«Όλοι οι δείκτες μειώνονται»: τα περιοριστικά μέτρα που επιβλήθηκαν στα τέλη Οκτωβρίου στο Βέλγιο προκειμένου να αναχαιτισθεί η εξάπλωση της πανδημίας του Covid-19 έχουν αποτέλεσμα, ανακοίνωσαν σήμερα οι υγειονομικές αρχές.

«Για πρώτη φορά εδώ και εβδομάδες, αν όχι μήνες, όλοι οι δείκτες κινούνται στη σωστή κατεύθυνση, δηλαδή όλοι μειώνονται: ο αριθμός των μολύνσεων, των εισαγωγών στα νοσοκομεία και για πρώτη φορά ο αριθμός των θανάτων», υπογράμμισε ο εκπρόσωπός τους Ιβ Βαν Λάτεμ.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο πρωθυπουργός Αλεξάντερ ντε Κρο απέκλεισε ωστόσο την περασμένη εβδομάδα μια χαλάρωση των περιορισμών. Τα σχολεία ξανάνοιξαν από προχθές, Δευτέρα 16 Νοεμβρίου, και οι αρχές περιμένουν να δουν αν το μέτρο αυτό θα έχει αντίκτυπο στη διάδοση του ιού.

Σταυροδρόμι της Ευρώπης, αυτή η χώρα των 11,5 εκατ. κατοίκων, έδρα των ευρωπαϊκών θεσμών και του ΝΑΤΟ, επλήγη πολύ σκληρά από το δεύτερο κύμα της πανδημίας και έχει τεθεί υπό καθεστώς ενός νέου λοκντάουν από τις 30 Οκτωβρίου.

Το κλείσιμο των μπαρ, των εστιατορίων και των καφέ, η υποχρέωση εργασίας από το σπίτι όπου αυτό είναι δυνατό, ο περιορισμός των κοινωνικών επαφών και το κλείσιμο των καταστημάτων που δεν πωλούν αγαθά πρώτης ανάγκης αποδείχθηκαν αποτελεσματικοί.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Το Βέλγιο πέρασε από την πρώτη στη 14η θέση στην Ευρώπη όσον αφορά τον αριθμό των μολύνσεων, με έναν ημερήσιο μέσο όρο 4.805 περιστατικών επί επτά ημέρες, και τον αριθμό των νεκρών να έχει μειωθεί ελαφρά κατά 5%, τις τελευταίες επτά ημέρες, φθάνοντας έναν ημερήσιο μέσο όρο 185.

Όμως ακόμη «πολλοί ασθενείς βρίσκονται στα νοσοκομεία», λίγοι περισσότεροι από 6.000 σύμφωνα με την τελευταία καταμέτρηση, υπογράμμισε ο εκπρόσωπος.

Ο αριθμός των ασθενών που παρουσιάζουν πιο ελαφρά συμπτώματα μειώνεται, αλλά 1.400 ασθενείς βρίσκονται σε μονάδες εντατικής θεραπείας. «Είμαστε σε ένα οροπέδιο», εκτίμησε ο Βαν Λάτεμ.

Το Βέλγιο ξανάρχισε να διενεργεί διαγνωστικά τεστ σε ασυμπτωματικούς και σε όσους επιστρέφουν από περιοχές άλλων χωρών που θεωρούνται υψηλού κινδύνου μόλυνσης. Οι αρχές είχαν διακόψει τη διενέργεια αυτών των τεστ πριν από έναν μήνα, καθώς τα εργαστήρια δεν μπορούσαν πλέον να αντεπεξέλθουν.

Όσοι μπαίνουν σε καραντίνα μπορούν πλέον να υποβάλλονται σε τεστ την έβδομη ημέρα, όταν τα ποσοστά εντοπισμού είναι πιο υψηλά. Η περίοδος καραντίνας είναι δέκα ημέρες και οι αρχές προσέθεσαν τέσσερις επιπλέον για «προληπτικούς λόγους» σε πολλές περιπτώσεις, στη διάρκεια των οποίων οι πολίτες μπορούν να βγαίνουν φορώντας μάσκα, αλλά πρέπει να αποφεύγουν κάθε επαφή με πρόσωπα που είναι ευάλωτα στην ασθένεια.

Από την έναρξη της πανδημίας στις αρχές αυτού του έτους, το Βέλγιο κατέγραψε 540.605 περιστατικά Covid-19 και θρήνησε 14.839 θανάτους.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης