Πομπέο: Να φύγουν τα πολεμικά πλοία για να αρχίσει ο διάλογος

Πρώτη καταχώρηση: Παρασκευή, 11 Σεπτεμβρίου 2020, 16:28
Πομπέο: Να φύγουν τα πολεμικά πλοία για να αρχίσει ο διάλογος

Με στόχο να συμβάλει στην αποκλιμάκωση της έντασης στην Ανατολική Μεσόγειο φτάνει αύριο στην Κύπρο ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Μάικ Πομπέο, ενώ λίγη ώρα πριν την άφιξή του στέλνει το δικό του μήνυμα στην Τουρκία. 

Ο Μάικ Πομπέο, αναμένεται να έχει συναντήσεις με τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκο Αναστασιάδη, καθώς και με τον Κύπριο ομόλογό του Νίκο Χριστοδουλίδη.

Ο Αμερικανός ΥΠΕΞ, κατά τη διάρκεια δηλώσεων σε δημοσιογράφους, αναφέρθηκε στο Oruc Reis και τις προκλήσεις της Άγκυρας, όπως και στις αλλεπάλληλες εκδόσεις Navtex, ζητώντας με διπλωματικό και ειρηνικό τρόπο να αποχωρήσουν τα πολεμικά πλοία από την περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου για να ξεκινήσει ο διάλογος μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας. 

Για την κατάσταση στην Ανατολική Μεσόγειο, τόνισε: 

«Είναι γεγονός ότι τα πράγματα, που λαμβάνουν χώρα σήμερα στην Ανατολική Μεσόγειο είναι σημαντικά και θέλω να έχω την ευκαιρία να μιλήσω με τους ηγέτες εκεί στην Κύπρο για την δική τους οπτική, τους στόχους τους και τα πράγματα που θα ήθελαν να κάνουν.

Ο πρόεδρος είναι πολύ ξεκάθαρος και έχει ζητήσει (έχει μιλήσει με τον πρόεδρο Ερντογάν, έχει μιλήσει με τον πρωθυπουργό Μητσοτάκη και το έχει επισημάνει σε κάθε περίσταση) οι διαμάχες, οι θαλάσσιες διαμάχες να επιλυθούν με διπλωματικό και ειρηνικό τρόπο.

Eπομένως θα εργαστώ και για αυτό, να διασφαλίσω ότι κατανοώ τους κινδύνους από την οπτική των ανθρώπων της Κύπρου και να το έχω κατά νου, καθώς θα συνεχίζουμε να εργαζόμαστε για τις προκλήσεις στην Ανατολική Μεσόγειο. Αυτό είναι κάτι στο οποίο εστιάζουμε πραγματικά», δήλωσε χαρακτηριστικά. 

 

Τελευταία ενημέρωση: Παρασκευή, 11 Σεπτεμβρίου 2020, 17:05