη σημασία της Συμφωνίας, κάνει λόγο για ένα μεγάλο άλμα για τη σταθερότητα της περιοχής και το ευρωπαϊκό μέλλον της.

Η κυβέρνηση του Μαυροβουνίου χαιρετίζει το βήμα που έγινε προς την πλήρη εφαρμογή της ιστορικής Συμφωνίας, η οποία θα συμβάλει στην ευημερία και σταθερότητα των Δυτικών Βαλκανίων. Ανάλογο μήνυμα έστειλε και ο υπουργός Εξωτερικών της χώρας Σίρτζαν Νταρμάνοβιτς, υπογραμμίζοντας πως αποτελεί ένα ακόμα βήμα προς τη σταθερότητα και την ευημερία της περιοχής μας και για το ευρωατλαντικό μέλλον της πΓΔΜ.

Η Πολωνία διά του υπουργείου Εξωτερικών της χαρακτηρίζει με τη σειρά της ιστορικό επίτευγμα τη σημερινή απόφαση του ελληνικού Κοινοβουλίου να επικυρώσει τη Συμφωνία των Πρεσπών και συγχαίρει εγκάρδια την Αθήνα και τα Σκόπια, επισημαίνοντας πως είναι κοινή τους για το κοινό μας ευρωπαϊκό μέλλον.

Περαιτέρω την επικύρωση της Συμφωνίας χαιρετίζει η Φινλανδία. Ο Φιλανδός υπουργός Εξωτερικών τη βλέπει ως μια ιστορική ευκαιρία για την προώθηση της σταθερότητας, της ασφάλειας και της ευημερίας στην περιοχή.

Σε ανάλογο ύφος, η υπουργός Εξωτερικών της Σουηδίας Μάργκοτ Βάλστρεμ χαρακτηρίζει ιστορική τη σημερινή κύρωση από το ελληνικό Κοινοβούλιο και ένα εμπνευσμένο παράδειγμα συμφιλίωσης. Επίσης, συγχαίρει την Ελλάδα και την πΓΔΜ για την επίλυση του ονοματολογικού, που ωφελεί ολόκληρη την περιοχή και δίνει την ευκαιρία για την περαιτέρω ευρωπαϊκή ολοκλήρωση και εξαίρει την πολιτική βούληση και το θάρρος των ηγετών των δύο χωρών.

Ο υπουργός Εξωτερικών Λιθουανίας Λίνας Λινκεβίτσιους χαιρετίζει με τη σειρά του τη σημερινή κύρωση της Συμφωνίας και κάνει λόγο για λαμπρή στιγμή για το μέλλον της Ευρώπης. Σημειώνει ακόμα πως τόσο η Αθήνα όσο και τα Σκόπια έδειξαν μεγάλη αποφασιστικότητα και δέσμευση για συμφιλίωση.

«Οι ιστορικές και μελλοντικές αποφάσεις απαιτούν αληθινούς πολιτικούς» τονίζει το υπουργείο Εξωτερικών της Εσθονίας, αναφερόμενο στους πρωθυπουργούς Αλέξη Τσίπρα και Ζόραν Ζάεφ, στον υπουργό Εξωτερικών Νίκολα Ντιμιτρόφ και τον πρώην υπουργό Εξωτερικών Νίκο Κοτζιά. Επίσης, εκφράζει συγχαρητήρια για την επίλυση 27 ετών αδιεξόδου.

Ως εξαιρετικά νέα και μια καλή ημέρα για την Αθήνα, τα Σκόπια και όλη την Ευρώπη, σχολιάζει την κύρωση της Συμφωνίας των Πρεσπών ο υπουργός Εξωτερικών και Ευρωπαϊκών Υποθέσεων της Σλοβακίας Μίροσλαβ Λάιτσακ.

Ο Βέλγος υπουργός Εξωτερικών, Ντιντιέρ Ρέιντερς τονίζει πως σήμερα είναι μια ιστορική ημέρα για τη Βόρεια Μακεδονία, την Ελλάδα και την Ευρώπη. «Συγχαρητήρια στους λαούς της Ελλάδας και της Βόρειας Μακεδονίας. Η συμφωνία για το ζήτημα του ονόματος ανοίγει το δρόμο για έναν στενότερο συντονισμό με το ΝΑΤΟ και την ΕΕ» προσθέτει.

Η Σλοβενία μέσω της πρεσβείας της στην Ελλάδα, συγχαίρει τις κυβερνήσεις στην Αθήνα και τα Σκόπια για την επικύρωση της Συμφωνίας των Πρεσπών, την ωριμότητα, το θάρρος και το όραμά τους, προς όφελος των δυο, της περιοχής των Δυτικών Βαλκανίων και ολόκληρης της Ευρώπης.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης