Ο απολογισμός των θυμάτων του πλήγματος του ουκρανικού πυροβολικού το βράδυ της Πρωτοχρονιάς σε κτήριο όπου ήταν συγκεντρωμένοι Ρώσοι στρατιώτες στη Μακίιβκα, στην ανατολική Ουκρανία, αυξήθηκε στους 89 νεκρούς, ανακοίνωσε χθες Τρίτη το βράδυ το ρωσικό υπουργείο Άμυνας.

«Ο αριθμός των νεκρών συστρατιωτών μας έφθασε τους 89», δήλωσε ο στρατηγός Σεργκέι Σεβριούκοφ σε βίντεο που διανεμήθηκε από το υπουργείο Άμυνας της Ρωσικής Ομοσπονδίας.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Κι άλλα πτώματα βρέθηκαν στα συντρίμμια του κτιρίου, εξήγησε.

«Επιτροπή διενεργεί έρευνα για τις περιστάσεις» της επίθεσης, πρόσθεσε.

«Όμως είναι ήδη προφανές πως η κύρια αιτία (…) είναι η ενεργοποίηση και η μαζική χρήση από το προσωπικό κινητών τηλεφώνων εντός εμβέλειας των εχθρικών όπλων, παρότι αυτό ήταν απαγορευμένο», συνέχισε ο στρατηγός.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Αυτό επέτρεψε στον εχθρό να ιχνηλατήσει και να προσδιορίσει τις συντεταγμένες της τοποθεσίας όπου βρίσκονταν οι στρατιώτες για το πυραυλικό πλήγμα», σύμφωνα με τον ίδιο.

Τη Δευτέρα, το ρωσικό υπουργείο Άμυνας παραδέχθηκε —κάτι ιδιαίτερα σπάνιο— πως δεκάδες στρατιώτες σκοτώθηκαν στον ουκρανικό βομβαρδισμό στη Μακίιβκα, πόλη υπό ρωσική κατοχή στην περιφέρεια Ντονέτσκ (ανατολικά), που η Μόσχα έχει προσαρτήσει, κάτι που δεν αναγνωρίζεται από τη διεθνή κοινότητα. Το Κίεβο έδωσε πολύ πιο βαρύ απολογισμό από τους 63 νεκρούς για τους οποίους μίλησε αρχικά η Μόσχα.

Χθες Τρίτη έγιναν συγκεντρώσεις στη Ρωσία για την απότιση φόρου τιμής στους πεσόντες. Ο θάνατός τους προκάλεσε σοκ και πυροδότησε κύμα επικρίσεων εναντίον της διοίκησης του ρωσικού στρατού.

Σύμφωνα με το υπουργείο Άμυνας, το κτήριο όπου βρίσκονταν οι Ρώσοι στρατιώτες χτυπήθηκε από τέσσερις πυραύλους που εκτοξεύθηκαν από HIMARS, οπλικό σύστημα που έχει προμηθεύσει στον ουκρανικό στρατό αυτός των ΗΠΑ. Σε ανταπόδοση, ανέφερε πως εξαπολύθηκαν πλήγματα από αέρος εναντίον τοποθεσίας «συγκέντρωσης υλικού» κοντά στον σιδηροδρομικό σταθμό της Ντρουζκίβκα, επίσης στΟ Ντονέτσκ, με αποτέλεσμα να σκοτωθούν ως και 200 Ουκρανοί στρατιωτικοί, να καταστραφούν τέσσερα HIMARS και πάνω από 800 πύραυλοι. Η πληροφορία αυτή είναι αδύνατο να επαληθευτεί με ανεξάρτητο τρόπο.

Ο Κιρίλο Τιμοσένκο, σύμβουλος του Ουκρανού προέδρου Βολοντίμιρ Ζελένσκι, έκανε λόγο χθες μόνο για δύο τραυματίες στην επίθεση στην Ντρουζκίβκα, που κατ’ αυτόν κατέστρεψε γήπεδο χόκεϊ.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης