Δικαστήριο του Μπαγκλαντές καταδίκασε σήμερα σε θάνατο 20 άτομα για τη δολοφονία του Αμπράρ Φαχάντ το 2019. Επρόκειτο για έναν φοιτητή ο οποίος είχε ασκήσει κριτική στην κυβέρνηση σε μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

«Είκοσι άτομα καταδικάστηκαν σε θάνατο και πέντε ακόμη σε ποινή ισόβιας κάθειρξης για τη δολοφονία του Αμπράρ Φαχάντ», δήλωσε ο εισαγγελέας Αμπντουλάχ Αμπού. Το πτώμα του φοιτητή, ηλικίας 21 ετών, εντοπίστηκε στον κοιτώνα του στο πανεπιστήμιο Μηχανολογίας και Τεχνολογίας του Μπαγκλαντές (BUET), στη Ντάκα τον Οκτώβριο του 2019.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Χαίρομαι για την ετυμηγορία», δήλωσε σε δημοσιογράφους ο πατέρας του θανόντος Μπαρκάτ Ουλάχ, έξω από το δικαστήριο μετά την ανακοίνωση της απόφασης. «Ελπίζω ότι οι ποινές θα εκτελεστούν σύντομα».

Ο Φαρούκ Αχμέντ, συνήγορος υπεράσπισης, γνωστοποίησε ότι θα ασκηθεί έφεση κατά της καταδικαστικής απόφασης. «Είμαι πολύ απογοητευμένος από την ετυμηγορία. Δεν είναι δίκαιη», δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο. «Πρόκειται για νέους άνδρες, μεταξύ των καλύτερων φοιτητών της χώρας». «Καταδικάστηκαν σε θάνατο ενώ δεν υπάρχουν πραγματικές αποδείξεις σε βάρος ορισμένων εξ αυτών», τόνισε ο ίδιος.

Από την πλευρά του, ο γενικός εισαγγελέας Μοχάμαντ Άμπου Αμπντουλάχ Μπουιγιουάν είπε στο Γαλλικό Πρακτορείο ότι η δολοφονία του νεαρού άνδρα ήταν προμελετημένη. Μερικές ώρες πριν από τον θάνατό του, ο Αμπράρ Φαχάντ είχε δημοσιεύσει στο Facebook επικριτικά σχόλια σε βάρος της πρωθυπουργού Σείχ Χασίνα, που μόλις είχε υπογράψει συμφωνία για τα χωρικά ύδατα με την Ινδία. Η ανάρτησή του γρήγορα έγινε viral.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο φοιτητής ξυλοκοπήθηκε με μπαστούνι του κρίκετ και άλλα αντικείμενα για έξι ώρες από 25 από τους συμφοιτητές του, μέλη του Συνδέσμου Τσάτρα του Μπαγκλαντές (BCL), του πανεπιστημιακού βραχίονα του κόμματος εξουσίας Σύνδεσμος Αουάμι.

Τα πρόσωπα που καταδικάστηκαν σε θάνατο ήταν ηλικίας μεταξύ 20 και 22 ετών την περίοδο των γεγονότων αυτών. Η δολοφονία του φοιτητή είχε προκαλέσει σοκ στο Μπαγκλαντές και έφερε στο προσκήνιο την κουλτούρα βίας στα δημόσια πανεπιστήμια. Οι καταδίκες σε θάνατο είναι συχνές στο Μπαγκλαντές και εκατοντάδες άνθρωποι περιμένουν να εκτελεστεί η ποινή τους. Όλες οι εκτελέσεις γίνονται δια απαγχονισμού.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης