Συλλήψεις και ανθρωποκυνηγητό με την αστυνομία λίγο πριν τις αντικυβερνητικές διαδηλώσεις στη Λευκορωσία

Πρώτη καταχώρηση: Κυριακή, 8 Νοεμβρίου 2020, 14:23
Συλλήψεις και ανθρωποκυνηγητό με την αστυνομία λίγο πριν τις αντικυβερνητικές διαδηλώσεις στη Λευκορωσία

Οι δυνάμεις ασφαλείας του Μινσκ συνέλαβαν σχεδόν 400 ανθρώπους την Κυριακή 8 Νοεμβρίου, ενόψει των αντικυβερνητικών διαδηλώσεων που λαμβάνουν χώρα κάθε Σαββατοκύριακο, από τότε που ο πρόεδρος της Λευκορωσίας Αλεξάντερ Λουκασένκο επανήλθε στην εξουσία έπειτα από μια αμφιλεγόμενη εκλογική αναμέτρηση τον Αύγουστο.

Σύμφωνα με την καταμέτρηση της ΜΚΟ για την προάσπιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, τουλάχιστον 380 άνθρωποι συνελήφθησαν στο Μινσκ και σε άλλες πόλεις, μεταξύ αυτών δημοσιογράφοι και διακεκριμένοι αθλητές.

Ο Αντρέι Κρασένκο, αργυρός ολυμπιονίκης στο δέκαθλο στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Πεκίνου το 2008 και ο Ιβάν Γκανίν, παγκόσμιος πρωταθλητής στο kickboxing, συνελήφθησαν κατά τη διάρκεια της διαδήλωσης, όπως και η Μις Λευκορωσία 2008 Όλγκα Γινίκοβα και ο διάσημος Λευκορώσος ηθοποιός Αλεξάντερ Ζντάνοβιτς.

Πάνω από 10 δημοσιογράφοι συνελήφθησαν επίσης κατά τη διάρκεια της κινητοποίησης διαμαρτυρίας με αίτημα την αποχώρηση του Λουκασένκο από την εξουσία.

Τα βίντεο που έδωσαν στη δημοσιότητα ανεξάρτητα τοπικά ΜΜΕ δείχνουν μέλη των δυνάμεων ασφαλείας, που κρατάνε γκλομπ, να κυνηγούν διαδηλωτές σε μια πλατεία, κατόπιν να τους περικυκλώνουν και να τους οδηγούν σε αστυνομικά βαν. Το Reuters δεν μπορεί να διασταυρώσει από ανεξάρτητη πηγή τη γνησιότητα του υλικού.

Όπως συνηθίζεται τον τελευταίο καιρό στο Μινσκ ενόψει μιας διαδήλωσης, οι υπηρεσίες κινητής τηλεφωνίας διακόπηκαν, κεντρικοί δρόμοι έκλεισαν όπως και σταθμοί του μετρό στο κέντρο της πόλης.

Λίγες χιλιάδες άνθρωποι είχαν συγκεντρωθεί στο κέντρο του Μινσκ λίγο πριν από την έναρξη της σημερινής διαδήλωσης, μεταδίδουν τοπικά ΜΜΕ. Η αστυνομία διέλυσε το πλήθος.

Τελευταία ενημέρωση: Κυριακή, 8 Νοεμβρίου 2020, 17:12