Ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Μάικ Πομπέο δήλωσε πως ελπίζει η Βόρεια Κορέα να διαλέξει την ειρήνη και την ευημερία και όχι τον πόλεμο, απαντώντας με αυτό το σχόλιο στην προειδοποίηση του βορειοκορεάτη ηγέτη Κιμ Γιονγκ Ουν πως τερματίζει το μορατόριο που είχε επιβάλει μονομερώς στις δοκιμές πυρηνικών όπλων και διηπειρωτικών πυραύλων και πως «πολύ σύντομα» θα αποκαλυφθεί ένα «νέο στρατηγικό όπλο» της χώρας του.

«Ελπίζουμε ότι ο πρόεδρος Κιμ θα επιλέξει διαφορετική πορεία», είπε ο ΥΠΕΞ των ΗΠΑ στο τηλεοπτικό δίκτυο Fox News. «Ευελπιστούμε πως (…) ο πρόεδρος Κιμ θα λάβει τη σωστή απόφαση — ότι θα διαλέξει την ειρήνη και την ευημερία αντί για τη σύγκρουση, τον πόλεμο», επέμεινε ο Πομπέο.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Σε άλλη συνέντευξή του, στο τηλεοπτικό δίκτυο CBS News, ο Πομπέο ερωτήθηκε αν τον θορύβησε η τοποθέτηση του Κιμ πως η Πιονγκγιάνγκ δεν έχει πλέον κανέναν λόγο να τηρεί το μορατόριο που επέβαλε στον εαυτό της ως προς τις δοκιμές πυρηνικών όπλων και βαλλιστικών πυραύλων.

«Εάν ο πρόεδρος Κιμ αθετεί τις δεσμεύσεις που έκανε στον πρόεδρο Τραμπ, αυτό είναι βαθύτατα απογοητευτικό», απάντησε ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας.

«Έκανε αυτές τις δεσμεύσεις στον πρόεδρο Τραμπ σε αντάλλαγμα για τη συμφωνία του προέδρου Τραμπ να μην διεξάγονται στρατιωτικά γυμνάσια μεγάλης κλίμακας [από κοινού με τη Νότια Κορέα]. Τηρήσαμε τις δικές μας δεσμεύσεις. Συνεχίζουμε να ελπίζουμε πως θα τηρήσει τις δικές του», επανέλαβε ο Πομπέο.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο Κιμ, τοποθετούμενος ενώπιον της Κεντρικής Επιτροπής του Κόμματος Εργατών της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κορέας, κατηγόρησε την Ουάσινγκτον πως συνέχισε να διεξάγει στρατιωτικά γυμνάσια από κοινού με τη Σεούλ, εφοδίασε τον νοτιοκορεατικό στρατό με οπλικά συστήματα σύγχρονης τεχνολογίας και επέβαλε ακόμη πιο ασφυκτικές κυρώσεις ενώ πρόβαλε «απαιτήσεις γκανγκστερικού τύπου».

Ο Κιμ συγκάλεσε μια σπάνια, τετραήμερη συνεδρίαση της ΚΕ από το Σάββατο, καθώς η Ουάσινγκτον δεν ανταποκρίθηκε στις εκκλήσεις του να κάνει παραχωρήσεις προκειμένου να ξαναρχίσουν διμερείς διαπραγματεύσεις ως το τέλος του 2019, απορρίπτοντας την προθεσμία της Πιονγκγιάνκ.

Πηγή: ΑΠΕ

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης