Η Ρωσία άνοιξε «ανθρωπιστικούς διαδρόμους». Το υπουργείο Άμυνας προσέθεσε ότι οι ρωσικές δυνάμεις στην Ουκρανία έπαυσαν πυρ από τις 09:00 ώρα Ελλάδος, μετέδωσε το ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων Interfax, επικαλούμενο σημερινή ανακοίνωση του ρωσικού υπουργείου Άμυνας. 

Λίγο νωρίτερα η αντιπρόεδρος της ουκρανικής κυβέρνησης, Ιρίνα Βερεστσούκ, δήλωσε ότι οι άμαχοι θα αρχίσουν σήμερα να εγκαταλείπουν την πολιορκημένη ουκρανική πόλη Σούμι, βάσει συμφωνίας με τη Ρωσία για τη δημιουργία «ανθρωπιστικού διαδρόμου». 

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Συμφωνήθηκε η πρώτη οχηματοπομπή να ξεκινήσει γύρω στις 10 το πρωί από την πόλη Σούμι. Το κονβόι αυτό θα ακολουθήσει ο τοπικός πληθυσμός με δικά του αυτοκίνητα», σημείωσε σε δηλώσεις της που μεταδόθηκαν από τηλεοπτικά δίκτυα.

Άρχισε η απομάκρυνση αμάχων από τις πόλεις Σούμι και Ιρπίν:

 

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

 

Η Ουκρανία άρχισε την απομάκρυνση αμάχων από την πόλη Σούμι, στη Βορειοανατολική Ουκρανία, και από την πόλη Ιρπίν, κοντά στο Κίεβο, όπως ανακοίνωσαν Ουκρανοί αξιωματούχοι.

Η απομάκρυνση αμάχων άρχισε μετά τη συμφωνία Ρώσων και Ουκρανών αξιωματούχων να δημιουργήσουν «ανθρωπιστικούς διαδρόμους» για να επιτραπεί σε αμάχους να φύγουν από κάποιες πόλεις που πολιορκούνται από τις ρωσικές δυνάμεις.

 

 

Αναμένονται εκκενώσεις σε Χάρκοβο, Μαριούπολη και Κίεβο

Την ίδια ώρα, σύμφωνα με τη Ρωσία, «ανθρωπιστικοί διάδρομοι» υπάρχουν και στις περιοχές Χάρκοβο, Μαριούπολη και Κίεβο, ώστε ο κόσμος να μπορεί να απομακρυνθεί προς ασφαλή σημεία.

«Από τις 09:30 (και ώρα Ελλάδος) περισσότεροι από 150 άνθρωποι έχουν απομακρυνθεί και οι δραστηριότητες απομάκρυνσης βρίσκονται σε εξέλιξη», δήλωσε ο κυβερνήτης της περιοχής του Κιέβου, Ολέξιι Κουλέμπα.

 

UNHCR: Το όριο των 2 εκατ. προσφύγων αναμένεται να ξεπεραστεί «σήμερα ή αύριο»

Το όριο των δύο εκατομμυρίων προσφύγων που εγκαταλείπουν την Ουκρανία εξαιτίας της ρωσικής εισβολής αναμένεται να ξεπεραστεί «σήμερα» ή «αύριο», δήλωσε την Τρίτη ο επικεφαλής της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες (UNHCR) Φιλίπο Γκράντι.

«Πιστεύω ότι θα ξεπεράσουμε το όριο των 2 εκατομμυρίων σήμερα ή ίσως, το αργότερο, αύριο», δήλωσε ο Γκράντι σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε από το Όσλο. «Αυτό δεν σταματά», σημείωσε, υπογραμμίζοντας πως μετά το πρώτο κύμα προσφύγων από την Ουκρανία είναι πιθανόν να υπάρξει ένα δεύτερο που να συνίσταται από πιο ευάλωτους πρόσφυγες.

«Αν ο πόλεμος συνεχιστεί, θα αρχίσουμε να βλέπουμε ανθρώπους που δεν έχουν πόρους και συνδέσεις», σημείωσε ο Φιλίπο Γκράντι. «Αυτή θα είναι μια πιο περίπλοκη κατάσταση για να διαχειριστούν οι ευρωπαϊκές χώρες στο μέλλον και θα υπάρξει ανάγκη για ακόμη περισσότερη αλληλεγγύη για όλους στην Ευρώπη και πέραν αυτής», τόνισε.

Ο Γκράντι, ο οποίος έκανε τις δηλώσεις αυτές έπειτα από επίσκεψή του στη Ρουμανία, στη Μολδαβία και στην Πολωνία -τρεις χώρες που συνορεύουν με την Ουκρανία-, δήλωσε επίσης ότι οι πόλεμοι στα Βαλκάνια, στη Βοσνία και στο Κόσοβο είχαν επίσης προκαλέσει τεράστια κύματα προσφύγων, «ίσως 2 ή 3 εκατομμύρια, αλλά σε περίοδο 8 ετών». «Τώρα πρόκειται για 8 μέρες», επισήμανε.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης