Ο πρόεδρος της Βενεζουέλας Νικολάς Μαδούρο υποστήριξε χθες Τετάρτη πως ο ηγέτης της αντιπολίτευσης στη χώρα, ο Χουάν Γκουαϊδό, είχε συναντηθεί με έναν Αμερικανό πρώην στρατιωτικό, τον Τζόρνταν Γκούντρο, τον Φεβρουάριο στον Λευκό Οίκο ώστε να σχεδιάσουν την επιδρομή στη χώρα της Λατινικής Αμερικής που απέτυχε τον Μάρτιο.

«Αυτό έγινε στον Λευκό Οίκο την 4η Φεβρουαρίου αυτής της χρονιάς, ο Χουάν Γκουαϊδό συναντήθηκε με τον Τζόρνταν Γκούντρο», κατά «διαταγή του Ντόναλντ Τραμπ», του προέδρου των ΗΠΑ, για να «καταρτιστεί το σχέδιο της επίθεσης», είπε ο σοσιαλιστής πρόεδρος της Βενεζουέλας.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο Τζόρνταν Γκούντρο, πρώην μέλος των «πράσινων μπερέδων», των ειδικών δυνάμεων του στρατού ξηράς των ΗΠΑ, είναι ο ιδρυτής της ιδιωτικής εταιρείας ασφάλειας Silvercorp USA.

«Θα ήταν εύκολο να επαληθευτεί» η παρουσία του Γκούντρο στον Λευκό Οίκο και «σε ποια αίθουσα συναντήθηκε με τον κύριο Γκουαϊδό» πρόσθεσε ο Μαδούρο.

Ο Χουάν Γκουαϊδό, ο ηγέτης της αντιπολίτευσης στη Βενεζουέλα, θεωρεί ότι ο Μαδούρο δεν είναι ο νόμιμος πρόεδρος της χώρας. Ο Γκουαϊδό έχει αυτοανακηρυχθεί μεταβατικός πρόεδρος και έχει αναγνωριστεί ως τέτοιος από περίπου πενήντα χώρες, με πρώτες τις ΗΠΑ.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο υπουργός Επικοινωνίας της Βενεζουέλας Χόρχε Ροδρίγκες έχει επίσης αναφερθεί στον ρόλο του Τζόρνταν Γκούντρο.

Κατά τη διάρκεια της συνάντησης που το Καράκας λέει πως έγινε στον Λευκό Οίκο, ο Γκούντρο «ορίστηκε στρατιωτικός επικεφαλής» της επιχείρησης αυτής, είπε ο Ροδρίγκες αυτή την εβδομάδα.

Η σοσιαλιστική κυβέρνηση της Βενεζουέλας λέει ότι ματαίωσε την 3η και την 4η Μαΐου, σε δύο τοποθεσίες στο βόρειο τμήμα της χώρας, το Μακούτο και το Σουάο, μια «εισβολή» στο πλαίσιο μιας απόπειρας «πραξικοπήματος» εναντίον του προέδρου Μαδούρο.

Η συνάντηση στον Λευκό Οίκο καθώς ο Γκουαϊδό, παραβιάζοντας την απαγόρευση εξόδου από την επικράτεια της Βενεζουέλας, πραγματοποιούσε περιοδεία στην Κολομβία, στην Ευρώπη, στον Καναδά και στις ΗΠΑ, σύμφωνα με τον Ροδρίγκες.

Στην Ουάσινγκτον, ο Γκουαϊδό είχε γίνει δεκτός από τον Τραμπ και του είχε υποσχεθεί ότι θα ρίξει αυτή που αποκαλεί την «τυραννία» του Μαδούρο.

Οι κατηγορίες του Καράκας βασίζονται σε ένα βίντεο στο οποίο ο αποστάτης λοχαγός Αντόνιο Σεκέα, που συνελήφθη μετά την εισβολή στον βορρά, μιλάει για τη συνάντηση που φέρεται να έγινε στον Λευκό Οίκο.

Ο Σεκέα ήταν ανάμεσα σε περίπου τριάντα στρατιωτικούς που είχαν συμμετάσχει τον Απρίλιο του 2019 σε αποτυχημένη εξέγερση εναντίον του προέδρου Μαδούρο.

Σύμφωνα με τη σοσιαλιστική κυβέρνηση, ο Γκουαϊδό είχε υπογράψει συμβόλαιο με τη Silvercorp USA για να γίνει η εισβολή «μισθοφόρων» που θα οδηγούσε στην αιχμαλώτιση του Μαδούρο και στην ανάληψη της εξουσίας από την αντιπολίτευση.

Ο Γκουαϊδό μιλάει για «πλαστό» έγγραφο και καταγγέλλει πως η κυβέρνηση των τσαβιστών αναζητεί «προσχήματα» για να προχωρήσει στη σύλληψή του. Ο Τραμπ διαψεύδει πως είχε οποιαδήποτε ανάμειξη στην επιχείρηση.

Οι αρχές της Βενεζουέλας συνέλαβαν 52 πρόσωπα μετά την εισβολή, ανάμεσά τους δύο Αμερικανούς πρώην στρατιωτικούς.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης