Ο προκαθήμενος της Ρωσικής Ορθόδοξης Εκκλησίας, Πατριάρχης Κύριλλος, έγινε το πρώτο πρόσωπο που περιλαμβάνεται στη τσεχική λίστα κυρώσεων, που έχει καταρτιστεί σχετικά με τον πόλεμο στην Ουκρανία. Ο Κύριλλος συμπεριλήφθηκε στην λίστα αυτή της τσεχικής κυβέρνησης λόγω της υποστήριξης του στη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, δήλωσε σήμερα ο υπουργός Εξωτερικών Γιαν Λιπάβσκι.

Στη τσεχική λίστα κυρώσεων, που είναι αναρτημένη στον ιστότοπο του υπουργείου Εξωτερικών, 76χρονος Κύριλλος αναφέρεται με το κατά κόσμον όνομα του Βλαντίμιρ Μιχαϊλοβιτς Γκουντιάγιεφ.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η συμπερίληψή του σημαίνει ότι του απαγορεύεται η είσοδος στην Τσεχική Δημοκρατία, χώρα μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του ΝΑΤΟ, και απαγορεύεται να έχει οποιαδήποτε εμπορική συναλλαγή με Τσέχους.

«Τα συχνά σχόλια που κάνει δημοσίως με τα οποία στηρίζει τον πόλεμο στην Ουκρανία, δικαιολογώντας τις φρικαλεότητες που έχουν διαπράξει ρωσικά στρατεύματα εκεί, είναι όλα ξεκάθαρα στοιχεία που μπορούν να βρεθούν δημόσια», τόνισε ο Λιπάβσκι σε τηλεοπτική συνέντευξη Τύπου.

Η ΕΕ προσπάθησε πέρυσι να συμπεριλάβει τον Κύριλλο στην ευρωπαϊκή λίστα κυρώσεων, αλλά τα κράτη μέλη δεν κατάφεραν να καταλήξουν σε ομοφωνία για το θέμα, καθώς η Ουγγαρία αντιτάχθηκε στη συμπερίληψη του ονόματος του Ρώσου Πατριάρχη.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο Κύριλλος, στενός σύμμαχος του προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν, έχει υποστηρίξει σθεναρά τον πόλεμο στην Ουκρανία, στον οποίο έχουν σκοτωθεί δεκάδες χιλιάδες άνθρωποι και εκατομμύρια έχουν εγκαταλείψει τα σπίτια τους.

Χθες μάλιστα χαρακτήρισε τους Ρώσους που σταμάτησαν να υπηρετούν την πατρίδα «εσωτερικούς εχθρούς» και τον πατριωτισμό μια από τις «μέγιστες αρετές», μετέδωσε το ρωσικό κρατικό ειδησεογραφικό πρακτορείο Ria.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης