Ο υπουργός Εξωτερικών της Ιταλίας, ο Λουίτζι Ντι Μάιο, δήλωσε χθες Κυριακή ότι η κυβέρνηση των Ταλιμπάν στο Αφγανιστάν δεν μπορεί να αναγνωριστεί, όμως παρότρυνε τη διεθνή κοινότητα να αποτρέψει την κατάρρευση της αφγανικής οικονομίας, που θα μπορούσε να πυροδοτήσει μαζικές μεταναστευτικές ροές.

Η Ιταλία, η οποία ασκεί την ετήσια εναλλασσόμενη προεδρία της G20, επιδιώκει να οργανώσει σύνοδο αφιερωμένη στο Αφγανιστάν.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Η αναγνώριση της κυβέρνησης των Ταλιμπάν είναι αδύνατη, καθώς ανάμεσα στους υπουργούς είναι 17 τρομοκράτες και τα ανθρώπινα δικαιώματα των γυναικών και των κοριτσιών παραβιάζονται συνεχώς», είπε ο Ντι Μάιο, ο οποίος προέδρευσε σε συνεδρίαση των ΥΠΕΞ της G20 την περασμένη εβδομάδα στη Νέα Υόρκη, στο δημόσιο τηλεοπτικό δίκτυο RAI 3.

Ωστόσο, πρόσθεσε, ο αφγανικός πρέπει να αρχίσει να λαμβάνει ξανά την οικονομική υποστήριξη που ανεστάλη όταν κατέλαβαν την εξουσία οι ισλαμιστές αντάρτες τον περασμένο μήνα, πρόσθεσε ο επικεφαλής της ιταλικής διπλωματίας.

«Σε λίγο καιρό δεν θα μπορούν να πληρώσουν μισθούς. Σαφώς πρέπει να αποτρέψουμε την κατάρρευση του Αφγανιστάν και την ανεξέλεγκτη ροή μεταναστών που θα μπορούσε να αποσταθεροποιήσει γειτονικές χώρες», δήλωσε ο Ντι Μάιο.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Υπάρχουν τρόποι να εγγυηθούμε την οικονομική υποστήριξη χωρίς να δίνουμε χρήματα στους Ταλιμπάν. Συμφωνήσαμε επίσης ότι μέρος της οικονομικής βοήθειας πρέπει να διατίθεται πάντα για την προστασία των γυναικών και των κοριτσιών», πρόσθεσε.

Οι χώρες της G20, σε συνεργασία με τους γείτονες του Αφγανιστάν έχουν δεσμευτεί να καταπολεμήσουν την τρομοκρατία και να εργαστούν για την προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, συμπλήρωσε ο Ιταλός ΥΠΕΞ.

Ερωτηθείς πότε θα γίνει η σύνοδος κορυφής της G20 για το Αφγανιστάν, ο Ντι Μάιο απάντησε πως θα διεξαχθεί «τις επόμενες εβδομάδες». «Η ημερομηνία δεν έχει δημοσιοποιηθεί ακόμη αλλά υπάρχουν οι προϋποθέσεις για να συγκληθεί η σύνοδος της G20, στην οποία θα προεδρεύσει ο πρωθυπουργός Μάριο Ντράγκι», διαβεβαίωσε.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης