Μιανμάρ: Στο εδώλιο του ΟΗΕ η επικεφαλής της κυβέρνησης με την κατηγορία περί διάπραξης γενοκτονίας

Πρώτη καταχώρηση: Πέμπτη, 21 Νοεμβρίου 2019, 07:27
Μιανμάρ: Στο εδώλιο του ΟΗΕ η επικεφαλής της κυβέρνησης με την κατηγορία περί διάπραξης γενοκτονίας

Η επικεφαλής της κυβέρνησης της Μιανμάρ, η Αούνγκ Σαν Σου Τσι, σχεδιάζει να τοποθετηθεί ενώπιον του Διεθνούς Δικαστηρίου του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών τον επόμενο μήνα και να αντικρούσει την κατηγορία περί διάπραξης γενοκτονίας που έχει ζητήσει να εξεταστεί η Γκάμπια, ανακοίνωσε η κυβέρνησή της χθες Τετάρτη.

Η Αούνγκ Σαν Σου Τσι, η οποία έχει τιμηθεί με το βραβείο Νόμπελ Ειρήνης, θα τεθεί επικεφαλής μιας κυβερνητικής αποστολής της Μιανμάρ που θα πάει στο Διεθνές Δικαστήριο για να «υπερασπιστεί το εθνικό συμφέρον», ανέφερε το δελτίο Τύπου που δημοσιοποίησε η κυβέρνησή της.

Ερευνητές του ΟΗΕ έχουν κατηγορήσει τις ένοπλες δυνάμεις της Μιανμάρ πως διέπραξαν μαζικές δολοφονίες και ωμότητες εναντίον των μελών της μουσουλμανικής μειονότητας των Ροχίνγκια το 2017, όταν διεξήγαγαν επιχειρήσεις ευρείας κλίμακας που εξώθησαν 730.000 μειονοτικούς να εγκαταλείψουν τη χώρα και να περάσουν στο έδαφος του γειτονικού Μπανγκλαντές. Προσάπτουν στον στρατό την «πρόθεση» να διαπράξει «γενοκτονία».

Ανεξάρτητη επιτροπή έρευνας διαπίστωσε ότι διαπράχθηκαν ομαδικοί βιασμοί γυναικών και παιδιών, πυρπολήθηκαν ολόκληρα χωριά και κάτοικοι κάηκαν ζωντανοί μέσα στα σπίτια τους κατά τη διάρκεια των επιχειρήσεων στην παραθαλάσσια επαρχία Ραχίν.

Ο στρατός και η κυβέρνηση της Μιανμάρ διαψεύδουν κατηγορηματικά τα ευρήματα αυτά.

Η Γκάμπια, μια μικρή μουσουλμανική χώρα της Δυτικής Αφρικής, εξασφάλισε την συναίνεση των 57 χωρών μελών του Οργανισμού Ισλαμικής Συνεργασίας (ΟΙΣ) πριν καταθέσει την προσφυγή στο Διεθνές Δικαστήριο.

Αυτή είναι μία από τις τρεις δικαστικές υποθέσεις που εκκρεμούν σε βάρος της Μιανμάρ και αφορούν τον διωγμό της μειονότητας των Ροχίνγκια.

Το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο (ΔΠΔ) έχει εγκρίνει τη διενέργεια ποινικής φύσης έρευνας για εγκλήματα εναντίον της μειονότητας. Η Μιανμάρ θεωρεί άκυρη τη διαδικασία αυτή, καθώς δεν είναι συμβαλλόμενο μέρος στο ΔΠΔ και δεν αναγνωρίζει τη δικαιοδοσία του.

Άλλη μια προσφυγή στη δικαιοσύνη, που έχει υποβληθεί στην Αργεντινή με βάση την αρχή της παγκόσμιας δικαιοδοσίας, εμπλέκει προσωπικά την επικεφαλής της κυβέρνησης της Μιανμάρ, στην οποία προσάπτει πως επέβλεψε την προσπάθεια να διαπραχθεί γενοκτονία και ότι ενεπλάκη στον περιορισμό των μειονοτικών Ροχίνγκια σε «γκέτο».

Τελευταία ενημέρωση: Πέμπτη, 21 Νοεμβρίου 2019, 07:30