Η Κίνα έστειλε πλοία του Πολεμικού Ναυτικού της στο Σουδάν για να απομακρύνουν εσπευσμένα υπηκόους της από τη χώρα της βορειοανατολικής Αφρικής όπου επικρατεί χάος από τη 15η Απριλίου, ανακοίνωσε σήμερα το υπουργείο Άμυνας.

Από τα μέσα του μήνα μαίνονται μάχες ανάμεσα στον τακτικό στρατό και παραστρατιωτικούς, οι ηγέτες των οποίων συγκρούονται πλέον ανοικτά για την εξουσία. Εκατοντάδες άνθρωποι έχουν σκοτωθεί, χιλιάδες έχουν τραυματιστεί, υπάρχουν τεράστιες ελλείψεις νερού, τροφίμων, φαρμάκων και καυσίμων.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Αρκετές κυβερνήσεις διεξάγουν επιχειρήσεις για να απομακρύνουν εσπευσμένα πολίτες τους – με πλοία, αεροσκάφη και αυτοκίνητα. Οι προσπάθειές τους εντάθηκαν αυτή την εβδομάδα, καθώς τέθηκε σε ισχύ την Τρίτη κατάπαυση του πυρός.

«Η κατάσταση ασφαλείας στο Σουδάν συνεχίζει να επιδεινώνεται», σημείωσε στο δελτίο Τύπου που δημοσιοποίησε ο Ταν Κεφέι, εκπρόσωπος του κινεζικού υπουργείου Άμυνας.

«Για την προστασία της ζωής και περιουσιών κινέζων πολιτών» το κινεζικό ΠΝ έστειλε χθες Τετάρτη πλοία στην περιοχή για να «παραλάβουν και να απομακρύνουν» κινέζους πολίτες οι οποίοι βρίσκονται στο κράτος της Αφρικής.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Το Πεκίνο ανέφερε τη Δευτέρα πως απομάκρυνε μια πρώτη ομάδα πολιτών της Κίνας και εκτίμησε πως προτού αρχίσουν οι εχθροπραξίες στο Σουδάν ζούσαν κάπου 1.500 Κινέζοι.

Η Κίνα λέει πως είναι ο μεγαλύτερος εμπορικός εταίρος του Σουδάν. Πάνω από 130 κινεζικές εταιρείες έχουν κάνει επενδύσεις στη χώρα και ασκούσαν δραστηριότητες εκεί στα μέσα του 2022.

Περίπου 800 κινέζοι πολίτες απομακρύνθηκαν εσπευσμένα από την αφρικανική χώρα διά θαλάσσης μεταξύ 25ης και 27ης Απριλίου, ανέφερε χθες η Μάο Νινγκ, εκπρόσωπος του κινεζικού ΥΠΕΞ.

Πάνω από άλλοι 300 μετέβησαν σε γειτονικές χώρες με χερσαία μέσα, πρόσθεσε η ίδια.

Οι μάχες έχουν στοιχίσει τη ζωή σε 512 ανθρώπους και έχουν τραυματίσει άλλους 4.193 άλλους, σύμφωνα τον πιο πρόσφατο απολογισμό που δημοσιοποίησε το υπουργείο Υγείας του Σουδάν χθες.

Στη χώρα μαίνονται μάχες ανάμεσα στις δυνάμεις του τακτικού στρατού, υπό τη διοίκηση του στρατηγού Άμπντελ Φάταχ αλ Μπουρχάν, de facto ηγέτη της χώρας μετά το πραξικόπημα του 2021, και του δεύτερου τη τάξει της στρατιωτικής χούντας, του Μοχάμεντ Χαμντάν Ντάγκλο, επικεφαλής των παραστρατιωτικών Δυνάμεων Ταχείας Υποστήριξης (ΔΤΥ).

Καθώς το διεθνές αεροδρόμιο της πρωτεύουσας, του Χαρτούμ, τέθηκε εκτός λειτουργίας εξαιτίας των εχθροπραξιών, πολλοί ξένοι πολίτες απομακρύνονται με αεροσκάφη που αναχωρούν από μικρότερους διαδρόμους.

Άλλες επιχειρήσεις διεξάγονται από το λιμάνι Πορτ Σουδάν, στις ανατολικές ακτές της χώρας.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης