Ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν ετοιμάζεται να στείλει δυο κορυφαίους συμβούλους του στη Βραζιλία για συνομιλίες με τον εκλεγμένο πρόεδρο της χώρας, τον Λουίς Ινάσιου Λούλα ντα Σίλβα, την ερχόμενη εβδομάδα, δήλωσαν δύο πηγές ενήμερες σχετικά στο πρακτορείο ειδήσεων Reuters.

Ο σύμβουλος εθνικής ασφαλείας του Λευκού Οίκου, ο Τζέικ Σάλιβαν, και ο σύμβουλος της προεδρίας για τη Λατινική Αμερική, ο Χουάν Γκονσάλες, αναμένεται να δουν τον Λούλα την 5η Δεκεμβρίου, εξήγησε μια από τις πηγές, προσθέτοντας ότι σκοπός είναι να επαναβεβαιωθεί η «εταιρική σχέση των δύο χωρών».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Θα συζητηθούν η ορκωμοσία του τον Ιανουάριο, στην οποία αναμένεται να είναι παρών ο αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Άντονι Μπλίνκεν, και το ενδεχόμενο ο Λούλα να επισκεφθεί επίσημα την Ουάσιγκτον το πρώτο εξάμηνο του 2023.

Η αμερικανική κυβέρνηση βρισκόταν σε επαφή με την εκστρατεία του κεντροαριστερού πολιτικού ήδη πριν από τις εκλογές του Οκτωβρίου. Ο Λούλα είχε συζητήσει με τον επιτετραμμένο της αμερικανικής πρεσβείας Ντάγκλας Κόνεφ τον Σεπτέμβριο.

Ο Μπάιντεν ήταν ανάμεσα στους πρώτους ξένους ηγέτες που συνεχάρησαν τον Λούλα για τη νίκη του επί του  απερχόμενου προέδρου τη βραδιά των εκλογών. Εν μέρει, η κίνηση είχε σκοπό να αποτραπεί το ενδεχόμενο ο απερχόμενος αρχηγός του μεγαλύτερου κράτους της Λατινικής Αμερικής, ο Ζαΐχ Μπολσονάρου, να αμφισβητήσει το αποτέλεσμα και το εκλογικό σύστημα.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ
σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης