Την κυβερνοεπίθεση που δέχθηκε ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων (ΕΜΑ), επιβεβαίωσε η Pfizer και η BioNTech, σημειώνοντας σε κοινή τους δήλωση πως στόχος των χάκερς ήταν έγγραφα που σχετίζονται με την ανάπτυξη του εμβολίου κατά του Covid-19.

Οι δύο εταιρείες ανέφεραν ότι αναμένουν περαιτέρω πληροφορίες από τον EMA, ωστόσο ο Οργανισμός τις διαβεβαίωσε «ότι η κυβερνοεπίθεση δεν θα έχει αντίκτυπο στο χρονοδιάγραμμα για την έγκριση του εμβολίου», όπως μεταδίδει το Reuters.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

H κοινή ανακοίνωση των Pfizer/ BioNTech αναφέρει:

«Σήμερα, ενημερωθήκαμε από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων (EMA) ότι υπέστη κυβερνοεπίθεση και ότι σε ορισμένα έγγραφα που σχετίζονται με την υποβολή του υποψήφιου εμβολίου COVID-19 της Pfizer και της BioNTech εντοπίστηκε παράνομη πρόσβαση. Kανένα σύστημα της BioNTech ή της Pfizer δεν έχει παραβιαστεί, σε σχέση με αυτό το περιστατικό, και δεν γνωρίζουμε αν υπήρξε πρόσβαση στα προσωπικά δεδομένα των συμμετεχόντων στη μελέτη».

Την ίδια ώρα, ο EMA δεν έδωσε λεπτομέρειες σχετικά με την επίθεση, λέγοντας μόνο ότι ερευνά το συμβάν με τη βοήθεια της επιβολής του νόμου. «Ο EMA δεν μπορεί να παράσχει πρόσθετες λεπτομέρειες ενώ η έρευνα βρίσκεται σε εξέλιξη. Περισσότερες πληροφορίες θα διατεθούν σύντομα», ανέφερε σε δήλωσή του. 

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Νωρίτερα, το απόγευμα της Τετάρτης, ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων (EMA), ο φορέας που αξιολογεί και εγκρίνει φάρμακα, φαρμακευτικές συσκευές και εμβόλια για λογαριασμό της ΕΕ, κατήγγειλε ότι έγινε στόχος κυβερνοεπίθεσης, σύμφωνα με όσα μετέδωσε το Reuters. 

Σημειώνεται ότι η κυβερνοεπίθεση ήρθε μία ημέρα αφότου ο ΕΜΑ ανακοίνωσε ότι θα λάβει απόφαση για την έγκριση του εμβολίου των εταιρειών Pfizer και BioNTech για τον κορωνοϊό στις 29 Δεκεμβρίου.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης