ΠΚ

Τα συντρίμμια ενός πυραύλου που έπληξε ένα συνοριακό χωρίο της Πολωνίας, λίγα μέτρα από την γραμμή της μεθορίου, πιστοποιούν τον κατασκευαστή, αλλά όχι και τον χρήστη. Ο πύραυλος είναι ρωσικής κατασκευής. Πρόκειται για βλήμα εδάφους – αέρος συστοιχίας S300. Το οπλικό αυτό σύστημα διαθέτει η ουκρανική αεράμυνα.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Επειδή ο διάβολος έχει πολλά ποδάρια, ένα αεροσκάφος της Ατλαντικής Συμμαχίας  από εκείνα που έχουν αναλάβει τις τακτικές περιπολίες στον εναέριο χώρο της Πολωνίας, έτυχε να υπερίπταται της συγκεκριμένης περιοχής με αποτέλεσμα να καταγράψει την τροχιά του πυραύλου.

Το αμερικανικό στρατηγείο στο ΝΑΤΟ ενημερώθηκε πάραυτα. Στο μεταξύ, τα στρατιωτικά επιτελεία των χωρών-μελών της Συμμαχία είχαν τεθεί σε συναγερμό. Διάφορα διεθνή ΜΜΕ επέμεναν πώς ο πύραυλος που προκάλεσε τον θάνατο δύο πολωνών πολιτών ήταν ρωσικός. Αν συνέβαινε κάτι τέτοιο και δεν επρόκειτο για τεχνικό λάθος, τα πράγματα θα ήταν πολύ σοβαρά.

Στη Βαρσοβία ο πρωθυπουργός συγκάλεσε έκτακτη συνεδρίαση του εθνικού συμβουλίου ασφαλείας. Επικρατούσε μία ιδιότυπη «επιφυλακτικότητα» εξ αρχής. Λες και οι μηχανισμοί ασφαλείας της Δύσης γνώριζαν κάτι που δεν τολμούσαν να πουν. Το ίδιο συνέβαινε βέβαια με τους… αποδέκτες, τα δυτικά ΜΜΕ.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ήταν περασμένες δέκα το βράδυ της Τρίτης όταν η εικόνα άρχισε να ξεκαθαρίζει εκεί στην εξωτική Ινδονησία όπου πραγματοποιείται και η Σύνoδος Κορυφής της G20. Ο αμερικανός πρόεδρος, πρώτος έσπευσε να πάρει αποστάσεις δηλώνοντας, πως είναι απίθανο ο πύραυλος αυτός να είχε εκτοξευθεί από την Ρωσία. Λίγο αργότερα ο πρόεδρος της Πολωνίας προέβαινε σε μία αντίστοιχη τοποθέτηση. Μεσάνυκτα της Τρίτης προς Τετάρτη, τα στρατιωτικά επιτελεία της Συμμαχία είχαν πλέον καταλήξει. Ο πύραυλος εκτοξεύθηκε από την Ουκρανία. Πώς άραγε; Είναι το ερώτημα.

Τετάρτη πρωί. Τα δυτικά ΜΜΕ με πολύ κόπο εκστόμιζαν τη βεβαιότητα πλέον, πως ο πύραυλος μάλλον είναι ουκρανικός. Λες και ντρέπονταν να το αναφέρουν, παρά το γεγονός ότι η Βαρσοβία είχε προειδοποιήσει όλους τους ενδιαφερόμενους να προσέχουν τα Fake News. Φανταστείτε πως το ρεπορτάζ περί ουκρανικού πυραύλου το είχε δημοσιοποιήσει το Associated Press, επικαλούμενο αμερικανική στρατιωτική πηγή.

Ο Guardian ακόμη και στις 10:00 το πρωί της Τετάρτης παρέμενε με τίτλους και υπότιτλους της προηγούμενης νύκτας. Η Le Monde λίγο πιο προχωρημένη περί τις 09:00 είχε αρχίζει να σιγοψιθυρίζει πως ο πύραυλος δεν ήταν ρωσικός.

Κανένα δυτικό μέσο ωστόσο δεν αναρωτιόταν το αυτονόητο. Γιατί κάποιοι Ουκρανοί εκτόξευσαν έναν αντιαεροπορικό πύραυλο ρωσικής κατασκευής, με συντεταγμένες που τον οδηγούσαν σε έδαφος της Πολωνίας;

Κανένα δυτικό μέσο δεν αναρωτήθηκε σχετικά με το επίσης αυτονόητο. Για δεύτερη φορά σε 24 ώρες ο Ζελένσκι ξεκαθάριζε πως έφθασε η ώρα για συνομιλίες και ειρήνευση, υπό όρους βέβαια. Πριν από λίγα εικοσιτετράωρα η ηγεσία της ρωσικής αντικατασκοπίας συναντιόταν στην Άγκυρα, στα γραφεία της τουρκικής ΜΙΤ, με τον αρχηγό της CIA. ‘Ήταν σαφές πως Ουάσιγκτον και Μόσχα τροχιοδρομούσαν μία διαδικασία επαφών με απώτερο στόχο την επίλυση του ουκρανικού ζητήματος.

Ποιοι λοιπόν, και με διαταγή ποιου εκτόξευσαν σκόπιμα έναν πύραυλο προς την Πολωνία προκειμένου να ενοχοποιηθεί η Μόσχα, ώστε να υπονομευθεί  στην πράξη η όποια ειρηνευτική πρωτοβουλία έστω και εν ακόμη βρίσκεται στα σπάργανα;

Προφανώς είναι μία «One Million dollars Question». Για κάποιους ωστόσο η υπόθεση παραπέμπει στο γνωστό «τι κάνει νιάου –νιάου στα κεραμίδια»

Την Τετάρτη το πρωί ο αρχηγός της αμερικανικής CIA πήρε το αεροπλάνο και μετέβη στο Κίεβο. Έ όχι και να παίρνουν τους πράκτορες του Langley για …. «αμερικανάκια». Κάποιος πρέπει να ξεκαθαρίσει στους Ουκρανούς πως ο πόλεμος είναι πολύ σοβαρό πράγμα για να το αφήσει κανείς στα χέρια των Ουκρανών στρατιωτικών, στα χέρια του Ζελένσκι καθώς και των διπλωματών των πρώην ανατολικών χωρών που τώρα βρίσκονται στο ΝΑΤΟ και θησαυρίζουν από τον πόλεμο. Ο πόλεμος είναι ένα παιγνίδι για …. «μεγάλα παιδιά»!

 

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης