Ο όγκος των απορριμμάτων ενδέχεται να αυξηθεί κατά 70% έως το 2050 παγκοσμίως!

Πρώτη καταχώρηση: Παρασκευή, 21 Σεπτεμβρίου 2018, 08:42
Ο όγκος των απορριμμάτων ενδέχεται να αυξηθεί κατά 70% έως το 2050 παγκοσμίως!
Η αδιάκοπη αύξηση των απορριμμάτων και των αποβλήτων σε όλη την υφήλιο εγείρει μια επιπρόσθετη απειλή για την ανθρώπινη υγεία και για το περιβάλλον, που ήδη διατρέχουν μεγάλο κίνδυνο εξαιτίας της κλιματικής αλλαγής, τόνισε η Παγκόσμια Τράπεζα σε έκθεσή της που δόθηκε στη δημοσιότητα την Πέμπτη.

Εάν δεν ληφθούν μέτρα επειγόντως, ο όγκος των σκουπιδιών σε παγκόσμια κλίμακα θα αυξηθεί κατά 70% έως το 2050, φθάνοντας τα 3,4 δισεκατομμύρια τόνους, από 2,01 δισ. τόνους το 2016, επεσήμανε ο θεσμός.

«Η κακή διαχείριση των σκουπιδιών βλάπτει την ανθρώπινη υγεία και το περιβάλλον, κάτι που προστίθεται στο πρόβλημα του κλίματος» ανέφερε η Λόρα Τακ, αντιπρόεδρος της Παγκόσμιας Τράπεζας, αρμόδια για τη βιώσιμη ανάπτυξη.

«Δυστυχώς, είναι συχνά οι πιο φτωχοί εκείνοι που υφίστανται τις συνέπειες της ανεπαρκούς διαχείρισης των απορριμμάτων» πρόσθεσε.

Αν και στις πλούσιες χώρες δεν ζει παρά το 16% του παγκόσμιου πληθυσμού, οι κάτοικοί τους πετούν πάνω από το ένα τρίτο (34%) του συνόλου των σκουπιδιών στον πλανήτη. Η Ανατολική Ασία και η περιοχή του Ειρηνικού ευθύνονται, από τη μεριά τους, για περίπου το ένα τέταρτο (23%) του συνόλου των απορριμμάτων, σύμφωνα με την Παγκόσμια Τράπεζα.

Έως το 2050, στην υποσαχάρια Αφρική ο όγκος των σκουπιδιών αναμένεται να τριπλασιαστεί και στη Νότια Ασία να υπερδιπλασιαστεί.

«Η καλύτερη διαχείριση των απορριμμάτων έχει οικονομική λογική» παρατήρησε η Σίλπα Κάζα, ειδικός για την αστική ανάπτυξη στην Παγκόσμια Τράπεζα.

Παράλληλα, υπογράμμισε ότι θα είναι πολύ πιο δαπανηρό να αντιμετωπιστούν τα προβλήματα για την υγεία και για το περιβάλλον από το να βρεθούν λύσεις στη διαχείριση των σκουπιδιών.

Η Παγκόσμια Τράπεζα ανησυχεί ιδιαίτερα για την κακή διαχείριση των πλαστικών απορριμμάτων, κάτι εξαιρετικά προβληματικό, καθώς αυτό το υλικό μπορεί να έχει σοβαρές επιπτώσεις, μολύνοντας οικοσυστήματα για εκατοντάδες -αν όχι χιλιάδες- χρόνια.

Το 2016, ο κόσμος παρήγαγε 242 εκατομμύρια τόνους πλαστικά σκουπίδια, ποσότητα που αντιστοιχεί στο 12% του συνόλου των στερεών σκουπιδιών.

Ενώ οι πλούσιες χώρες ανακυκλώνουν περίπου το ένα τρίτο των απορριμμάτων τους, μόλις το 4% των σκουπιδιών ανακυκλώνεται στα φτωχότερα κράτη.

Τελευταία ενημέρωση: Παρασκευή, 21 Σεπτεμβρίου 2018, 10:17