Θρίλερ επικρατεί με την υγεία του Αμερικανικού προέδρου σύμφωνα με το πρακτορείο Reuters.

Όπως δήλωσε πηγή «με γνώση της κατάστασης» – η οποία ζήτησε να μην κατονομασθεί – ορισμένα από τα ζωτικά σημεία του προέδρου κατά το τελευταίο 24ωρο ήταν πολύ ανησυχητικά και οι επόμενες 48 ώρες θα είναι κρίσιμες για τη φροντίδα του.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Όπως μεταδίδει το Reuters, o Τραμπ δεν βρίσκεται ακόμη σε σαφή δρόμο ανάρρωσης, σύμφωνα με την ίδια πηγή.

Δόσεις ρεμδεσιβίρης καθώς και κοκτέιλ αντισωμάτων χορηγούνται τον Τραμπ από τους θεράποντες ιατρούς του στην προεδρική σουίτα του στρατιωτικού νοσοκομείου Walter Reed κοντά στην Ουάσινγκτον, όπου νοσηλεύεται, χωρίς ωστόσο να έχει εισέλθει σε Μονάδα Εντατικής Θεραπείας.

Σημειώνεται ότι ο Αμερικανός πρόεδρος διάγει την όγδοη δεκαετία της ζωής του και πως 6 στα 10 πολύ σοβαρά περιστατικά Covid-19 στις HΠΑ συμβαίνουν σε άτομα αυτής της ηλικίας.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Μέχρι στιγμής και σύμφωνα με όλες τις διαθέσιμες πηγές, δεν παρουσιάστηκε άμεση ανάγκη να νοσηλευτεί ο πρόεδρος των ΗΠΑ σε Μονάδα Εντατικής Θεραπείας. Έχει μεταφερθεί και νοσηλεύεται στην προεδρική σουίτα του στρατιωτικού νοσοκομείου Walter Reed, όπου κατά το πρωτόκολλο μεταφέρονται όλοι οι πρόεδροι των ΗΠΑ.

Η «καθησυχαστική» ανάρτηση Τραμπ

Ο ίδιος ο Τραμπ σε tweet του γύρω στις 20:30 (ώρα Ελλάδας) το βράδυ του Σαββάτου, μετά τις αντιδράσεις και τις φήμες για την κατάσταση της υγείας του να φουντώνουν όλο και περισσότερο, απηύθυνε θερμές ευχαριστίες σε όλο το ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό του νοσοκομείου, επισημαίνοντας: «Με τη βοήθειά τους, αισθάνομαι καλά».

Τι δήλωσε ο γιατρός του Λευκού Οίκου

Από την άλλη πλευρά, οι εκτιμήσεις αυτές έρχονται σε αντίθεση με τις ανακοινώσεις του γιατρού του Λευκού Οίκου, Σον Κόνλεϊ, ο οποίος λίγο νωρίτερα ανακοίνωσε ότι ο Ντόναλντ Τραμπ δεν παίρνει οξυγόνο και πως είναι απύρετος εδώ και 24 ώρες, ενώ μάλιστα δεν είχε δυσκολίες στην αναπνοή.

Μάλιστα, ο γιατρός διευκρίνισε ότι ο Αμερικανός πρόεδρος θα λάβει πενθήμερη αγωγή με remdesivir, όμως δεν ήταν σε θέση να προσδιορίσει το χρονικό διάστημα της παραμονής του Ντόναλντ Τραμπ στο νοσοκομείο.

«Ο πρόεδρος είναι πολύ καλά», δήλωσε ο γιατρός περιστοιχισμένος από εννέα γιατρούς και νοσηλευτές έξω από το στρατιωτικό νοσοκομείο Walter Reed κοντά στην Ουάσινγκτον, όπου ο αμερικανός πρόεδρος μεταφέρθηκε το βράδυ της Παρασκευής.

Ο κ. Τραμπ, 74 ετών, υπέφερε από βήχα, ελαφρά ρινική συμφόρηση και εξάντληση, σύμφωνα με τον γιατρό, αλλά τα συμπτώματα «αμβλύνονται και (η κατάσταση) βελτιώνεται», είπε.

«Παρακολουθούμε την καρδιακή νεφρική και ηπατική λειτουργία και είναι όλες κανονικές. Ο πρόεδρος δεν παίρνει οξυγόνο, δεν έχει δυσκολία στην αναπνοή, ούτε στην βάδιση…» , πρόσθεσε.

Παρά τις ερωτήσεις των δημοσιογράφων, ο γιατρός Κόνλεϊ δεν επιβεβαίωσε ότι ο Ντόναλντ Τραμπ δεν έλαβε σε καμία στιγμή της μέχρι τώρα νοσηλείας του οξυγόνο και επέμεινε ότι αυτήν την στιγμή δεν λαμβάνει οξυγόνο.

Το επίπεδο του οξυγόνου είναι, σύμφωνα με τον γιατρό του, στο 96%, σε μη επικίνδυνο επίπεδο.

Ο γιατρός του Λευκού Οίκου αναφέρθηκε σε «72 ώρες» από την διάγνωση της προσβολής του Ντόναλντ Τραμπ από τον Covid-19, χρονικό διάστημα που δεν συμφωνεί με τον χρόνο ανακοίνωσης των θετικών αποτελεσμάτων του τεστ, την νύχτα της Πέμπτης προς την Παρασκευή.

Γιατί διακομίσθηκε στο νοσοκομείο; «Διότι είναι ο πρόεδρος», απάντησε ο Σον Κόνλεϊ.

New York Times: Χορηγήθηκε οξυγόνο στον Ντόναλντ Τραμπ

Tην ίδια ώρα, δύο άτομα κοντά στον Λευκό Οίκο δήλωσαν σε ξεχωριστές συνεντεύξεις στους New York Times πως ο Ντόναλντ Τραμπ είχε πρόβλημα με την αναπνοή την Παρασκευή και πως το επίπεδο του οξυγόνου του μειώθηκε, ωθώντας τους γιατρούς να του χορηγήσουν συμπληρωματικό οξυγόνο, ενώ ακόμη ήταν στον Λευκό Οίκο.

Αυτός μάλιστα ήταν και ο λόγος που αποφάσισαν τελικά την μεταφορά του στο στρατιωτικό νοσοκομείο Walter Reed, όπου θα μπορούσε να παρακολουθείται με καλύτερο εξοπλισμό και να αντιμετωπιστεί πιο γρήγορα τυχόν έκτακτο περιστατικό με την υγεία του.

Μετά τις 19 Οκτωβρίου θα επαναληφθούν οι εργασίες της ολομέλειας 

Παράλληλα, ο πρόεδρος της Γερουσίας Μιτς ΜακΚόνελ δήλωσε σήμερα ότι οι εργασίες της ολομέλειας της Γερουσίας θα αναπρογραμματισθούν για μετά τις 19 Οκτωβρίου, αλλά οι δραστηριότητες των επιτροπών, όπως η ακρόαση για την επικύρωση του διορισμού της Έιμι Κόνεϊ Μπάρετ στο Ανώτατο Δικαστήριο θα συνεχισθούν κανονικά.

Σημειώνεται ότι αρκετοί Ρεπουμπλικανοί γερουσιαστές έχουν διαγνωσθεί θετικοί στον κορωνοϊό τις τελευταίες ημέρες.

Πηγές: Reuters, New York Times, ΑΠΕ-ΜΠΕ

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης