Καζακστάν: Το HRW καταγγέλλει βασανιστήρια εις βάρος διαδηλωτών που συνελήφθησαν κατά τις κινητοποιήσεις

Πρώτη καταχώρηση: Τετάρτη, 2 Φεβρουαρίου 2022, 15:18
Καζακστάν: Το HRW καταγγέλλει βασανιστήρια εις βάρος διαδηλωτών που συνελήφθησαν κατά τις κινητοποιήσεις

Οι δυνάμεις ασφαλείας του Καζακστάν, οι οποίοι κατέστειλαν τις κινητοποιήσεις που ξέσπασαν στις αρχές Ιανουαρίου στη χώρα, συνέλαβαν αυθαίρετα ειρηνικούς διαδηλωτές, κακομεταχειρίστηκαν και βασάνισαν κρατουμένους και εμπόδισαν την πρόσβασή τους σε δικηγόρους, κατήγγειλε το Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (HRW).

Οι Αρχές του Καζακστάν έχουν ανακοινώσει ότι τουλάχιστον 227 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους στις μεγαλύτερες κινητοποιήσεις από την ανεξαρτησία της χώρας, το 1991, μετά τις οποίες απομακρύνθηκαν από τις θέσεις – κλειδιά που κατείχαν ο πρόεδρος, Νουσουρλτάν Ναζαρμπάγεφ, και συγγενείς τους.

Περίπου 10.000 άνθρωποι συνελήφθησαν στη διάρκεια των ταραχών, έχουν επισημάνει οι Αρχές. Οι περισσότεροι αφέθηκαν ελεύθεροι έπειτα από μερικές ημέρες, όμως κάποιοι κατήγγειλαν σε μέσα κοινωνικής δικτύωσης και τοπικά μέσα ενημέρωσης ότι υπέστησαν ξυλοδαρμούς και βασανιστήρια στα χέρια αστυνομικών.

Το HRW σημείωσε σε ανακοίνωσή του, την Τρίτη, ότι έχει λάβει αξιόπιστες καταγγελίες για δεκάδες υποθέσεις που αφορούν σε αυθαίρετες συλλήψεις διαδηλωτών και άλλων από την αστυνομία, για κακομεταχείριση και βασανιστήρια κρατουμένων, περιλαμβανομένων ηλεκτροσόκ και ξυλοδαρμών.

Τα υπουργεία Εσωτερικών και Εξωτερικών του Καζακστάν δεν έχουν, προς το παρόν, σχολιάσει την ανακοίνωση του HRW. Ο πρόεδρος της χώρας, Κασίμ- Γιομάρτ Τοκάγεφ, είχε δηλώσει την προηγούμενη εβδομάδα ότι αξιωματούχοι εξετάζουν τις καταγγελίες των συλληφθέντων.

Οι Αρχές του Καζακστάν έχουν επιρρίψει την ευθύνη για τις ταραχές σε «συμμορίτες», τους οποίους βοήθησαν Ισλαμιστές αντάρτες, κάποιοι από τους οποίους έφτασαν στη χώρα από άλλες περιοχές της Κεντρικής Ασίας.

Τελευταία ενημέρωση: Τετάρτη, 2 Φεβρουαρίου 2022, 15:18