Τον «πυρηνικό εφιάλτη» της Χιροσίμα και του Ναγκασάκι, απειλεί ότι θα αναβιώσει ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν, σύμφωνα με όσα προέκυψαν από τις συζητήσεις που είχε με τον Γάλλο ομόλογό του Εμανουέλ Μακρόν, κατά τη διάρκεια της μεταξύ τους συνομιλίας χθες Κυριακή (6/11) και δημοσιεύθηκαν σε διάφορα διεθνή ΜΜΕ.

Πιο συγκεκριμένα ο Βλάντιμιρ Πούτιν, στη συνομιλία που είχε χθες Κυριακή με τον Γάλλο πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν, έστειλε ξεκάθαρο μήνυμα προς τη Δύση, αναφερόμενος στις επιθέσεις του Αυγούστου του 1945, με πυρηνικές βόμβες στη Χιροσίμα και το Ναγκασάκι, οι οποίες και οδήγησαν στην παράδοση της Ιαπωνίας.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Σύμφωνα με όσα αναφέρουν διπλωματικές πηγές, ο Ρώσος πρόεδρος  εξέφρασε ξεκάθαρα την άποψη πως οι βομβαρδισμοί  που οδήγησαν στην παράδοση της Ιαπωνίας και το τέλος του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου, απέδειξαν ότι «δεν χρειάζεται να επιτεθείς στις μεγάλες πόλεις για να νικήσεις».

Παρά τις παροτρύνσεις των Δυτικών προς την Ουκρανία και δη τον Ζελένσκι να προβούν σε ειρηνευτικές συνομιλίες με τη Ρωσία, ο Βλαντιμίρ Πούτιν φαίνεται ότι συμμερίζεται την άποψη του πολεμοχαρή Τσετσένου ηγέτη, Ραμζάν Καντίροφ, που τον καλεί να ρίξει πυρηνικά, για να καθορίσει με τον τρόπο αυτό ξεκάθαρα υπέρ της Ρωσίας την τελική έκβαση του πολέμου.

Μάλιστα σε σχετικό δημοσίευμά της η «Mail on Sunday», επικαλείται μια γαλλική κυβερνητική πηγή σύμφωνα με την οποία  το τηλεφώνημα του Εμανούέλ Μακρόν με τον Ρώσο πρόεδρο, άφησε τον Γάλλο σαφώς ανήσυχο. Η ίδια πηγή πρόσθεσε –σύμφωνα πάντα με το δημοσίευμα- ότι, «ακουγόταν σαν μια πολύ βαριά νύξη ότι ο Πούτιν θα μπορούσε να πυροδοτήσει έναν τακτικό πυρηνικό όπλο στην ανατολική Ουκρανία, αφήνοντας το Κίεβο άθικτο. Αυτή φάνηκε να είναι η ουσία των παρατηρήσεών του. Οι δύο πρόεδροι έχουν αναμφίβολα συζητήσει τον κίνδυνο χρήσης πυρηνικών όπλων. Ο Πούτιν θέλει να περάσει το μήνυμα ότι όλες οι επιλογές είναι στο τραπέζι, σύμφωνα με το ρωσικό δόγμα σχετικά με τα πυρηνικά όπλα», ανέφερε χαρακτηριστικά η ίδια πηγή στην εφημερίδα.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Θορυβημένος με τον Πούτιν ο Μακρόν

Στο ίδιο μήκος κύματος με τα παραπάνω, ήταν και το δημοσίευμα της βρετανικής «DailyMail» για τις συζητήσεις που είχαν οι δύο άνδρες, αντλώντας προφανώς την πληροφόρηση από τις ίδιες διπλωματικές πηγές. 

«Ο Μακρόν ήταν σαφώς θορυβημένος. Ακούστηκε σαν μια πολύ βαριά νύξη ότι ο Πούτιν θα μπορούσε να πυροδοτήσει ένα τακτικό πυρηνικό όπλο στην ανατολική Ουκρανία, αφήνοντας το Κίεβο άθικτο. Αυτή φάνηκε να είναι η ουσία των παρατηρήσεών του», δήλωσε πηγή της γαλλικής κυβέρνησης.

Σύμφωνα με την ίδια κυβερνητική πηγή, που επικαλείται αυτή τη φορά η βρετανική DailyMail, «οι δύο πρόεδροι συζήτησαν τον κίνδυνο χρήσης πυρηνικών όπλων. Ο Πούτιν θέλει να περάσει το μήνυμα ότι όλες οι επιλογές είναι στο τραπέζι, σύμφωνα με το ρωσικό δόγμα σχετικά με τα πυρηνικά όπλα».

Πάντως αρκετοί Δυτικοί αξιωματούχοι έχουν προειδοποιήσει ότι ο Πούτιν θα μπορούσε να κάνει πράξη τις απειλές του μετά την επίθεση των ουκρανικών δυνάμεων στην γέφυρα που συνδέει τη Ρωσία με την Κριμαία, τότε που ο Ρώσος πρόεδρος είχε πει ότι «κάτι τέτοιο θα ξεπερνούσε την κόκκινη γραμμή και θα προκαλούσε την ημέρα της κρίσης».

Ο πρόεδρος της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι ενημερώθηκε από τις υπηρεσίες ασφαλείας του ότι υπήρχε «πολύ υψηλός» κίνδυνος η Ρωσία να χρησιμοποιήσει τακτικά πυρηνικά όπλα.

Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν προειδοποίησε ότι αν οι Δυτικές δυνάμεις θέσουν σε κίνδυνο την «ακεραιότητα» του ρωσικού εδάφους τότε «θα χρησιμοποιήσουμε σίγουρα όλα τα μέσα που έχουμε στη διάθεσή μας», προσθέτοντας με στόμφο στη συνέχεια ότι «αυτό δεν είναι μπλόφα».

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης