Είναι παλιά η ιστορία. Την ανασύρω από το αρχείο  του «styx.gr» επειδή πλέον οι εξελίξεις τρέχουν.

Με αφορμή τη διαρκώς αυξανόμενη στρατιωτική δραστηριότητα των ΗΠΑ στην περιοχή, στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου, είναι γεγονός πως το Αιγαίο έχει ήδη αρχίσει να μοιάζει με «αμερικανικό εκπαιδευτικό πεδίο» εν μέσω της πρόσφατης συμφωνίας για την ανάπτυξη μη επανδρωμένων αεροσκαφών MQ-9 στην περιοχή.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Πριν από έναν χρόνο, σχολιάζοντας εκθέσεις για τα σχέδια των αμερικανικών στρατιωτικών να χρησιμοποιήσουν τις βάσεις τους στην Ελλάδα για να αποθηκεύσουν πυρηνικά όπλα, ο Τούρκος συνταξιούχος πτέραρχος Erdogan Karakus είχε δηλώσει στο Sputnik,  ότι «όλα αυτά αντανακλούν την ώθηση της Αθήνας να αναπτύξει περεταίρω τους δεσμούς της με την Ουάσινγκτον».

«Εν όψει των γεγονότων στην Ανατολική Μεσόγειο και των εντάσεων στις τουρκο-ελληνικές σχέσεις, η Αθήνα επιδιώκει να προσφέρει κάθε υποστήριξη στο ΝΑΤΟ.

Ο στόχος είναι να λάβει την μεγαλύτερη δυνατή υποστήριξη της Ουάσινγκτον, κάτι που επιβεβαιώθηκε από πρόσφατη επίσκεψη αξιωματούχου του ΝΑΤΟ στην αεροπορική βάση του Αράξου στην Ελλάδα», υποστήριζε ο Karakus.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Υπενθυμίζοντας την αντιπαράθεση των αμερικανικών και ρωσικών συμφερόντων στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου, σημείωσε ότι «η Ουάσιγκτον δεν μπορεί να στηριχθεί αποκλειστικά στην Τουρκία σε αυτή την αντιπαράθεση».

«Ενώ η Ελλάδα καταβάλλει προσπάθειες για να χρησιμοποιήσει την υποστήριξη της Αμερικής ενάντια στην Τουρκία, όσον αφορά στα θέματα σχετικά με την Κύπρο και τα νησιά του Αιγαίου, οι ΗΠΑ, με τη σειρά τους, επιδιώκουν να αποκομίσουν το μέγιστο όφελος από αυτή την κατάσταση. Η επίσκεψη του αξιωματούχου του ΝΑΤΟ στον Άραξο ήταν σαφής προειδοποίηση της Ουάσινγκτον προς την Άγκυρα», πρόσθεσε ο Karakus.

Υπενθύμισε επίσης, ότι η Αλβανία καταβάλλει επί του παρόντος προσπάθειες ένταξης στην ΕΕ και το ΝΑΤΟ, ενώ οι ΗΠΑ προσπαθούν να αποκτήσουν τον έλεγχο του τμήματος του θαλάσσιου και του εναέριου χώρου τους με μια προφανή προσπάθεια δημιουργίας αποκλειστικής οικονομικής ζώνης υπό τον έλεγχό της  στην περιοχή.
«Οι ΗΠΑ θεωρούν ότι ο Αράξος ανταποκρίνεται πλήρως σ’ αυτό το πρίσμα. Έτσι, από τη μία, η Ελλάδα προσπαθεί να κερδίσει την υποστήριξη των ΗΠΑ και από την άλλη – η Ουάσινγκτον προωθεί την Αθήνα να λάβει μέτρα που πληρούν τα συμφέροντα των ΗΠΑ στην περιοχή», κατέληξε ο Karakus.

 Incirlik Air Base

 Εκείνη την εποχή τα ελληνικά ΜΜΕ ανέφεραν ότι ο διευθυντής της Πυρηνικής Πολιτικής του ΝΑΤΟ, Φρεντ Φρέντερικσον, είχε επισκεφτεί την ελληνική αεροπορική βάση του Αράξου στην Πελοπόννησο, όπου θεωρητικά βρίσκονται οι τοποθεσίες που είναι κατάλληλες για την αποθήκευση πυρηνικών όπλων.
Η επίσκεψη ήρθε εν μέσω αναφορών σχετικά με πιθανή μετεγκατάσταση των πυρηνικών κεφαλών των ΗΠΑ από την βάση του İncirlik της Τουρκίας στην Ελλάδα.

Παρόμοιες εικασίες έχουν προκύψει εν μέσω της επιδείνωσης των σχέσεων μεταξύ Ουάσινγκτον και Άγκυρας μετά την αποτυχημένη απόπειρα πραξικοπήματος στην Τουρκία το 2016, όταν η πρόσβαση στη βάση Incirlik μπλοκαρίστηκε προσωρινά λόγω φόβων της Άγκυρας ότι κάποιοι Αμερικανοί στρατιώτες ενδέχεται να εμπλακούν στο πραξικόπημα.

Και επανήλθαν καθώς χειροτερεύουν οι αμερικανο-τουρκικές σχέσεις λόγω της έναρξης παραλαβής των ρωσικών αντιαεροπορικών πυραύλων S-400 από την Τουρκία.

Πάντως εκείνη την εποχή, Τούρκοι κυβερνητικοί αξιωματούχοι είχαν απορρίψει το ενδεχόμενο που μετέδιδαν τα διεθνή Μέσα για τις προθέσεις των ΗΠΑ να αποσύρουν τα στρατεύματά τους από το Incirlik, όπου παραμένουν  επί του παρόντος και πυρηνικές δυνάμεις των ΗΠΑ.

  Σε περίπτωση που η Άγκυρα κλείσει την Incirlik Airbase για τους Αμερικανούς, η Ουάσιγκτον θα έχει σίγουρα πρόβλημα να βρει την κατάλληλη εναλλακτική λύση, ο συνταξιούχος Τούρκος ταξίαρχος Ali Er είχε δηλώσει στο Sputnik Τουρκίας.

Σύμφωνα με τον ίδιο, «η εξεύρεση εναλλακτικής λύσης θα είναι πολύ δύσκολο έργο για την Ουάσιγκτον, δεδομένης της ύπαρξης πυρηνικών όπλων στην Incirlik κάτι που έχει προκαλέσει πολλές εντάσεις με ορισμένες άλλες χώρες».

Υπενθυμίζεται ακόμη πως τον Ιανουάριο του 2017, ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας Mevlut Cavusoglu αναφερόμενος στο Incirlik είχε πει ότι «στην Τουρκία αναρωτιούνται γιατί οι Ηνωμένες Πολιτείες και οι σύμμαχοί τους χρησιμοποιούσαν τη βάση, αν δεν παρείχαν από αέρα κάλυψη για την επιχείρηση Euphrates Shield, την μεγάλη επιχείρηση υπό την ηγεσία της Τουρκίας στη βόρεια Συρία.

  Σχολιαστές υποστήριζαν υποθετικά, πως εναλλακτική στρατιωτική βάση στην επικράτεια σε άλλο κράτος- μέλος του ΝΑΤΟ θα μπορούσε να αποτελέσει εναλλακτική λύση για τον Incirlik. Και υπονοούσαν την Ελλάδα, στην οποία ουδέποτε θα χρησιμοποιηθούν από τις ΗΠΑ ως πλατφόρμα για τις επιχειρήσεις της στη Μέση Ανατολή ώστε να μην δημιουργηθούν νέες εντάσεις στις σχέσεις Άγκυρας-Αθηνών.
Οι ΗΠΑ το ενδεχόμενο να χρησιμοποιηθεί ως πιθανή εναλλακτική βάση εκείνη που βρίσκεται στη Ρουμανία, είναι επίσης απίθανο, διότι θα οδηγήσουν σε αρνητική αντίδραση από τη Ρωσία.

 Στο δημοσίευμα του Sputnik επισημαίνεται ακόμη πως οι ΗΠΑ συνεχίζουν να αυξάνουν τη στρατιωτική τους παρουσία στη Ρουμανία προκειμένου να προσεγγίσουν τα ρωσικά σύνορα, να προσφέρουν άμεση πρόσβαση στη Μαύρη Θάλασσα και να ασκήσουν μόνιμη πίεση στην Τουρκία εντός του ΝΑΤΟ και πέραν αυτού.

Σύνταξη: Κώστας Μπετινάκης

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης