Ο Μακρόν επιθυμεί τη συμμετοχή της λευκορωσικής αντιπολίτευσης στη Σύνοδο των G7

Πρώτη καταχώρηση: Τρίτη, 25 Μαΐου 2021, 14:48
Ο Μακρόν επιθυμεί τη συμμετοχή της λευκορωσικής αντιπολίτευσης στη Σύνοδο των G7

Ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν θα ήθελε να προσκληθεί η αντιπολίτευση της Λευκορωσίας στην επόμενη Σύνοδο των G7 που θα διεξαχθεί στην Κορνουάλη τον Ιούνιο, αν συμφωνήσει η Βρετανία, ανακοίνωσε σήμερα η γαλλική προεδρία.

«Ο πρόεδρος τάσσεται υπέρ αυτού, αν συμφωνήσουν και οι Βρετανοί» είπε ένας Γάλλος αξιωματούχος.

Ο Μακρόν είχε συναντηθεί τον περασμένο Σεπτέμβριο με τη Σβετλάνα Τιχανόφσκαγια κι έγινε έτσι ο πρώτος δυτικός ηγέτης που επισκέφθηκε την αυτοεξόριστη αρχηγό της λευκορωσικής αντιπολίτευσης.

Η γαλλική πρόσκληση στη Σύνοδο των G7 έγινε την ώρα που οι ηγέτες της ΕΕ συμφώνησαν στην επιβολή κυρώσεων εις βάρος του Μινσκ.

Από την πλευρά του ο Βρετανός πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον δήλωσε σήμερα ότι η Λευκορωσία θα αντιμετωπίσει συνέπειες για τη σύλληψη του διαφωνούντα δημοσιογράφου Ρομάν Προτάσεβιτς χαρακτηρίζοντας «πολύ θλιβερό» ένα βίντεο που φέρεται να τράβηξε ο μπλόγκερ μετά τη σύλληψή του.

«Το βίντεο του Ρομάν Προτάσεβιτς είναι ένα πολύ θλιβερό θέαμα. Ως δημοσιογράφος και φανατικός οπαδός της ελευθερίας του λόγου ζητώ την άμεση απελευθέρωσή του. Οι ενέργειες της Λευκορωσίας θα έχουν επιπτώσεις» έγραψε στο Twitter ο Τζόνσον.

Τελευταία ενημέρωση: Τρίτη, 25 Μαΐου 2021, 15:03